Like ons!

F1 Maximaal – Het laatste nieuws over Formule 1 en Max Verstappen

Formule 1

Column | Liever boordradio's dan Amerikaanse fun

Sean Bratches was wel tevreden over de Grand Prix van Italië. De sfeer zat er goed in, de Ferrari-fans waren door het dolle, al deed de auto het niet eens zo goed. Er waren een recordaantal bezoekers, de entourage die de commercieel directeur voor ogen heeft

Welnu, daar heb ik nog wel een paar kanttekeningen bij. Ik was bij die Grand Prix in Monza en heb zaterdag tijdens de regen door de blubber geploeterd. 'Mud Masters' noemde een vriend van mij het. Het was een grote klerezooi. Daarnaast werd er ook nog eens steeds niet gereden, wat tot veel fluitconcerten voor Charlie Whiting leidde. Toen er eindelijk werd gereden was meer dan de helft van het publiek al naar huis, weggeregend, inclusief mezelf, omdat je voor 250 euro nog geen overdekte tribune hebt.

 

#polska Tutti per #robertkubica #memories #monza #monzagp #italiangp #f1

Een bericht gedeeld door Andrea Peverada (@andreapeve) op

Kan gebeuren natuurlijk. Wie verwacht dan ook dat het in de zomer in Monza gaat regenen? Ik niet. Dat is nog niet eens een groot punt, maar wel voor verbetering vatbaar. Waarschijnlijk is dat uitbesteed aan de promotor, maar dan nog, de F1-directie kan wel eisen dat er overdekte tribunes zijn, zeker als je zulke prijzen vraagt. Moet je in de voetballerij eens flikken voor een weekend 250 euro en dan onoverdekt. 'Kun je een seizoenkaart voor Ajax kopen', zeggen ze hier in Amsterdam. 'En dan zit je droog met een dak dat dicht kan.'

Dit was niet het grootste probleem. Dat ontstond zondag bij de race, toen iemand in het Italiaans verslag deed en je niet wist wat er precies gebeurde. Daarnaast is het geluid van de auto's harder dan het commentaar via de speakers, wat ervoor zorgt dat, al zou je Italiaans kunnen, je het nog niet kan horen. Maar waarom is het Italiaans meneer Bratches? Het belangrijkste is nog dat je de boordradio's mist. Je weet niet wat er gebeurt, wie boos is op wie, wie een technisch mankement heeft. Dat moet toch anno 2017 te realiseren zijn? 

Dat Liberty Media allemaal fun dingen bedenkt om de sfeer te verbeteren is leuk, maar ik kom daar voornamelijk om het racen te zien en als je dan zo gebrekkig op de hoogte wordt gesteld, geniet de televisie nog altijd de voorkeur. Als je allemaal uitverkochte races wil en dat de fans tevreden naar huis gaan, moet je mijns inziens zorgen dat de informatievoorziening optimaal is. Het moet toch mogelijk zijn om commentaar te versturen via een Wifi-spot of iets dergelijks, in het Engels? Lijkt me peanuts vergeleken met de F1-technologie op basis waarvan de auto's rondjes rijden.

Al met al was het een geweldige ervaring hoor. De Italiaanse sfeer is machtig, het fanatisme van de Ferrari-fans geweldig, de vrouwelijke fans zijn bloedmooi, de taal is ook genieten en het weer was op zondag ook geweldig. De Heineken pool party was in tegenstelling tot zaterdag goed gevuld op zondag, reden genoeg voor Bratches om tevreden terug te kijken op de GP. Maar niet iedereen heeft Amerikaans bloed.

Sjoerd Valkering 

 

#heinekenpoolparty #monza #gpheinekenditalia #relax??#benessereassoluto?????????????

Een bericht gedeeld door Simone Zorzetto (@s_zorz) op

5 reacties

 1. Vince78

  13 Sep 2017 om 11:35

  Als laatste reactie, als je de officiele F1 app gebruikt, kost geloof ik 7 euro voor een maand, heb je Engels commentaar van de oraganistie + live timings en locaties van de auto's op de baan. Kun je precies zien welke auto's op welk moment waar zijn. Werkt super. En of je nu 240 euro betaald voor een kaartje, of 257. (Met een Vodafone simkaart + een maand de Officiele app). Ook kun je zoals Steffen aangeeft de grandprix readio stream via internet aanzetten. (va een browser venster of via een van de vele algemene radio apps in de app/playstore).
 2. Vince78

  13 Sep 2017 om 11:30

  Mbt de wifispots. Vodafone Italie verkoopt bij alle grote supermarkten 4G simkaarten met 10GB data tegoed voor een tientje. En die kun je ook opwaarderen. De hele race streamen in video kost zo'n 3,5 GB en een kwalificatie 2 GB- goed deze kwalificatie duurde wat langer dan normaal. Maar die hoef je natuurlijk als bekend is dat hij uitgesteld wordt niet de hele tijd aan te laten staan. Verder kun je vaak de kwaliteit nog wat terugschroeven ook van het beeld om de datalimieten te beperken. Het voordeel van een lokale simkaart, is dat de snelheid veel hoger is dan die van toeristen met hun eigen sims.
 3. Vince78

  13 Sep 2017 om 11:24

  Er zijn vast mensen die liever, een jaar lang naar zaalvoetbal onder een dakje in Volendam-Zuid gaan kijken, als het regent in Monza. Maar daar ben ik er niet 1 van. 1 van de mooiste kwalificaties in jaren! Ja dan word je nat. Maar dat was al dagen van te voren bekend. Regenbroek en jas doen wonderen. Het was niet 10 graden onder nul ofzo. Maar idd wel veel modder, dat heeft natuurlijk zijn impact op de andere zaken buiten de F1. Maar die zijn in mijn ogen ten alle tijden ondergeschikt aan de race/kwalificatie.
 4. Vince78

  13 Sep 2017 om 11:20

  Quote van Steffen
  We hadden in Spa grandprixradio via m'n telefoon. Dan heb je live Olav Mol. Werkte wel goed.
  Op diverse circuits heeft GrandPrix radio zelfs een FM zender. Dan kun je met een ouderwets radio-tje of telefoon met FM radio zonder vertraging kijken. Zelf had ik in Oostenrijk de stream van Ziggo (incl beeld) gewoon aan staan op mijn mobiel. Daar waren wat truucs voor nodig mbt de regio blokkering, maar met een VPN was dat ook gefixt.
 5. Steffen

  12 Sep 2017 om 19:21

  We hadden in Spa grandprixradio via m'n telefoon. Dan heb je live Olav Mol. Werkte wel goed.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven