Update | Medisch hoofd circuit Spa reageert op zware kritiek Correa F2 & F3

Update | Medisch hoofd circuit Spa reageert op zware kritiek Correa

Door Wouter Hollemans 31 januari 2020 | 19:30


Formule 2-coureur Correa doet een boekje open over de dagen na zijn zware crash tijdens de F2-race op Spa-Francorchamps in 2019, waarbij Hubert om het leven kwam. Correa kwam in kritieke toestand terecht in een Belgisch ziekenhuis waarbij gevreesd werd voor zijn leven. De artsen misten cruciale informatie van de FIA op het moment dat Correa vocht voor zijn leven.

Het is 31 augustus 2019, waar in de derde ronde een enorme crash ontstond met tragische gevolgen. Juan Manuel Correa kon boven aan de bocht Eau Rouge de auto van Anthoine Hubert niet meer ontwijken en klapte met 270km/h in de zijkant. De Fransman Hubert overleefde het ongeval niet en Correa kwam met zware verwondingen terecht in het ziekenhuis.

In een interview met n-tv zegt Correa dat de artsen niet goed wisten hoe ze hem adequaat moesten behandelen. De FIA is daarin ook niet hulpvaardig geweest en heeft geen kennis gedeeld: ‘De reden dat ik bijna stierf, was vanwege de sterke G-krachten die je alleen kunt hebben na zo'n ernstig ongeval. De artsen in het ziekenhuis in België wisten niet wat dat was omdat ze hebben nog nooit iemand behandeld hadden die zo'n grote impact overleefde.’

‘Ik ging bijna dood op de vierde dag, maar er was niemand van de FIA’

De artsen in dienst van de internationale federatie hebben geen advies gegeven over de gevolgen van een impact met zoveel G-krachten volgens Correa: ‘Iedereen ging de dagen na het ongeluk naar Monza, terwijl ik in het ziekenhuis bleef en bijna doodging op de vierde dag. Er was niemand van de FIA, niemand die over me waakte.’

De 20-jarige Correa is nu herstellende en of zijn been ooit goed genoeg aansterkt is nog de vraag. Ondanks dat wil de Ecuadoraans-Amerikaanse coureur terugkomen in de autosport: ‘Het zal jaren duren om terug te komen, maar ik zal terugkomen. Daar ben ik heel zeker van. Ik mis het racen heel erg, elke dag. Ik kan me voorstellen dat ik ooit op een dag in de Formule 1 kan rijden. Waarom niet? Als ik alles doe wat mogelijk is in revalidatie.’

Update 19.30u (31/1) | Medisch hoofd circuit Spa reageert op Correa

In reactie op de behoorlijke kritiek die Formule 2-rijder Juan Manuel Correa eerder deze week uitte op het gebrek aan medische ondersteuning na zijn zware crash op Spa afgelopen september heeft het medische hoofd van het Waalse circuit, Christian Mahlen, zijn visie op de gang van zaken gegeven. Mahlen benadrukt de intensieve zorg voor Correa direct na het ongeluk.

RaceFans.net schrijft dat Mahlen stelt dat zijn team wel degelijk juist heeft gehandeld met en omtrent de Ecuadoriaans-Amerikaanse coureur. 'Hij heeft toen direct de benodigde medische hulp gekregen', stelt Mahlen. 'Dat alles is gebeurd onder begeleiding van Formule 1-arts Ian Roberts', vervolgt Mahlen zijn betoog.

Continu contact met Luik

Na overleg met een andere arts heeft Mahlen Correa over laten vliegen naar het medisch centrum in Luik. Daar hield het contact niet op. 'Als medisch hoofd van Spa ben ik continu in contact met het ziekenhuis gebleven om de conditie van de coureur te polsen', stelt Mahlen. Of er contact was op de vierde dag na het ongeluk, toen Correa naar eigen zeggen bijna stierf, vertelt Mahlen echter niet. (Foto: Alfa Romeo Racing)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

samkoster
31 Jan 2020 om 19:40
Quote van Ger de Baas
31 augustus!

Beste Ger,
Uiteraard was de crash niet in januari maar in augustus. We hebben het aangepast.

Ger de Baas
30 Jan 2020 om 16:14

31 augustus!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws