Onderweg naar F1 | Lundgaard en Shwartzman sterk, Verschoor mist aansluiting F2 & F3

Onderweg naar F1 | Lundgaard en Shwartzman sterk, Verschoor mist aansluiting

Door Gino Haverkamp 13 juli 2020 | 19:05


De Formule 1, het is de droom van alle jonge coureurs in de Formule 2 en de Formule 3. Ieder jaar komen er weer talenten bovendrijven in de veelgeprezen juniorklasses. Jeugdwatchers Maurits Kappetijn, Christian Moerman en Gino Haverkamp selecteren in de rubriek Onderweg naar F1 iedere week de jonge coureurs die het afgelopen raceweekend in hun ogen opvielen. Deze week waren er drie talenten die uitblonken op de Red Bull Ring: Robert Shwartzman, Christian Lundgaard en Richard Verschoor.

Robert Shwartzman, held en schlemiel

Gino: We hebben nu écht de doorbraak van Robert Shwartzman op het wereldtoneel gezien. De Rus liet vorig jaar in de Formule 3 al zien uit het juiste racehout gesneden te zijn, hij werd kampioen, en tijdens de derde race van het Formule 2-seizoen kwam het er eindelijk ook in die klasse uit. Hij won, voor het eerst sinds zijn vader eerder dit jaar stierf aan het coronavirus.

We moesten even wachten op de start van de hoofdrace afgelopen zaterdag, maar we kregen een waar spektakel in de regen. Shwartzman toonde hoe je het natte wegdek moet trotseren. Gestart vanaf P6 pakte hij langzaamaan plekje na plekje, ook al viel hij bij de start terug naar P7. Niemand kon tippen aan de protegé van Ferrari, die niet zonder reden lid is van het juniorenprogramma van het legendarische team. Ook een opstomende Yuki Tsunoda kon Shwartzman niets doen op gloednieuwe banden.

Het negentienjarige talent liet zien een uitstekende regenrijder te zijn. Dat hij een dag later vervolgens spinde op het droog, in de eerste bocht van de eerste ronde; ach, daarvoor rijd je in de Formule 2. 

Lundgaard met een dominante zege in Spielberg

Christian: Christian Lundgaard liet op de Red Bull Ring merken waarom zijn naam recentelijk in verband gebracht werd met het vrije stoeltje van Renault. De 19-jarige Deen debuteerde vorig jaar in de Formule 3, wist daar voor het team ART Grand Prix één race te winnen en werd zesde in zijn debuutseizoen in de sub-klasse. In de seizoensfinale van 2019 debuteerde hij voor Trident in de Formule 2, waarna hij een vaste plek veroverde bij ART Grand Prix. 

Zijn eerste weekend in Oostenrijk wist hij al consistent aan te sluiten bij de top. De eerste race in Spielberg eindigde hij op een strakke vierde plaats, waarna hij P5 behaalde in de sprintrace.

De week daarop was het weer raak; Lundgaard mocht wederom aantreden op de Red Bull Ring. Hij wist zich in de feature race, de eerste race van het weekend, te positioneren als zesde. Bij de sprintrace van de Formule 2 wordt de top acht van de voorgaande race omgedraaid. Daarom startte Lundgaard de sprintrace voor de Grand Prix van Stiermarken afgelopen zondag als derde.

Lundgaard maakt indruk op de Red Bull Ring

Bij de start van de race keek Lundgaard tegen de achtervleugel van Williams-junior Dan Ticktum aan, terwijl teamgenoot Marcus Amstrong schuin voor hem aan de race begon. Lundgaard, die in het juniorenprogramma van Renault zit, schoot uit de startblokken en wist zijn teamgenoot in de eerste bocht al te verschalken.

Eenmaal aangekomen op de heuvel, bij bocht twee, besloot hij de aanval te openen op Ticktum. Hij moest de ART van Armstrong van zich afslaan in de daaropvolgende bochten, nadat hij in de ankers moest om een aanvaring met Ticktum te voorkomen.

Een virtuele safety car bracht de voorhoede van de F2-grid een halt toe nadat Robert Shwartzman in bocht één zijn bolide niet op het circuit kon houden. De virtuele safety car was van korte duur. In ronde vier zat het veld weer in het raceritme en Lundgaard sloeg meteen toe. Ticktum was bij het inkomen van bocht twee niet op aan het letten, waardoor de ART-coureur schitterend via de binnenbocht de Brit wist te passeren. Een tevergeefse revanche van Ticktum liep stuk bij het uitkomen van bocht drie.

Vanaf toen was er voor de jongeling geen vuiltje aan de lucht. Lundgaard wist zich los te rijden van de nummer twee en hield Ticktum consistent op enkele seconden. Een zeer fraaie en dominante overwinning van de Deen na een agressieve openingsfase.

De kalmte straalde van hem af en het is duidelijk dat deze jongen in de Formule 2 thuishoort. 'Yes boys!', schreeuwde hij uit bij het oversteken van de finishlijn. De bovenste trede van het podium was (vermoedelijk niet voor het laatst dit jaar) voor Lundgaard.

Nederlanders in tweede raceweekend wisselvallig

Maurits: Met name voor Richard Verschoor begon het tweede weekend in Oostenrijk niet al te best. In de kwalificatie had de Benschopper veel pech, want een kapotte DRS bracht hem niet veel verder dan een elfde plek. Desalniettemin blijkt Verschoor een stuk sneller dan zijn Nederlandse rivaal en teamgenoot Bent Viscaal, die de achttiende tijd pakte.

In de eerste race, die gestaakt werd door de regen, liet Verschoor zich positief gelden. Na twee ronden lag hij al op P8 en uiteindelijk wist hij zich omhoog te knokken naar P6 (wat P7 werd door het stilleggen van de race, red.). De inhaalacties van de Nederlander kwamen zelfverzekerd over, ondanks de barre omstandigheden. In de tweede race kwam Verschoor minder overtuigend naar voren. Startend vanaf P4 heeft hij een matige start en in de beginfase van de race wordt hij ingehaald door David Beckman en Logan Sargeant. De pace van de MP Motorsport-bolide lijkt niet goed genoeg om mee te strijden met de talenten van Prema en Trident, die in de eerste vier races consequent naar boven lijken te drijven. 

Al met al kan men na vier races concluderen dat Verschoor het laatste stukje aansluiting naar de top nog niet heeft gevonden. De vraag is of Prema en Trident hun autoafstellingen beter voor elkaar hebben, of dat Verschoor zelf simpelweg de snelheid mist. Dat laatste lijkt echter onaannemelijk, gezien zijn sterke optreden in de regen. Wat wel zeker is, is dat team- en landgenoot Viscaal nog zoekende is naar zijn vorm. Zijn sterke optredens in 2019 lijken dit jaar nog geen gevolg te hebben gekregen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws