Like ons!
'Red Bull Racing kiest voor omstreden 'Mercedes-velgen' op RB15'

Formule 1

'Red Bull Racing kiest voor omstreden 'Mercedes-velgen' op RB15'

Motorsport Italië meldt donderdag rond het middaguur dat Adrian Newey voor de RB15 heeft besloten om een omstreden concept van Mercedes te kopiëren. Het team uit Brackley reed eind 2018 met omstreden geperforeerde gaten in de velgen om de banden beter te koelen. Red Bull Racing heeft ervoor gekozen om dit ook toe te passen op de nieuwe auto.

Bronnen hebben aan de site laten weten dat ook Mercedes in 2019 met het concept verder zal gaan. Daarentegen zal de Ferrari, waarvan de auto de codenaam 670 heeft, niet gaan rijden met de innovatieve velgen. 

Angst voor diskwalificatie

Mercedes was aan het eind van afgelopen seizoen bang dat het concept tot protesten zou leiden en reed daarom een Grand Prix niet met de bewuste velgen. De FIA gaf voor het weekend wel goedkeuring voor het ontwerp, maar Mercedes wilde het risico niet nemen alsnog gediskwalificeerd te worden en daarmee de strijd om de wereldtitel te verliezen.

Wel of geen aerodynamisch voordeel

Charlie Whiting heeft uiteindelijk duidelijkheid gegeven en gemeld dat de velgen definitief goedgekeurd zijn voor gebruik. Met het ontwerp worden de achterbanden meer gekoeld, maar het levert geen aerodynamisch gewin op. Het is de vraag of Red Bull Racing het risico gaat nemen om de velgen dusdanig aan te passen om ook op het aerodynamische vlak ruimte te winnen op de concurrenten.

Red Bull Racing heeft in 2012 als eerste team voor de velgen met gaten gekozen. Destijds oordeelde de FIA dat het niet legaal was omdat het voornamelijk focuste op een aerodynamisch voordeel. De ontluchting rondom de wielen zou leiden tot een andere luchtstroom achter de auto.

Ferrari hield dit jaar vraagtekens bij de constructie van Mercedes, ook nadat de FIA groen licht had gegeven. Red Bull Racing hield zich niet bezig met de velgen van de concurrent. 'Het interesseert me niet', zei Helmut Marko tegen FormulaPassion.it. (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images) 

Lees ook over de controversiële Mercedes-velgen:

- Update | Whiting wil voor GP Brazilië regels voor velgen veranderen
- Mercedes gaat geen risico nemen en rijdt met normale velgen in Brazilië
- Inside Mercedes controversial' F1 wheel rims (video) 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven