Like ons!
Update III | Brawn legt besluit invoer WK-punt voor snelste raceronde uit

Formule 1

Update III | Brawn legt besluit invoer WK-punt voor snelste raceronde uit

Mogelijk wordt er vanaf komend seizoen in de Formule 1 een WK-punt toegekend aan de coureur die de snelste ronde in de race heeft genoteerd. Met dat bericht komt het doorgaans goed ingevoerde RaceFans.net woensdagavond op de proppen.

Tijdens een bijeenkomst van de FIA Motor Sport Council donderdag zal het agendapunt behandeld worden. Om de plannen doorgang te laten vinden is echter wel haast geboden, want over ruim een week staat de eerste Grand Prix van het seizoen in Australië al op het programma. Voor die tijd moeten de FIA Motor Sport Council, Strategy Group (bestaande uit onder meer de FOM en de F1-renstallen) én de Formule 1-commissie allen hun goedkeuring geven.

Liberty Media zou afgelopen jaar een onderzoek hebben uitgevoerd waaruit afgeleid kon worden dat 'fans een dergelijke verandering graag zouden zien, omdat het de race richting het einde nog van wat spanning kan voorzien'.

'WK-punt voor pole-position van de baan'

Alle partijen moeten het unaniem eens worden over de plannen. Mocht dat niet lukken voordat in Melbourne het eerste GP-weekend van start gaat, wordt het idee volgens het eerdergenoemde medium waarschijnlijk uitgesteld tot 2021. Men zou ook hebben nagedacht om de coureur die de pole-position verovert een WK-punt toe te kennen, maar dat plan is inmiddels van de baan na twijfels bij de betrokkenen.

Update - 16:45 uur (08 maart) | Punt voor snelste ronde lijkt er te komen

Een punt voor de snelste ronde lijkt er in 2019 toch echt te gaan komen. Wel kun je alleen zo'n punt bemachtigen wanneer je in de top-tien eindigt. Zo wordt er voorkomen dat coureurs uit de achterhoede net voor het einde van de race nog naar binnen gaan voor nieuwe banden. Crash.net meldt dat alleen de Formule 1-commissie en de Strategy Working Group het plan nog moeten goedkeuren. 

Update - 20:20 uur (11 maart) | Voorstel voor extra WK-punt aangenomen

De Formule 1-coureur die vanaf 2019 de snelste raceronde rijdt (mits hij in de top-tien finisht) in een Grand Prix krijgt een extra punt voor het wereldkampioenschap toegekend. De FIA Motor Sport Council, Strategy Group én de Formule 1-commissie hebben het idee goedgekeurd.

Dit betekent dat er over een heel seizoen gezien 21 extra punten te verdienen zijn. Deze punten tellen mee in het kampioenschap voor de coureurs én constructeurs.

Ross Brawn, sportief directeur van de koningsklasse van de autosport, zegt in een statement: 'Hoeveel keer hebben we gehoord dat de coureurs op de boordradio aan hun team vragen wie de snelste ronde in handen heeft? Nu zal het niet langer alleen een kwestie van record en prestige zijn, maar zal er concrete motivatie zijn bij de rijders. Dat kan extra spanning toevoegen aan het laatste deel van de race en dat maakt het nog interessanter.'

Update 12:50 uur (12 maart) | Brawn geeft uitleg over invoer WK-punt voor snelste raceronde

Ross Brawn heeft uitleg gegeven over het besluit om vanaf 2019 weer een punt uit te gaan delen aan de coureur die de snelste raceronde rijdt. Dat is een combinatie van factoren geweest, aldus de Brit.

'We hebben met de FIA naar oplossingen gezocht om de sport attractiever te maken, en tegelijkertijd de geloofwaardigheid te behouden', citeert Auto, Motor und Sport Brawn. 'Naar onze mening is de herinvoering van een punt voor de snelste ronde een stap in die richting.'

1 reacties

  1. MisterT

    MisterT

    8 Mar 2019 om 17:28

    Wat een bagger plan, al helemaal pole position. Wie de beste partij modus heeft kan al rond de 20 punten extra scoren.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven