Kamphues: 'Vind zelf soms ook dat wij door oranje bril naar Verstappen kijken' Formule 1

Kamphues: 'Vind zelf soms ook dat wij door oranje bril naar Verstappen kijken'

Door Wouter Leendertsen 13 maart 2019 | 13:00


Dat de Formule 1 sinds het debuut van Max Verstappen waanzinnig populair is geworden staat onomstotelijk vast. Het gevolg is dat ook de televisie-uitzendingen rondom de sport onder een groter vergrootglas komen te liggen, maar presentator Rob Kamphues beschikt naar eigen zeggen zelf ook over een gezonde portie zelfreflectie.

Een veel gehoorde mening is dat de gasten en analisten op Ziggo Sport, dat de Formule 1 uitzendt, te lyrisch zijn over de Nederlandse coureur en hij daarom niet vaak genoeg bekritiseerd wordt. Kamphues begrijpt de kritiek, maar is ook van mening dat de zender in haar programma’s een realistisch beeld schetst van de Red Bull-coureur.

‘We worden erg aangesproken op het feit dat wij met een bril kijken die te oranje gekleurd is en soms vind ik dat ook’, beaamt Kamphues in gesprek met F1Maximaal. ‘Als Robert (Doornbos) en Tom (Coronel) niet kritisch genoeg op Max Verstappen zijn, zou ik de eerste zijn om daar wat van te zeggen.’

‘Maar over het algemeen vind ik wel dat we heel reëel over Max berichten. Als hij iets doms doet dat wij niet zo slim vonden, zoals in Monaco (waar de Nederlander niet kon deelnemen aan de kwalificatie door een crash in de derde vrije training) of in Monza (waar Verstappen bij een verdedigende actie Valtteri Bottas raakte en een tijdstraf kreeg) dan zeggen we dat ook keihard’, vervolgt de tv-host, die laat doorschemeren de lof voor Verstappen terecht te vinden.

‘Het is wel nu al de beste Nederlandse autocoureur allertijden en één van de beste autocoureurs van de wereld en in potentie behoort hij tot de beste ooit’, zegt hij. ‘Je hoeft geen gekleurde oranjebril op te hebben om te zien dat we naar een wonderkind en een legende in wording aan het kijken zijn.’

'Kan er slecht tegen als het te braaf en te vriendelijk wordt'

Naar dat wonderkind kijkt Kamphues in de programma’s op Ziggo Sport meestal met analisten Coronel en Doornbos. Vooral met laatstgenoemde heeft hij een goede verstandhouding. ‘Mijn relatie met Doornbos is verschrikkelijk. Het is een vreselijke man’, grapt hij. Hij ziet wel de voordelen van het werken met vrienden in. ‘Als je bevriend bent, heeft dat als voordeel dat je sneller dingen tegen elkaar kan zeggen en elkaar de waarheid kunt vertellen zonder dat de vriendschap daaronder leidt’, aldus de presentator, die benadrukt dat dat niet altijd zo is.

‘Er zijn ook vriendschappen waarbij dat juist niet kan en waar alleen maar stroop om de mond gesmeerd wordt.’ Kamphues vindt dat niets. ‘Dat het te braaf en te vriendelijk wordt, daar kan ik heel slecht tegen.’

Zoals het nu is, is de presentator blij met de mensen in het programma. Toch vindt Kamphues wel dat hij kritisch moet kunnen blijven. ‘Als iemand zichzelf zit te bewieroken, waar ze toch allemaal weleens last van hebben als ze over hun glorieuze carrière zitten door te etteren, dan gaat de fik in de vriendschap’, zegt hij met een knipoog.

Lees ook over Kamphues:

- Kamphues hoopt dat Verstappen beter begint: 'Als hij dat doet is alles mogelijk'

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Tele2 Baco
15 Mar 2019 om 16:07

Dat vind ik ook tom coronel walgelijke man hij beweerde dat Hamilton jaloers is op max .dat kan je toch niet menen
Hamilton is vijfvoudig wereld kampioen grootste onzin ooit gehoord jan Lammers heeft dat ook die vind max al en wereld Kampioen al die zogenoemde coureurs in Nederland totaal niet objectief ze zijn meer fan dan deskundig wat betref max en die Kale
Presentator kampheus treurig voor woorden is gewoon en fan max tenue aan en presenteren. ik kijk allang niet meer naar de voorbeschouwing ik erger me kapot aan deze nep deskundige

smoky.tony
13 Mar 2019 om 15:05

Dat door een oranje bril kijken slaat helemaal nergens op. Max is een uitzonderlijk talent dat we in Nederland nog nooit gehad hebben. Keken de Brazilianen ook door een rosé bril naar Senna, of de Franssen naar prost?
We zijn gewoon gek op die kerel en zijn prestaties.

onetimer
13 Mar 2019 om 13:30

Ik kan het wel heel erg waarderen dat hij dat inziet en het durft uit te spreken.
En op zich is dat ook niet erg. Verstappen is nou eenmaal een grote sensatie, eentje die we in Nederland nog nooit hebben gehad. Het is volstrekt normaal dat mensen zijn verrichtingen door een oranje blik aanschouwen, dus ook hij en de mensen bij Ziggo. Volledige objectiviteit bestaat niet dus moeten mensen dat ook niet verlangen.
Ik vind hem en Doornbos nog wel meevallen, met name Doornbos (wie ook al erg fan is van Verstappen) wil nog wel eens zaken zien vanuit een niet oranje bril.
Coronel daarentegen...gadverdamme wat walg ik van die man. Hij is niet alleen maar fan van Verstappen, nee hij is idolaat van hem. Hij is gewoon smoorverliefd op Verstappen en niet alleen wuift hij enige vorm van kritiek richting Verstappen weg, maar hij wordt ook nog eens boos als er iets "negatiefs" over hem wordt gezegd. Bah bah bah.
En hij is precies de reden waarom ik niet meer naar F1 Cafe, de voor- en nabeschouwing van de races kijk.

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws