Ook Exxon ontkent problemen met vibraties Honda-motor: 'Is ons niet gevraagd' Formule 1

Ook Exxon ontkent problemen met vibraties Honda-motor: 'Is ons niet gevraagd'

Door Henk Hooiberg 12 maart 2019 | 19:41


Tijdens de testweken in Barcelona kwamen er bij tijd en wijle geruchten op gang dat de Honda-motor in de RB15 van Red Bull en de STR 14 van Toro Rosso zou lijden aan vibraties. Navraag van F1 Maximaal bij ExxonMobil, de brandstofleverancier van Red Bull en Honda, heeft geleerd dat daar echter geen sprake van is geweest.

Door Red Bull Racing en Max Verstappen werd dit eerder al ontkend en ook David Tsurusaki, manager van Global Motorsport Technology ExxonMobil, geeft nu uitsluitsel. 'Laat allereerst duidelijk zijn dat we door Honda-engineers niet gevraagd zijn om eventuele vibraties in de motor aan te pakken en daar hebben we dan ook niet aan hoeven te werken.'

Alle motoren van Honda liepen soepel tijdens wintertests

Tsurusaki geeft aan dat er op het gebied van de olie geen problemen zijn geweest in Barcelona. 'Ik kan je vertellen dat we in Barcelona in beide testweken geen slijtageproblemen hebben gehad met de gebruikte motoren op het gebied van de olie. De motoren lopen soepel en we hebben geen vroegtijdige detectie van slijtage van onderdelen ondervonden.'

F1 Maximaal vroeg ExxonMobil ook of haar olie eventuele trillingen in de motor zou kunnen oplossen en Tsuraraki geeft aan dat dat op bepaalde momenten wel degelijk kan. 'Motorolie kan bepaalde trillingen in de motor verminderen. Bijvoorbeeld een hogere of dikkere viscositeit kan sommige trillingen minimaliseren. Olie kan ook worden gebruikt om trillingen te verminderen, zoals op de schokdempers in personenauto's, zodat trillingen op de weg geminimaliseerd kunnen worden.'

Exxonmobil noemt slechte olie wel eventuele veroorzaker van vibraties

Daarnaast geeft de brandstof- en smeermiddelenfabrikant wel aan dat slechte samenstellingen van motoroliën kunnen zorgen voor vibraties of andere nadelige effecten. 'Een fabrikant kan fouten maken en de olie of brandstof niet goed samenstellen. Dit kan ervoor zorgen dat metalen in de motor op een verkeerde manier contact maken en dat zorgt voor overmatige vibraties. Omdat we dit tegen willen gaan, werken we dag en nacht nauw samen met Honda, om het falen van motorcomponenten te voorkomen.' (foto: ExxonMobil)

Reageren op dit artikel? Er zijn al {reacties} reacties!

Lees 3 reacties

Tags:

Reacties

MastorPaldonado
12 Mar 2019 om 19:59

Dan is dat weer uit de lucht, lekker! Komaarop dit weekend!! Alles kriebelt weer...

Sjoerd Valkering
12 Mar 2019 om 16:48
Quote van Nick de wit
Maar goed dat jullie het nog even hebben nagevraagd. Er was ook zoveel verwarring over. Er was 1 Engelse journalist die iets riep, en RB gaf direct aan dat dat uit de dikke duim kwam.
Misschien ook nog even navragen bij de Honda zelf. Ben nog steeds niet zeker of er nou wel of geen vibratieproblemen zijn..

Volgens mij heeft Honda het ook al ontkend, even uit mijn hoofd.

Nick de wit
12 Mar 2019 om 13:30

Maar goed dat jullie het nog even hebben nagevraagd. Er was ook zoveel verwarring over. Er was 1 Engelse journalist die iets riep, en RB gaf direct aan dat dat uit de dikke duim kwam.
Misschien ook nog even navragen bij de Honda zelf. Ben nog steeds niet zeker of er nou wel of geen vibratieproblemen zijn..

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws