Profiel: Michael Masi is niet zomaar benoemd tot opvolger van Charlie Whiting Formule 1

Profiel: Michael Masi is niet zomaar benoemd tot opvolger van Charlie Whiting

Door Hans van Brunschot 23 maart 2019 | 15:00


De schok was groot toen FIA F1-wedstrijdleider Charlie Whiting daags voor de start van het Formule 1-seizoen 2019 overleed op een hotelkamer in Melbourne. Desondanks moest de FIA snel schakelen en benoemde Michael Masi tot nieuwe wedstrijdleider voor de koningsklasse van de autosport. Wie is deze Australiër?

Michael Masi is nog geen internationale bekendheid. De man heeft nog geen eigen wikipedia-pagina, niemand weet hoe hij oud is en het enige dat op dit moment met zekerheid te zeggen is, is dat hij afgelopen weekend in Australië enigszins voor de leeuwen gegooid is.

Toch is Masi niet zomaar benoemd tot opvolger van Charlie Whiting. Masi heeft vele jaren ervaring als wedstrijdleider in het Australische V8 Supercar kampioenschap en heeft in die rol dermate indruk gemaakt dat hij in 2018 een aanbieding kreeg van de FIA om voor de internationale automobielfederatie te komen werken.

Klaargestoomd

Masi zou dit jaar worden klaargestoomd om volgend Formule 1-seizoen, 2020, Charlie Whiting op te volgen. Masi zou dit jaar gaan fungeren als starter en wedstrijdleider voor wedstrijden in de Formule 3 en Formule 2 en zou opgezette tijden een weekend met Charlie Whiting meelopen om de Formule 1-lucht alvast op te snuiven.

Masi zat, zeg maar, in het talentenprogramma van de FIA, zoals Formule 1-teams hun juniorcoureurs klaarstomen voor hun debuut in de hoogste klasse. Door het overlijden van Whiting is die opleiding in een stroomversnelling terecht gekomen en wordt Masi dit jaar al verantwoordelijk voor de F1-races. Masi is immers niet alleen aangesteld als starter, maar ook als safety delegate en hoofd wedstrijdleiding.

Geen onbekende

Michael Masi mag voor de buitenwereld een grote onbekende zijn, helemaal onervaren in de Formule 1 is hij niet. Vorig jaar maakte hij tijdens het weekend van de Chinese Grand Prix deel uit van het team van Stewards dat toe moest zien op een eerlijk wedstrijdverloop. Eenzelfde rol vervulde hij later in het jaar ook tijdens de Formule E ePrix van Hong Kong.

De Australiër wordt omschreven als een rustige, beheerste man die het natuurlijk overwicht heeft om coureurs in het gareel te houden. Dat is nodig ook, want het zal zeker niet gemakkelijk zijn om in de voetsporen van Charlie Whiting te moeten treden.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws