Like ons!
Analyse longruns: Mercedes dominant, Gasly kan volgen op zachte band

Formule 1

Analyse longruns: Mercedes dominant, Gasly kan volgen op zachte band

Ze zijn van ondergeschikt belang in het krappe Monaco, maar toch: Mercedes lijkt op zowel de medium- als op de soft-compound het te kloppen team, blijkt uit de analyse van Auto, Motor und Sport. Kleine kanttekening daarbij is dat de Ferrari-coureurs zich nauwelijks op de longruns hebben gefocust. Net als Max Verstappen.

Inhalen is schier onmogelijk op het stratencircuit en dus lijkt de kwalificatie op zaterdag het zwaartepunt te zijn in het raceweekend in Monte Carlo. Desondanks waagden toch veel coureurs zich aan een longrun, vooral op de zachte- en medium-band. De harde band was niet populair, daar alleen Daniel Ricciardo en Kevin Magnussen daarop een run deden.

Op de andere twee compounds is het Mercedes wat de toon zet. Op de zachte band, die ook het zachtst is van al het rubber dat Pirelli heeft meegenomen, is Lewis Hamilton het snelste. De Brit reed gemiddeld een 1:14.881 over twaalf ronden en bleef daarmee teamgenoot Valtteri Bottas zo’n anderhalve tiende voor.

Ferrari moet aan de bak

Pierre Gasly lijkt in zijn Red Bull het tempo van de Mercedessen goed te kunnen volgen. De Fransman klokt een 1:15.078 gemiddeld en blijft daarmee maar drie honderdsten achter de Fin. Daarachter is het zoeken naar de Ferrari’s. Charles Leclerc en Sebastian Vettel komen er op de softs vooralsnog niet aan te pas. Eerstgenoemde moet met een 1:16.079 Antonio Giovinazzi, Carlos Sainz en Lando Norris voor zich dulden op de zachte band, terwijl de Duitser zelfs niet verder komt dan een 1:17.007 over zeventien ronden.

Als we naar de mediumbanden kijken zien we grotere gaten tussen de snelste coureurs. Hier voert Bottas de lijst aan met een 1:14.387 en volgt teamgenoot Hamilton op ruim acht tienden. Het gat naar nummer drie Kimi Raikkonen is eveneens acht tienden, maar Alfa Romeo lijkt er met een derde plek van de Fin en een vierde snelste run van Giovinazzi op de mediumbanden goed bij te zitten in Monaco ten opzichte van andere teams.

Verstappen deed geen longrun op donderdag

De Ferrari-coureurs hebben behalve op de soft-banden geen lange runs gedaan op de medium- en harde-compound. Verstappen heeft in zijn Red Bull zelfs helemaal geen lange run gedaan, mede door een lekkage in de tweede vrije training.

Het lijkt daarom nog ongewis te zijn hoe de Scuderia en het Oostenrijkse team ervoor staan wat de racesnelheid betreft. De zaterdag moet uitwijzen hoe de verhoudingen daadwerkelijk liggen. Helemaal omdat de kwalificatie die middag van essentieel belang is voor een goede eindklassering in het prinsdom. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

1 reacties

  1. VanKempen

    VanKempen

    23 May 2019 om 22:20

    TedBull was vorig jaar nog dominant op banen zoals Monaco en Mexico. Dat voordeel zijn ze nu dus kwijt. Mercedes nog dominanter, RedBull wint zo geen enkele race meer dit seizoen. Hopelijk wordt Bottas wel WK.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven