Update IIII | Alfa Romeo is tien WK-punten definitief kwijt Formule 1

Update IIII | Alfa Romeo is tien WK-punten definitief kwijt

Door Hans van Brunschot 11 October 2019 21:10


Niet alleen op de baan was er volop spektakel vandaag tijdens de Grand Prix van Duitsland. Ook na afloop van de door Max Verstappen gewonnen race valt er nog voldoende te beleven op Hockenheim. Door een straf voor beide Alfa Romeo's kan kampioensleider Lewis Hamilton alsnog twee WK-punten bijschrijven.

Al vrij snel na de finish werd duidelijk dat zowel Kimi Raikkonen als Antonio Giovinazzi van het Alfa Romeo-team een onderzoek aan hun broek kregen voor het niet voldoen aan het startreglement. Bij beide wagens was een issue met de koppeling geconstateerd. Geacht wordt dat een coureur conform de reglementen een Formule 1-wagen alleen en zonder technische assistentie bestuurt. Daarom zijn er limieten gesteld aan het koppel dat de koppeling mag genereren. Als dat boven een vastgesteld aantal komt, is er sprake van ongeoorloofde assistentie aan de coureur. Dit is bij beide Alfa Romeo's gemeten gedurende 300 miliseconde bij de start van de race.

Beide wagens hebben een tijdstraf van 30 seconden gekregen, wat betekent dat zowel Raikkonen (7de) als Giovinazzi (8ste) uit de top-10 van de raceuitslag duikelen. De nieuwe raceuitslag ziet Haas-duo Grosjean en Magnussen stijgen naar de zevende en achtste plaats, Lewis Hamilton mag na een mislukte middag alsnog twee WK-punten bijschrijven en het laatste WK-punt gaat naar Robert Kubica, die Williams eindelijk van de hatelijke nul verlost.

Nieuwe uitslag

Deze nieuwe uitslag heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de stand in het wereldkampioenschap. Bekijk de nieuwe tussenstand in het WK hier.

Update 10.05 uur - Alfa Romeo gaat in beroep tegen straf

Alfa Romeo gaat in beroep tegen de tijdstraf van de FIA. Dat heeft teambaas Frederic Vasseur laten weten aan Motorsport.com. Volgens hem kon het team er niks aan doen. 'We kregen te maken met een fout in het koppelingssysteem waar wij niets aan konden doen. We zullen dit probleem nader onderzoeken. We respecteren het proces van de FIA en de werkwijze van de stewards, maar zullen in beroep gaan tegen deze beslissing.'

Vasseur heeft er vertrouwen in dat Alfa Romeo de FIA kan overtuigen om de straf weer ongedaan te maken. 'We geloven dat we genoeg argumenten en bewijs hebben om deze beslissing ongedaan te laten maken. We zullen spoedig contact opnemen met de FIA', aldus de chef na de Duitse Grand Prix.

Update 13.35 uur - Alfa Romeo officieel in beroep

Alfa Romeo gaat officieel in beroep tegen de tijdstraffen die hun coureurs Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi kregen na afloop van de Duitse Grand Prix. Beiden kregen een tijdstraf van dertig seconden, omdat hun koppelingen niet aan de technische eisen voldeden. 

Update 16.08 uur (2 aug 2019) - Beroep Alfa Romeo pas in september

De beroepszaak van Alfa Romeo tegen het puntenverlies in Duitsland zal pas op 24 september behandeld worden, tussen de Grand Prix van Singapore en Rusland in. Er is een risico dat de jury van het International Court of Appeal overgaat tot een zwaardere straf, zo meldt Motorsport.com.

Update 11 oktober 2019 - Alfa Romeo is tien WK-punten definitief kwijt

De beroepszaak van Alfa Romeo tegen het puntenverlies in Duitsland heeft tot niets geleid. De straf van 30 seconden die Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi kregen naar aanleiding van het niet voldoen aan de technische eisen van de koppelingen blijft definitief staan. Dat betekent dat het team van Haas, dat door de straffen voor Alfa Romeo zevende en achtste eindigde, tien punten mag bijschrijven. 


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!