Drie memorabele momenten uit de archieven van de Grand Prix van Singapore Formule 1

Drie memorabele momenten uit de archieven van de Grand Prix van Singapore

Door Hans van Brunschot 15 September 2019 19:09


De Grand Prix van Singapore staat sinds 2008 op de WK kalender van de Formule 1 en was destijds de eerste nachtrace die ooit in de koningsklasse van de autosport verreden was. Alleen daarom al is de Grand Prix van Singapore memorabel, maar er zijn drie momenten die de race de voor altijd met deze race geassocieerd zullen worden.

Het eerste moment stamt ook direct uit de eerste race verreden op het stratencircuit Marina Bay. Het is de eerste Grand Prix van Singapore en de winnaar van de race is niemand minder dan Fernando Alonso die verder een oncompetitief jaar beleeft bij Renault nadat zijn avontuur bij McLaren in een nachtmerrie was veranderd.

De overwinning van Alonso is niet logisch want de Spanjaard startte als vijftiende. Hij maakte bovendien ook een vroege pitstop en reed achteraan toen in de veertiende ronde zijn teamgenoot Nelson Piquet Junior crashte. De safety car kwam op de baan en het hele veld dook naar binnen voor een pitstop, behalve Alonso, die iedereen voorbij reed en zijn leidende positie de rest van de race niet meer afgaf.

Crash-gate

En er zou geen haan naar gekraaid hebben, ware het niet dat bijna een jaar later Piquet Junior op de schopstoel zit bij Renault, ontslagen wordt en onthult dat zijn crash, de vroege pitstop van Alonso en de safetycar situatie allemaal gepland waren door het teammanagement van Renault. De affaire, die de naam crash-gate kreeg, leidde tot hoge straffen voor teammanagers Flavio Briatore en Pat Symonds en zorgde voor een abrupt einde van de sponsorovereenkomst tussen Renault en de Nederlandse ING Bank. Alonso ontsprong de dans en mocht zelfs zijn overwinning houden.

Een man op de baan

Veel gekker dan in 2008 wordt het natuurlijk niet, maar in 2015 gebeurde er iets dat redelijk in de buurt kwam. Geen opzettelijke crash, maar wel iemand die zichzelf opzettelijk in gevaar bracht.

Een fan spotte een gat in het hekwerk rondom het stratencircuit en besloot om casual een ommetje te gaan maken op de baan, waar 22 auto's op bijzonder hoge snelheid een race aan het rijden zijn. 'There is a man on the track', schreeuwt uiteindelijk racewinnaar Sebastian Vettel over de boordradio. De man, Yogvitam Pravin Dhokia, bekocht zijn wandeling met zes weken gevangenisstraf.

De Ferrari's en de Nederlander

Het meest in het geheugen gegrifd als het aankomt op de Grand Prix van Singapore is natuurlijk de startcrash van 2017 waarbij beide Ferrari's, Max Verstappen in de Red Bull en Fernando Alonso in de McLaren betrokken waren.

Verstappen had zich keurig als tweede gekwalificeerd en startte goed. Sebastian Vettel trok vanaf pole position direct richting Verstappen en dwong de Nederlander naar links te sturen, waar de ook heel goed gestartte Kimi Raikkonen inmiddels reed. Verstappen raakte Raikkonen en Raikkonen raakte Vettel. Alonso had de pech om als colleteral damage meegesleurd te worden.

Raikkonen en Verstappen konden direct in de eerste bocht uitstappen, Vettel kwam tot halverwege de eerste ronde alvorens ook hij op moest geven. Lewis Hamilton was de lachende vierde en won de race op weg naar zijn vierde wereldtitel.

- Hans van Brunschot
(hans@f1maximaal.nl)

 

 


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!