Update | Marko: 'Niet alleen wij wijzen naar Ferrari-motor' Formule 1

Update | Marko: 'Niet alleen wij wijzen naar Ferrari-motor'

Door Sjoerd Valkering 17 september 2019 | 17:18


Christian Horner heeft tegenover Auto Motor und Sport laten weten dat Red Bull Racing een paar verdachte dingen met betrekking tot de Ferrari-motor heeft aangekaart bij de FIA. 'Maar we hebben geen antwoord gekregen', zegt de teambaas tegen de Duitse site.

Ferrari beschikt soms in bepaalde situaties ineens over 55 pk meer, zo meldt AMS. De overgang naar de nieuwe Spec 3-motor zou de Scuderia nog sterker hebben gemaakt op het gebied van motoren. In de vrije training maakte Ferrari op de rechte stukken maar liefst negen tienden goed ten opzichte van de concurrentie op Monza.

Charles Leclerc en Sebastian Vettel kunnen de geheimzinnige power alleen in bepaalde situaties oproepen. Dit is alleen zichtbaar in de kwalificatie, de eerste ronde en de herstart van de race. Hieruit kan geconcludeerd worden dat ze alleen de beschikking hebben over deze extra power na een langzame ronde, niet met aanvallen of verdedigen. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, zei in Monza dat hij denkt te weten wat er gebeurt bij de Scuderia, maar trad niet in detail. 

Waar komt Ferrari-power vandaan?

Er gaan drie theorieën in de rondte over hoe Ferrari de extra power kan opvragen. De eerste is dat ze meer uit de batterij kunnen halen en daarom een langzaam rondje nodig hebben. Een andere theorie is dat ze meer brandstof zouden gebruiken in die snelle ronde. Tot slot zou men ook olie die gebruikt wordt voor het koelen van de plenum kunnen vertakken en gebruiken om te verbranden.

Ferrari dik voor de rest

Horner had voor de GP van Italië al laten weten dat hij ziet dat de Honda-motor, die van Mercedes en die van Renault naar elkaar toe schuiven qua vermogen. Ferrari blijft in zijn ogen ver voor. Wolff sluit zich na de race in Monza aan bij Horner. 'Renault, Mercedes en Honda liggen bijna op gelijke hoogte. Alleen Ferrari steekt er boven uit, en soms ook dramatisch', aldus de bezorgde teambaas van Mercedes. (foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Update 17.11u - Marko zegt dat iedereen kritisch is

Helmut Marko heeft tegenover Auto Bild laten weten dat niet alleen Red Bull Racing bij de FIA vragen heeft gesteld over de verrassend krachtige motor van Ferrari. De Scuderia zouden over 55 pk meer beschikken dan de concurrentie, dat is een gigantisch gat. 'Waarom is de Ferrari-motor zo superieur?', vraagt Marko zich hardop op.

De FIA heeft daarom een lijst van de andere teams gekregen met vragen om de Ferrari-motor zo legaal mogelijk te houden. Er rijst in de paddock twijfels over de legaliteit van de extreem krachtige power unit. 'Niet alleen wij wijzen naar Ferrari', verduidelijkt Marko. 'Daar zijn Renault en Mercedes vooral mee bezig.'

Reactie FIA

Volgens Toto Wolff is het duidelijk wie de meeste progressie heeft geboekt in 2019. 'De Ferrari-motor is duidelijk de meest krachtige van het veld en ze hebben de motor op een indrukwekkende manier ontwikkeld gedurende het seizoen', zegt de Oostenrijker.

Vooralsnog heeft de FIA geen illegale praktijken geconstateerd met betrekking tot de Ferrari-motor. Dit benadrukt technisch directeur Jo Bauer ook van de FIA. 'Tot op heden is alles legaal', aldus de chef tegen het Duitse medium.  

Lees 4 Reacties

Tags:

Reacties

Klemduindam
16 Sep 2019 om 16:29

Plennum kamer

Klemduindam
16 Sep 2019 om 16:28

Plenem kamer

peter_heijnen
16 Sep 2019 om 09:17
Quote van pahles
Olie _dat_ gebruikt wordt? Plenum?

Of deze: ....zei in Monza dat hij denkt te weten wat er gebeurd...

Wie doet de redactie?

pahles
16 Sep 2019 om 08:55

Olie _dat_ gebruikt wordt? Plenum?

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws