Like ons!
Update VIII | Kwalificatie Grand Prix van Japan verplaatst naar zondagochtend

Formule 1

Update VIII | Kwalificatie Grand Prix van Japan verplaatst naar zondagochtend

Met nog exact een week tot de Grand Prix van Japan maken meteorologen zich al serieus zorgen voor race op Suzuka. Een tropische cycloon lijkt op basis van weerkundige calculaties en analysemodellen precies tijdens het Grand Prix-weekend over Suzuka te trekken.

Een tropische cycloon is zich momenteel aan het vormen op de Grote Oceaan en zet de komende dagen koers richting Japan. De storm zou voor veel overlast kunnen gaan zorgen en op zijn krachtigst windstoten van meer dan 150 km/u kan produceren. Dat gaat dan gepaard met heel veel neerslag.

Het ongeluk van Jules Bianchi

In 2014, tijdens het weekend dat Max Verstappen tijdens de de eerste vrije training debuteerde in een officiële Formule 1-sessie, trok er eveneens een zware cycloon langs Suzuka. De zeiknatte race werd destijds voortijdig afgevlagd door een heftig ongeluk van Marussia-coureur Jules Bianchi, die met zijn helm tegen een kraanwagen sloeg en driekwart jaar later aan zijn verwondingen zou overlijden.

Update I | Meteorologen bezorgd over GP Japan; Super tyfoon onderweg naar Suzuka

De Japanse tyfoon, Hagibis genaamd, is maandag in korte tijd explosief in kracht toegenomen en kan nu een 'super tyfoon' worden genoemd. Hagibis is inmiddels uitgegroeid tot een storm van de vierde categorie. Verwacht wordt dat de tyfoon aan kracht zal afnemen zodra deze aan land komt, maar nog steeds sterk blijft. De kans blijft daarom zeer groot dat het F1-circus dit weekend last gaat hebben van de storm. (Fotocredit: WikiCommons)

Update II | Zaterdag grootste problemen verwacht met tyfoon op Suzuka

Dit weekend worden er met name zaterdag flinke problemen verwacht rondom de Grand Prix van Japan. Dat heeft alles te maken met een tyfoon die richting het land van de rijzende zon koerst. Daarbij wordt ook het circuit van Suzuka getrokken. Volgens Formule1 wordt zaterdag de zwaarste dag, als de tyfoon aan land komt. Voor de race op zondag verwacht men tot dusver vooral heel veel regen. 

Update III | Verstappen verwacht uitstel van Japanse kwalificatie

Tyfoon Hagibis, die dit weekend over het circuit van Suzuka zal razen, neemt zo'n enorme hoeveelheid regen mee, dat Max Verstappen verwacht dat de kwalificatie uitgesteld zal worden, meldt De Telegraaf. Verstappen denkt dat de kwalificatie op zondagmorgen zal worden verreden, enkele uren voor de race. 'Laten we het maar afwachten, er valt nu nog weinig over te zeggen', aldus de Nederlander. 

Update IV | F1 licht nadruk op veiligheid toe

F1 Media heeft naar buiten gebracht dat ze, samen met de FIA, het circuit Suzuka en de Japanese Automobile Federation, de progressie van de tyfoon nauw in de gaten houden evenals de mogelijke impact die de tyfoon op het raceweekend kan hebben.

'We doen er alles aan om te zorgen dat op de geplande tijden geracet wordt, maar de veiligheid van de fans, teams en iedereen op het circuit staat voorop.'

Update V | Races voorprogramma F1 geschrapt wegens tyfoon

Twee races van de Japanse Formule 4 die dit weekend op Suzuka verreden zouden worden, zijn in verband met de naar het circuit razende tyfoon afgelast, meldt RaceFans.net. De organisatie van de raceklasse heeft hiertoe besloten, zodat de Formule 1 meer ruimte krijgt om te schuiven met bijvoorbeeld de kwalificatie, wat een steeds waarschijnlijker scenario is.

Naast de Formule 1 en Japanse Formule 4 rijdt ook de Porsche Carrera Cup Japan komend weekend op Suzuka. De races van die klasse worden vooralsnog niet afgelast.

Update VI | Besluit kwalificatie na VT1 genomen

GPToday meldt dat de FIA bekend heeft gemaakt wat het plan is met betrekking tot de kwalificatie, die wegens de naderende tyfoon Hagibis mogelijk verschoven moet worden. Vrijdag zal de eerste vrije training gewoon verreden worden. Daarna zal de FIA op basis van voorspellingen en in samenspraak met de lokale autoriteiten een besluit nemen over de dag en het tijdstip waarop VT3 en de kwalificatie plaats gaan vinden. Het pad van de tyfoon is momenteel nog te veel aan het veranderen om vandaag al een tot een besluit voor zaterdag te komen.

Update VII | Oud-F1 meteoroloog acht rijden op zaterdag onmogelijk

Terwijl de FIA kenbaar heeft gemaakt te wachten met het geven van uitsluitsel over de dag en tijd waarop wordt gekwalificeerd, deelt meteoroloog Steffen Dietz al wel zijn bevindingen. Op Twitter schrijft de voormalige Formule 1-weerman dat er met geen mogelijkheid gereden kan worden op zaterdag. 'Hagibis zal waarschijnlijk als tyfoon van categorie 3 op 150 kilometer langs Suzuka razen', stelt de Oostenrijker. De meteoroloog voorspelt hoosbuien en windstoten boven de 100 kilometer per uur, en acht het onmogelijk dat er op zaterdag gereden gaat worden. De race op zondag komt volgens Dietz niet in gevaar, aangezien de tyfoon dan al voorbij het circuit getrokken is.

Kwalificatie Grand Prix van Japan verplaatst naar zondagochtend

Vannacht is het bekend gemaakt dat de FIA toch besloten heeft om de kwalificatie naar aanloop van de Grand Prix van Japan te verplaatsen. Het weer op zaterdag is te slecht en zou voor een serieus risico zorgen voor de coureurs. De kwalificatie is verplaatst naar 10.00 lokale tijd. Dit houdt in dat de coureurs om 03.00 gaan kwalificeren in onze tijdzone. De derde vrije training komt te vervallen.

'Vanwege de verwachte impact van tyfoon Hagibis op de Japanse Grand Prix, hebben Mobilityland en de Japanese Automobile Federation (JAF) besloten om alle activiteiten die op zaterdag 12 oktober gepland waren, te annuleren. De FIA en Formule 1 steunen deze keuze vanwege het feit dat het het beste is voor de veiligheid van de toeschouwers, coureurs en de rest van de aanwezigen', aldus een statement op F1.com.

Mocht de kwalificatie vanwege barre weersomstandigheden om zondagochtend wederom niet verreden kunnen worden, dan zal de wedstrijdleiding de uitslag van de tweede vrije training gebruiken om de startgrid te bepalen.

(Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven