Foto's | Zo bereidt de Formule 1 zich voor op tyfoon Hagibis Formule 1

Foto's | Zo bereidt de Formule 1 zich voor op tyfoon Hagibis

Door Joris Verwijst 12 oktober 2019 | 10:27


De zaterdag van een Grand Prix staat normaliter in het teken van de laatste vrije training en de kwalificatie. Bij de Grand Prix van Japan ligt dat dit jaar iets anders. Wegens een tyfoon die vandaag aan land komt, wordt er uit veiligheidsoverwegingen niet gereden op het circuit. F1Maximaal zocht uit welke maatregelen er zijn genomen. 

Allereerst is het hele circuit vandaag gesloten, voor zowel fans als medewerkers. Enkel de beveiligers zijn aan het werk op Suzuka, om te voorkomen dat er iets gebeurt met de kostbare eigendommen van de teams. Dan de FOM, de organisatie achter de Formule 1. Zij hebben de safetycars en de medical cars in de doorgang naar de pitlane gezet. De vrijgekomen pitboxen worden gebruikt om alle camera's en regie-spullen op te slaan. Een megaklus, want dit gebeurt normaliter in drie dagen. 

Daarnaast zien we dat de teams allemaal hun pitwall hebben gedemonteerd. De wankele hutjes tussen de baan en de pitboxen zijn vaak niet al te stevig en moeten dus worden opgeruimd. Bij onder meer Red Bull Racing werden de units ontmanteld, om ze aanstaande zondag weer te kunnen gebruiken.

Een groot voordeel voor veel teams is dat de eigen motorhomes niet in Japan zijn. Het was een vrijwel onmogelijke opgave om bijvoorbeeld het Red Bull Holzhaus af te breken in een beperkt tijdsbestek. De teams maken gebruik van de standaard hospitality units op Suzuka. Mercedes meldde middels een persbericht dat het alle meubels én elektronica uit de unit heeft verwijderd. Daarnaast zijn de units extra verankerd. 

Tot slot kijken we naar misschien wel de meest lastige opgave van het weekend: hoe houden de teams alle spullen in de pitboxen droog? Volgens sommige weerberichten valt er tot wel een meter (!) aan neerslag en dus ligt het gevaar van overstromingen op de loer. Bij Red Bull bijvoorbeeld gaat men met zandzakken te werk, terwijl Mercedes alles op bokken plaatst. 

Daarnaast heeft de organisatie van Suzuka alle schermen, die normaliter de fans een overzicht van de baan bieden, verwijderd. Deze worden zondagochtend weer opgebouwd, net als dat voor de teams zal moeten. Om 05.00 uur 's ochtends mogen de teams beginnen en haast is nodig, want om 10.00 uur lokale tijd begint de kwalificatie. Tenminste, als alles goed gaat... (Foto's: Getty Images/Red Bull Content Pool)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws