'Ferrari-motor zorgt opnieuw voor vraagtekens; FIA moet uitleg geven' Formule 1

'Ferrari-motor zorgt opnieuw voor vraagtekens; FIA moet uitleg geven'

Door Joris Verwijst 17 oktober 2019 | 12:48


Opnieuw zijn er twijfels over de legaliteit van de Ferrari-motor. Dat schrijft Motorsport.com. De Italiaanse renstal maakt na de zomerstop een ongekende ontwikkeling door en een aantal andere teams stelt vragen bij die ontwikkelingen. 

De concurrenten van Ferrari willen graag weten of ze hetzelfde concept als Ferrari kunnen hanteren of dat ze daarmee de regels overtreden. Het voordeel uit de motor zou op sommige banen liefst acht tienden per ronde opleveren, door één van de topteams (Mercedes of Red Bull) wordt dat 'belachelijk' genoemd. 

'Ferrari voegt bewust olie toe aan verbrandingsmotor'

Eén van de theorieën is dat Ferrari een bewust lek heeft gecreëerd, om zo wat extra olie te kunnen verbranden. Dit zorgt voor extra vermogen. Tenminste één team verdenkt Ferrari hiervan, een ander team heeft er vragen over gesteld. De teams hebben nog geen antwoorden gekregen op hun ingediende verzoeken. Volgens de FIA is er nog geen aangetekend protest ingediend tegen Ferrari. 

Vorig jaar begon de FIA, op verzoek van meerdere teams, al een onderzoek naar het ERS-systeem (olie toevoegen aan de brandstof). Daar kwamen toen geen verboden zaken uit naar voren. De FIA kwam echter wél de namen van hen die om het onderzoek hadden gevraagd: Lorenzo Sassi en James Allison, topmannen bij Mercedes.

Groot verschil Ferrari en andere motoren

Een maand geleden hebben de teams ook al vragen ingediend op verzoek van de FIA over de motor van Ferrari. Daarmee is de FIA aan de slag gegaan, maar ze hebben niets illegaals gevonden. Naar verluidt beschikt Ferrari over 50 pk meer dan de concurrentie. In Japan verloor Mercedes in de race zes tienden op het rechte stuk, aldus Lewis Hamilton.

Auto Motor und Sport meldde eerder deze week dat het nieuwe Exxon-mengsel en de Spec 4-motor van Honda samen een verbetering van 25 pk zouden hebben gebracht voor Honda in Japan. Het probleem dat het kamp Red Bull echter heeft is dat de Ferrari-motor ook constant doorontwikkeld.  (Foto: Ferrari F1 Media)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws