Update | Zandvoort heeft cruciale vergunning binnen van provincie Formule 1

Update | Zandvoort heeft cruciale vergunning binnen van provincie

Door Gino Haverkamp 25 oktober 2019 | 20:33


De provincie Noord-Holland heeft tegenover RTL Z erkent dat het Circuit Zandvoort heeft besloten om alvast te bouwen aan het circuit zonder de juiste vergunningen. Milieuorganisaties zijn boos hierom.

Het circuit ligt direct naast een Natura 2000-gebied en dat valt onder beschermd natuurgebied. Toch worden er al in dat gebied amfibieschermen geplaatst, terwijl hier geen vergunning voor is. Tevens is er een stuk duin tegen die amfibieschermen aangeschoven, terwijl het duingebied aan aardkundig staatsmonument is. Circuit Zandvoort beschikt (nog) niet over een ontheffing om daar aan de slag te mogen.

Brief aan Provinciale Staten

Volgens natuur - en milieuorganisaties zijn de leefgebieden van de beschermde zandhagedis en rugstreeppad permanent vernield. Die verenigingen hebben de Statenleden van Noord-Holland verzocht de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen totdat de vergunningen rond zijn. De brief luidt: 'Het Circuitpark Zandvoort lijkt alle regelgeving te negeren en vooruitlopend op inspraakprocedures werkzaamheden in uitvoering te brengen. De provincie lijkt hier aan mee te werken.'

Er loopt ook al een kort geding tegen de werkzaamheden aan het circuit. Op 27 oktober beslist een rechter of de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd moeten worden totdat de benodigde vergunningen rond zijn. 

Update 20.33 - Zandvoort heeft cruciale vergunning binnen

Het Noord-Hollands Dagblad meldt vrijdagmiddag dat Zandvoort een cruciale vergunning heeft ontvangen van de provincie. Daarmee kunnen ze doorgaan met de noodzakelijke werkzaamheden om het circuit klaar te stomen voor de Formule 1-race in 2020. Een woordvoerder van de provincie heeft het nieuws bevestigd.

De vergunning heeft betrekking op het kader Wet Natuurbescherming. Deze was vereist, omdat het circuit aan het duingebied vastzit. Daarnaast lijkt de stiktof-problematiek ook overboord, zo blijkt uit een statement van circuit-directeur Robert van Overdijk.

'Het circuit heeft aangetoond dat de stikstofdepositie in de komende jaren alleen maar minder wordt. Zoals de nieuwe wetgeving ook voorschrijft. Met deze stap laat Circuit Zandvoort ook zien dat we, zoals we gezegd en beloofd hebben, de wet en regelgeving zeer serieus te nemen, ondanks dat anderen graag anders doen geloven.'

Er lopen nog wel twee kort gedingen tegen de werkzaamheden aan het circuit. Maandag dient er een tweede en dinsdag doet de rechtbank in Haarlem uitspraak over het eerste kort geding, dat betrekking heeft op de beschermde rugstreeppad en zandhagedis. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws