Update | Binotto: 'Ons motorvoordeel is kleiner dan men denkt' Formule 1

Update | Binotto: 'Ons motorvoordeel is kleiner dan men denkt'

Door Joshua Jacobs 10 december 2019 | 18:54


Na de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft er mogelijk een verhitte confrontatie plaatsgevonden tussen Mattia Binotto en Christian Horner. Nadat Max Verstappen Ferrari beschuldigde van 'valsspelen' , vanwege het waarschijnlijk smokkelen van extra brandstof naar de verbrandingsmotor, ontstond er veel reuring in de media.

Mogelijk deed de opmerking van Verstappen ook veel stof opwaaien in de paddock. De Spaanse journalist Gustavo Motta stond bij het hospitalitygebouw van Red Bull, toen Mattia Binotto naar verluidt Christian Horner confronteerde met de beschuldigingen aan het adres van Ferrari. Of Binotto uiteindelijk geprikkeld werd door de opmerking van Verstappen is onduidelijk, maar dat scenario is aannemelijk, omdat dat zondag de enige persoon was uit het Red Bull-kamp dat zich expliciet uitsprak tegen de praktijken van de Italianen.

Op foto's van Motta is te zien hoe de twee teambazen elkaar te woord staan, terwijl de rest van de media in de paddock bezig zijn om reacties te vergaren van de coureurs. 

'Binotto en Horner spraken een paar minuten'

'Binotto confronteerde Horner na afloop van de race', schrijft Motta. 'Het gesprek duurde enkele minuten en eindigde abrupt, waarna Binotto terugmarcheerde naar het Ferrari-gebouw. Het is begrijpelijk dat Binotto boos is, want de woorden van Max gingen als een lopend vuurtje door de paddock.'

Tegenover de aanwezige media ontkent Binotto dat de tegenvallende resultaten in Austin een gevolg zijn van het aanpassen aan de motor. 'We reden dit weekend met extra aerodynamica, omdat dit circuit ons niet ligt', aldus de teambaas van Ferrari. 'Maar we hadden gewoon geen grip. Mercedes heeft hier gewoon een voordeel.' (Foto: Gustavo Motta)

Update (06-11) | Binotto overweegt juridische stappen tegenover ongegronde beschuldiging Red Bull

Na het commentaar van Max Verstappen bleek Ferrari-teambaas Mattia Binotto absoluut niet tevreden over de werkwijze van Red Bull. Ferrari werd door de Nederlander beschuldigd van vals spel en dat schoot bij veel Italianen in het verkeerde keelgat. Volgens Autosportweb heeft een journalist tijdens de verhitte discussie tussen Binotto en Christian Horner opgevangen dat Binotto juridische stappen overweegt.

De reden hiervoor is volgens de Japanse autosportwebsite dat Red Bull Racing onjuist heeft gehandeld door Ferrari zonder gegronde reden te beschuldigen van vals spel. Wat voor regel er precies is overtreden met de beschuldiging en hoe dit juridisch in zijn werking zou moeten treden wordt echter niet gespecificeerd.

Een gefrustreerde Binotto heeft ook commentaar geleverd op het rumoer dat Ferrari oneervol om zou gaan met de regels: 'Ik ben gefrustreerd. Als vroeger een fabrikant een motorvoordeel kende, streefde Ferrari er naar om de eigen motor te verbeteren. Wij hebben rivalen nooit beschuldigd van vals spel.'

'Wij beschuldigen Red Bull en Mercedes toch ook niet?'

'De concurrenten zijn momenteel sneller in de bochten, wij beschuldigen Red Bull en Mercedes toch ook niet van fraude? Wij handelen in overeenstemming met de voorschriften, de FIA zal aan iedereen duidelijk laten zien dat onze auto legaal is', zo besloot de Italiaan zijn bericht. Verstappen heeft met zijn uitspraken voor grote ophef gezorgd in de racewereld. 

Update III (10-12) 11.40u | Binotto: 'Ze hebben het moment gepakt om druk op ons te zetten'

Mattia Binotto heeft na afloop van het seizoen teruggeblikt op de beschuldigingen van Red Bull. De Oostenrijkse renstal vermoedde dat de Ferrari-krachtbron gebruik maakte van een trucje dat de reglementen zou omzeilen, Ferrari denkt dat het een mentaal spelletje was dat Red Bull met ze speelde.

'Ik weet eigenlijk niet of ze echt aan ons twijfelden. Ze hebben waarschijnlijk het moment gepakt om druk op ons te zetten. Druk leidt af. Het zit een beetje in de aard van de sport om elkaar af te leiden', zo opent de Ferrari-topman volgens Auto Motor und Sport. 

Binotto denkt dat het mentale spelletje een grotere rol speelt dan verwacht: 'Het gaat niet alleen om de racen en de techniek, alles wat je kan gebruiken om je tegenstanders van de leg te brengen wordt ook daadwerkelijk gebruikt.' 

Red Bull trekt verkeerde conclusies

'Iedereen die roept dat we tot 50 pk meer hebben dan de concurrentie, zit er dik naast. We nemen zelf aan dat dit maximaal 20 pk is, en dat is al een respectabel verschil in deze tijden. Op deze ontwikkeling ben ik trots. Ik kan me 2014 herinneren, het eerste jaar met de hybride motoren. Het gat met Mercedes was enorm, meer dan 80 pk. We hebben fantastisch werk verricht op dit gebied.'

'Daarmee hebben ze (Red Bull, red.) de verkeerde conclusies getrokken. We hebben niet veranderd hoe de motor loopt, maar de downforce afstelling aangepast. Om meer neerwaartse druk te genereren moet je snelheid inleveren op het rechte stuk, in de bochten waren we echter sneller aan het einde van het seizoen', concludeert Binotto. 'Met een kwalificatieronde compenseert de extra grip van je nieuwe banden voor aerodynamische tekorten. Op zondag levert dat je echter extra bandenslijtage op.' (Foto: Ferrari F1 Team)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws