Uitslag VT2 | Verstappen op P5 na crash tussen Bottas en Grosjean Formule 1

Uitslag VT2 | Verstappen op P5 na crash tussen Bottas en Grosjean

Door Christian Moerman 29 november 2019 | 15:34


Ook de tweede vrije training zit er op. Valtteri Bottas wist wederom de snelste tijd neer te zetten, Lewis Hamilton kon bij lange na niet aan de tijd komen van de Fin. Max Verstappen begon sterk maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek.

De tweede vrije training verliep een stuk minder turbulent dan de eerste. De teams verspilden wederom geen tijd en maakten optimaal gebruik van het circuit, dat in vergelijkbare toestand was gedurende de tweede sessie als dat de baan zal zijn tijdens de race. De tijden die vanmiddag gezet zijn, zijn dus representatiever voor de pace van de teams.

Ferrari weer aan het werk

De Ferrari's kregen het in de eerste sessie niet voor elkaar om aan te sluiten bij de top, 's middags ging dit beter. Wel kende Charles Leclerc een momentje in dezelfde bocht waar teamgenoot Sebastian Vettel de eerste vrije training eindigde. Hij tikt de vangrail aan maar beschadigt zijn auto niet. Hij dook vervolgens wel naar binnen om alles nog even na te laten kijken. 

Binnen een halve seconde van Valtteri Bottas wisten de Ferrari-coureurs te komen. Max Verstappen, die in de eerste vrije training de op één na snelste tijd zette, begon sterk maar werd langzamerhand gepasseerd. De opstelling zoals deze aan het begin van het jaar was - Mercedes op de eerste startrij, Ferrari op de tweede en Red Bull op de derde - bleek ook aan het eind van het jaar nog te kunnen.

Bottas en Grosjean krijgen het aan de stok

Met ongeveer een half uur op de klok werd het drama: Bottas en Romain Grosjean gaan samen op de bocht af. Grosjean ziet zijn Finse collega niet, Bottas remt bijzonder laat in. Het gevolg is een botsing tussen de twee ervaren coureurs, Grosjean is ziedend, Bottas houdt het hoofd koel - zoals gebruikelijk.

Toen de sessie hervat werd bleek het nog een kwestie van een paar longruns rijden, alle snelste tijden waren al gezet. Verstappen kende wat verkeer op het einde waardoor die longruns niet optimaal gereden konden worden, vooral Vettel irriteerde de Limburger. De tweede vrije training kwam tot een einde en we hebben in Abu Dhabi inmiddels al drie rode vlaggen gezien. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Live F1 14.00u | Tweede vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Live

Laden ..
Klik hier om de laatste updates te ontvangen!

Dank voor het meekijken

Wederom willen wij u bedanken voor het meelezen met onze liveblog. Een volledig verslag van de trainingssessie is nu beschikbaar op de website. Graag zien we u morgenochtend weer terug, dan gaan we kijken naar de laatste trainingssessie en de laatste kwalificatiesessie van het jaar.

Het zit er weer op!

Voor vandaag zit het er op. Verstappen heeft zich op de vijfde plek kunnen plaatsen. De snelste tijd werd geklokt door Valtteri Bottas, die zijn teamgenoot op ongeveer 0.3s rijdt. De Ferrari's bezetten de tweede startrij.

Verstappen in de drukte

Verstappen zit op een druk punt, hij kan daardoor zijn longruns niet lekker rijden. Alle coureurs zijn inmiddels bezig aan de longruns. We hebben Bottas nog buiten gezien na de crash met Grosjean.

Sessie hervat

En we mogen weer, de sessie is inmiddels hervat met nog twaalf minuten op de klok.

Rode vlag!

En de rode vlag wordt gewapperd, er ligt troep op het circuit, de brokstukken moeten eerst opgeruimd worden voordat de coureurs weer door mogen.

Bottas en Grosjean botsen!

Romain Grosjean en Valtteri Bottas gebruiken de vrije training om te sparren. Bottas rijdt aan de binnenkant van de bocht en Grosjean heeft de Fin niet gezien. Hij stuurt op de Mercedes en in zegt 'What the f*ck was that?!'

Het wordt weer drukker

Het wordt weer drukker op de baan. Iedereen behalve Vettel en Raikkonen - de twee Ferrari-coureurs van vorig jaar - hebben zich gemeld op het circuit. De top zes ziet er zo uit:

1. Valtteri Bottas

2. Lewis Hamilton

3. Charles Leclerc

4. Sebastian Vettel

5. Max Verstappen

6. Alexander Albon

Vettel verbetert tijd en klimt naar P4

Vettel zet een strakke ronde neer en Max Verstappen staat nu op P5. Het scheelt iets meer dan een tiende.

Giovinazzi:

Het is rustig op het circuit

Het is rustig, alleen Bottas en Vettel zijn buiten naast een paar heren die op het middenveld vechten. Vettel is op een nieuw setje softs naar buiten gegaan. Verstappen staat nog steeds op P4.

Giovinazzi spint!

Gele vlag! In sector drie spint Antonio Giovinazzi maar hij weet hem uit de vangrail te houden. Een geluk bij een ongeluk voor de Italiaan.

Leclerc laat zich zien

Na de muur geraakt te hebben laat Leclerc zich zien. Hij duwt Verstappen uit de top drie en zit 0.386s achter Bottas.

Verstappen naar P3, een halve seconde naar Bottas

Verstappen maakte een paar kleine foutjes in de eerste sector, daar heeft hij veel tijd laten liggen. Een halve seconde mist de Nederlander op Bottas, Hamilton staat op P1 op één tiende van Verstappen.

Verstappen met een rondje op de rode

Verstappen begint een rondje op de zachte band. Kan hij de tijd van Bottas evenaren?

Vettel naar P3 op de zachte band

Op de zachte band is Vettel naar P3 gesprongen. Wel levert hij maar liefst 0.8s in ten opzichte van Bottas.

 

Bottas gaat als een speer!

Bottas gaat als een speer! Hamilton moet vier tienden toegeven op zijn Finse teamgenoot!

Bottas neemt P1 over van Verstappen

Valtteri Bottas zet een betere tijd neer, op de rode band klapt hij over Verstappen heen, die nu ongeveer 0.8s dicht moet rijden. Wel reed Bottas op de zachte band.

Leclerc schampt de muur!

In dezelfde bocht waar Vettel de auto verloor is nu ook Leclerc de fout in gegaan. Hij schampt de muur en duikt meteen de pitstraat in.

Bottas komt steeds dichter bij Verstappen

Bottas komt steeds dichter bij de Nederlander. Sechts 0.096s scheelt het. Er zat nog een snellere tijd in maar in de laatste twee bochten ging de Mercedes-coureur wijd, waarna hij vloekend op de boordradio te horen was.

Giovinazzi schiet rechtdoor in bocht acht

Ook Gasly zagen we moeite hebben met bocht acht. Na het lange rechte stuk willen de coureurs nog wel eens het rempunt missen. Over de uitloopstrook hervat de Italiaan zijn sessie.

Hamilton met een tijdsverbetering

Hamilton zet een verbetering neer op de harde band. P3 voor de Brit, 0.830s mist hij ten opzichte van Verstappen.

Ferrari meldt zich

En ook Ferrari laat nu een pace zien. De twee coureurs zitten op ongeveer 0.8s van de snelste tijd van Verstappen. Bottas opent de jacht ook en zit in zijn out lap. Teamgenoot Hamilton schiet niet op, 1,2s mist hij ten opzichte van Verstappen, voor Albon (P5) is dit 0.9s

Verstappen naar P1!

Max Verstappen zet een uitstekende tijd neer op de medium compound. Slechts twee tienden zit hij van de snelste tijd van Valtteri Bottas in VT1. Nu zit de Fin 0.406s achter hem, op P2.

Hamilton en Gasly worstelen met Yas Marina

Lewis Hamilton en Pierre Gasly hebben het circuit nog niet onder de knie. Beide coureurs gaan wijd.

Eerste tijden zijn gezet

Kevin Magnussen gaat tijdelijk naar P1. Ook Charles Leclerc, de andere Haas en de twee Alfa Romeo's hebben inmiddels een tijd gezet. P2 voor Leclerc.

Ferrari op krukken

De auto van Vettel staat nog op krukken terwijl de aanpassingen gemaakt worden.

Vettel moet versnellingsbak wisselen

Vettel moet na zijn incident in de eerste vrije training zijn versnellingsbak wisselen. Meer informatie over de ingreep hier:

https://www.f1maximaal.nl/formule-1/261749/f1-in-het-kort-vettel-wisselt-na-crash-in-vt1-versnellingsbak

Het licht gaat op groen!

En we beginnen aan de tweede vrije training in Abu Dhabi. De Alfa Romeo's gaan meteen aan het werk evenals Romain Grosjean.

VT2

Omdat de tweede vrije training een situatie kent vergelijkbaar als die in de race, wordt deze training cruciaal voor de teams. De temperatuur daalt snel in Abu Dhabi en op zondag wordt de race gestart met zon en beëindigd in het donker. In de tweede vrije training is dit  - weliswaar in mindere mate - ook het geval.

Tweede vrije training de belangrijkste sessie

Welkom bij deze liveblog

Welkom bij deze liveblog! Over iets minder dan een uur gaan de rijders beginnen aan de tweede trainingssessie van de dag. Een volledig verslag van de eerste sessie vind je op onze website.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws