Whiting stond aan de basis van banking Circuit Zandvoort Formule 1

Whiting stond aan de basis van banking Circuit Zandvoort

Door Ashna Beek 02 december 2019 | 12:07


Wijlen Formule 1-wedstrijdleider Charlie Whiting stond aan de basis van de banking in de laatste bocht van Circuit Zandvoort. Tijdens een mediasessie vertelde de organisatie van het evenement wat zijn rol is geweest bij de vernieuwde Arie Luyendijk-bocht.

In 2020 staat de Grand Prix van Nederland eindelijk weer op de F1-kalender en de werkzaamheden aan het circuit zijn volop bezig. Er worden grote en kleine aanpassingen gedaan aan het circuit en vooral de veranderingen in de Arie Luyendijk-bocht zijn belangrijk. Hier wordt een flinke hellingshoek gecreëerd zodat de bolides met hoge snelheid en DRS kunnen zorgen voor meer inhaalacties. Ook zal deze banking, in mindere mate, gecreëerd worden voor de Hughenholtz-bocht.

'Zandvoort sexy maken'

Erik Weijers, Head of Operations Heineken Formula 1 Dutch Grand Prix, legt tijdens de mediasessie uit hoe ze op het idee van deze banking gekomen zijn. 'Eigenlijk gaan we terug naar januari 2017, toen voor het eerst mensen van het Formula One Management (FOM) de faciliteiten en het circuit kwamen bekijken', zegt Weijers volgens Motorsport.com. 'Ze waren enorm gecharmeerd van het ‘old school’ circuit. We gaven wel aan dat er weinig veranderd kon worden aan de baan. Je kunt het rechte stuk niet zomaar tweehonderd meter langer maken. Vervolgens zijn we met de technische mensen van het FOM gaan kijken hoe we Zandvoort ‘sexy’ konden maken en geschikt om in te halen.'

Ruim een jaar later kwam Whiting langs om het circuit te bekijken en die was volgens de organisatie enthousiast. 'Bij de Luyendijk-bocht stelde hij voor om een vangrail direct aan de baan te zetten. Dat verkleint de impact als je van de baan schiet: hoe verder van de baan, hoe groter de hoek en de impact. Een dag na het bezoek kwamen we er op kantoor op terug en zeiden we: waarom doen we geen banking? Dat sluit ook mooi aan bij naamgever Arie, gezien zijn roots in Amerika. Dat idee hebben we bij het FOM neergelegd. Ook zij waren enthousiast en zo is het balletje gaan rollen.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws