Verbouwingsupdate Zandvoort | 'Vereiste Grade One-licentie komt twee weken voor de race' Formule 1

Verbouwingsupdate Zandvoort | 'Vereiste Grade One-licentie komt twee weken voor de race'

Door Jasper Schotte 09 maart 2020 | 16:15


In de nieuwsrubriek Verbouwingsupdate Zandvoort houdt F1 Maximaal de stand van zaken in Zandvoort voor je in de gaten. Voor de Nederlandse Grand Prix in mei 2019 zal er veel moeten gebeuren aan het Noord-Hollandse circuit en hier lees je wat er tot nu toe al gedaan is. 


9 maart 2020 | 'Vereiste Grade One-licentie komt twee weken voor de race'

Officieus is het circuit Zandvoort verbouwd en zijn de eerste rondes over het circuit gereden, en maken we ons op voor de Grand Prix van Nederland. Officieel heeft men echter nog geen licentie in handen, al lijkt dat een formaliteit te zijn. Enkele weken voor de race zou dit papierwerk afgerond moeten zijn.

De Grade One-licentie is een soort vergunning waarmee (historische) Formule 1-auto's vanaf 1985 officieel de baan op mogen met een gewicht/krachtsverhouding van minder dan 1 kilogram per pk. Dan moet het circuit wel veilig genoeg zijn om deze monsters, met een verhouding van 0,8 te laten rijden. 'Ik voorzie geen problemen. De FIA komt regelmatig langs en weten wat de huidige stand van zaken is', vertelt Hans Hugenholtz Junior aan BNR Nieuwsradio.

'We wachten nog op barrières uit Amerika, deze plaatsen we extra in enkele bochten. Pas als deze er zijn, zullen ze een handtekening zetten.' De laatste bezoeken, als alles gaat zoals het hoort te gaan, vinden volgens de Haarlemmer plaats één maand voor de race.

9 maart 2020 | Vlieg mee over Zandvoort heen

Met de demonstratie van Max Verstappen op het vernieuwde circuit van Zandvoort heeft men niet alleen camera's opgehangen in en om de oude Red Bull, maar ook vanuit de lucht was men actief om de jonge Nederlander te volgen in zijn eerste meters over de baan.

Het beeld is kort en krachtig, maar geeft wel een duidelijke indruk hoe bochtig het circuit is,en hoeveel ruimte de wagens nodig gaan hebben om elkaar te kunnen volgen in de race.

1 maart 2020 | Beleef een rondje op circuit Zandvoort

Op 28 februari werd bekend gemaakt dat het asfalt op Zaandvoort helemaal af is voor de race in mei. In het onderstaande filmpje kun je een ronde op het circuit meemaken vanuit het beeld van een auto.

28 februari 2020 | Laatste hand wordt gelegd aan vernieuwd circuit

Het circuit in Zandvoort ligt klaar voor de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985. Hier en daar rijdt nog een kraan langs de baan, maar het asfaltlint zelf is helemaal af.

In beelden van het circuit vanuit de lucht, vallen de Arie Luyendijkbocht en Hugenholtzbocht het meest op. Dat deze bochten banking zouden krijgen was allang bekend, maar toch is het eindresultaat indrukwekkend om te zien.

24 februari 2020 | Circuit af: eerste ronde in beeld

Het vernieuwde circuit Zandvoort is zo goed als af. Dan hebben we het natuurlijk alleen over de baan. Inmiddels zijn de eerste auto's al over het circuit geweest voor verkenning en controle.

Naast de baanverbouwing moet er natuurlijk nog wel het een en ander gebeuren aan de faciliteiten rond het circuit. Zo is het paddock nog niet gereed, maar de organisatie werkt gestaag door om de verbouwlijstjes afgevinkt te krijgen.

22 februari 2020 | 'Vernieuwd Circuit Zandvoort opent aanstaande vrijdag'

Aanstaande vrijdag is de baan van het vernieuwde Circuit Zandvoort weer open. Dat schrijft Racefans zaterdag. Aan de baan is de afgelopen weken het één en ander veranderd en die werkzaamheden zijn nu klaar. 

Dat betekent echter niet dat het werk compleet afgerond is. De voorzieningen rond de baan, zoals het pitcomplex, worden nog onder handen genomen. De vraag is wie het eerste rondje gaat rijden over de nieuwe baan. Max Verstappen is kandidaat, maar hij zit in verband met de testweken nog in Barcelona aanstaande vrijdag. 

20 februari 2020 | Zandvoort-CEO: 'We zijn klaar met asfalteren'

Robert van Overdijk, de CEO van Zandvoort, was aanwezig tijdens de testweken in Barcelona. Op de eerste dag wist Jack Plooij de Nederlander aan de mouw te trekken, van Overdijk kwam met goed nieuws.

'We zijn klaar met asfalteren. Er moeten natuurlijk nog een aantal hekken geplaatst worden maar de toplaag van het circuit, de layout, die zit erop! Fantastisch', zo opent van Overdijk in het testjournaal.

Van Overdijk heeft er vertrouwen in dat we met Circuit Zandvoort een unicum krijgen: 'Ik denk dat het een legendarisch circuit is, het is een belangrijk vinkje dat we kunnen zetten. Teams, media, iedereen wil weten hoe het zit met die kombochten, heb je foto's, laat eens zien?'

'Iedereen kijkt uit naar het eerste weekend van mei. Alle teams nemen hun grootste 'Mobile homes' mee, ze passen er keurig op', concludeert van Overdijk. Geen gebrek aan ruimte voor de Formule 1-teams dus.

18 februari 2020 | Circuit krijgt vorm, paddock aan de beurt

Het circuit krijgt vorm. Op de meest recente beelden is te zien dat het circuit vrijwel volledig geasfalteerd is en dat de aannemers zich nu richten op de paddock.

Het gebouw dat naast de start-finish zal staan wordt namelijk momenteel onder de loep genomen. Ook is op de beelden duidelijk te zien dat de banking van Circuit Zandvoort aanzienlijk gevoeld zal gaan worden door de coureurs.

7 februari 2020 | Banking-bochten zijn geasfalteerd

De bochten met banking zijn nu volledig geasfalteerd. Een mijlpaal in de verbouwing van het Circuit in Zandvoort, dat goed op schema ligt om de status als uniek Formule 1-circuit te realiseren.

Geen enkel ander circuit kent bochten die aflopen. Daarom was het nog maar de vraag of Circuit Zandvoort zonder al te veel moeite dit staaltje ingenieurswerk op zijn plek wist te krijgen.

Inmiddels zijn er beelden opgedoken van allebei de banking-bochten die volledig geasfalteerd zijn. Het circuit begint mooi vorm te nemen en volgens CEO Robert van Overdijk ligt alles op schema.

5 februari 2020 | Eerste dronebeelden van geasfalteerde Luyendykbocht

Een paar foto’s deden al de ronde, maar nu doen er ook video’s op internet de ronde van de Luyendykbocht op Circuit Zandvoort, die van een laag asfalt is voorzien.

De dronebeelden laten zien hoe ver de verbouwing van het circuit in de duinen al is. De metamorfose is bijna afgerond. Dan staat niets de terugkeer van de Grand Prix van Nederland meer in de weg.

3 februari 2020 | Luyendykbocht krijgt asfaltlaag 

Het Circuit Zandvoort lijkt steeds dichterbij een oplevering te komen voor de Grand Prix in mei. Maandag kwamen er namelijk foto's naar buiten dat ook de Luyendykbocht, de laatste kombocht voor start-finish, geasfalteerd wordt.

De laatste bocht van het circuit is een veelbesproken element van de nieuwe Formule 1-baan. De bocht heeft veel banking, waardoor de verwachting is dat de Formule 1-auto's met volle kracht én DRS door de bocht zullen gaan. Er was dan ook veel aandacht op de sociale media voor de eerste asfaltlagen van de spectaculaire bocht.

1 februari 2020 | Meer asfalt, paddock krijgt vorm

Het circuit van Zandvoort begint steeds meer op een Formule 1-circuit te lijken. Op nieuwe beelden van het Circuit is te zien dat de Hugenholtzbocht steeds meer vorm krijgt. 

Aan de buitenkant van de Tarzanbocht zijn verder de nieuwe curbstones op hun plek gelegd. Bij het uitkomen van bocht 1 wordt zelfs een double curb neergelegd. Ook krijgen meer en meer uitloopstroken een verse laag asfalt. Tot slot krijgt het paddock langzaam maar zeker vorm.

26 januari 2020 | Kerbstones en uitloopstroken aangelegd

Het circuit van Zandvoort begint steeds meer op een Formule 1-circuit te lijken. Op nieuwe dronebeelden is te zien dat men bezig is aan kerbstones en uitloopstroken.

De uitloopstroken worden aangelegd voor de veiligheid en waren eerder ook al door verschillende personen aangekondigd. Wel zijn er nog een hoop grindbakken te zien en stukken gras, waarmee het authentieke aspect van het Noord-Hollandse circuit gewaarborgd blijft.

22 januari 2020 | Perron Station Zandvoort zo goed als af

Nieuwe foto's van het station in Zandvoort tonen aan dat het extra perron dat gebouwd wordt zo goed als klaar is. Voor de Grand Prix van Nederland wordt een extra perron aangelegd op Station Zandvoort.

Het extra perron is broodnodig om alle drukte rondom het Grand Prix-weekend weg te werken, alhoewel er door het Twitteraccount gesuggereerd wordt dat het perron niet alleen voor de Formule 1-bezoekers aan wordt gelegd.

'Het is ook nodig voor de toeristen welke de badplaats in de zomer bezoeken', zo luidt de geplaatste omschrijving. Een ding is in ieder geval zeker, de Grand Prix van Nederland heeft de plannen zonder twijfel in een stroomversnelling gebracht.

17 januari 2020 | Bochten met banking nemen vorm

Er zijn wederom nieuwe beelden opgedoken van Circuit Zandvoort. Er is duidelijk te zien dat er druk aan het circuit gewerkt wordt en ook is prachtig te zien hoe de bochten met banking langzamerhand vorm krijgen.

De Arie Luyendijkbocht krijgt al vorm, de banking die geïntroduceerd wordt op het circuit lijkt veel groter dan in de eerste instantie verwacht. De fundering is in ieder geval gelegd, nu moet het deel van het circuit nog geasfalteerd worden.

14 januari 2020 | Extra perron Zandvoort gaat hard

Om alle treinreizigers in rap tempo van A naar B te krijgen, moest ook het treinstation van Zandvoort onder de loep. Er is een extra perron nodig om de extreme drukte weg te werken die in mei verwacht wordt en het schiet aardig op met de aanleg van het extra perron!

11 januari 2020 | Dronebeelden laten voortgang banking zien

De verbouwers van Circuit Zandvoort zitten bepaald niet stil en dat is te zien. Vergeleken met een eerdere dronevideo zijn de flinke stappen in de Arie Luyendyk-bocht goed te zien.

Op de beelden is te zien dat er flink aan de banking wordt gewerkt. Met nog vier maanden te gaan, lijkt het op een sneltreinvaart te gaan. Bekijk vooral de onderstaande beelden om deze snelle voortgang te zien.

2 januari 2020 | Op nieuwe dronebeelden duidelijk banking te zien

We leiden het nieuwe jaar in met beelden van het Circuit Zandvoort. Er wordt keihard doorgewerkt en dat is te zien.

Onder de het rechte stuk bij de start-finish komt een tunnel. Deze tunnel wordt nu gemaakt en in de beelden is de progressie duidelijk te zien. Ook wordt er ingezoomd op de kombocht. Er is al duidelijk te zien dat de bocht van de buitenkant naar de binnenkant afloopt, dit wordt in de sport banking genoemd. 

29 december 2019 | Prachtige beelden van drone tonen progressie

Op YouTube is er een mooie video verschenen van dronebeelden van het circuit van Zandvoort. Op het filmpje is er duidelijk te zien dat er progressie wordt geboekt in Noord-Holland en de focus lijkt vooralsnog te liggen op de laatste kombocht en de tunnel voor de fans. 

 

22 december 2019 | Indeling paddocks bekend

Er wordt steeds meer bekend gemaakt over de verbouwing van de circuit Zandvoort en de Dutch GP komt almaar dichterbij. Nu is het de beurt aan de plannen voor de paddocks om naar buiten te komen. Op de afbeelding zijn onder meer de indeling van de paddocks en de hospitality te zien.

11 december 2019 | Exit pitlane achter bocht één

Voor de Grand Prix van Nederland, die plaats gaat vinden in mei 2020, moeten er nog aardig wat aanpassingen gemaakt worden aan het Circuit Zandvoort. Er worden veel tribunes gebouwd, terwijl ook het circuit in een nieuw jasje gestoken wordt.

Natuurlijk is de meest prominente verandering de banking in de derde en laatste bocht. De banking staat toe dat de coureurs de DRS kunnen openen voor de laatste bocht, waardoor de kans op inhaalmanoeuvres toeneemt.

Maar ook bij de pitstraat vinden de nodige veranderingen plaats. Jan Lammers heeft volgens GPToday aangegeven dat de coureurs na een pitstop na de eerste bocht het circuit weer op zullen komen: 'De coureurs zullen na de Tarzanbocht het circuit weer op komen, dit is gedaan uit veiligheidsoverwegingen.'

'Aan het einde van het rechte stuk naderen de coureurs op volle snelheid de Tarzanbocht, als er daar al twee coureurs naast elkaar rijden dan wil je niet dat daar plots een derde coureur vanaf de zijkant bij komt', concludeert de sportief directeur van het Circuit Zandvoort.

9 december 2019 | Veiligheidshekken rondom het circuit worden geplaatst

Rondom de baan in Zandvoort worden momenteel veiligheidshekken geplaatst, meldt hekkenbouwer Geobrugg. Het hek hoort bij de veiligheidsvoorzieningen die allemaal in orde moeten zijn voor het raceweekend.

Het Zwitserse bedrijf is gespecialiseerd in veiligheidshekken. Zo heeft men veel bekende klanten, zoals circuit Spa-Francorchamps, maar ook de Red Bull Ring. De hekken moeten er uiteindelijk voor zorgen dat eventuele losvliegende onderdelen niet in het publiek terechtkomen. In totaal plaatst men zo'n 3400 meter aan permanent hekwerk, maar ook wordt er voor 'mobiele' hekken en betonblokken gezorgd. 

2 december 2019 | 'Verbouwing loopt op schema'

De verbouwing van het circuit in Zandvoort loopt op schema. De verwachting is dat de werkzaamheden in februari afgerond zullen worden, meldt de NOS.

'Het een en ander moet nog wel gebeuren,' zegt directeur Robert van Overdijk maandag tijdens de presentatie van de verbouwingsplannen met het circuit. De gestelde deadline voor de verbouwingen is half februari. 'Dan kunnen we vanaf april het evenement gaan opzetten,' heeft Van Overdijk ingepland.

Als die verbouwing erop zit, is het de bedoeling dat er een Formule 1-waardig circuit ligt met meerdere kombochten. Bochten met een hellingsgraad zijn een uitzonderlijk fenomeen in de Formule 1. 'Er is geen enkel circuit in de Formule 1 dat kombochten heeft,' zegt Jan Lammers enthousiast. 'Ik denk dat de rijders nu al nadenken over welke lijnen ze door die bochten gaan rijden,' aldus Lammers. (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

F1 Maximaal is nog op zoek naar een stagiair vanaf januari. Heb je interesse?

 
Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

schai723
29 Dec 2019 om 22:56

Heeft niemand gezien dat er 2019 staat in plaats van 2020, 2019 is bijna voorbij en komt niet terug

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws