Ferrari kopieert Red Bull en experimenteert met dubbele turbo-uitlaat Formule 1

Ferrari kopieert Red Bull en experimenteert met dubbele turbo-uitlaat

Door Christian Moerman 04 december 2019 | 12:34


Ferrari experimenteerde tijdens de vrije training in Abu Dhabi met een dubbele turbo-uitlaat. De Italiaanse renstal heeft Red Bull dit al toe zien passen en besloot het concept een kans te geven. Waarom doet Red Bull dit eigenlijk?

Ferrari was in dit geval uniek, van alle motorleveranciers was Ferrari de enige die in 2019 voor een enkele uitlaatpijp ging. En dat terwijl ze vorig seizoen nog twee uitlaatpijpen gebruikten. De turbo-uitlaat is simpel gezegd een uitlaat die overtollig gas uitstoot dat vrijkomt tijdens het gebruik van de turbo. Door dit uit te stoten kan de turbo op een constante snelheid draaien, zonder hoge pieken in de druk in de motor.

De teams hebben geprobeerd deze uitlaat op een voordelige manier te gebruiken, door het gas uit te stoten tegen de achtervleugel aan. Zo creëert de krachtbron dus tijdelijk meer downforce. Omdat deze uitlaat vooral actief is vlak voor de bochten, zou dit dus voor een significant voordeel kunnen zorgen. Het helpt om de achterkant van de bolide onder controle te houden.

Deze uitlaat in tweeën splitsen betekent dat je de uitstoot gelijkmatiger verspreidt over de achtervleugel, iets wat Red Bull sinds de Grand Prix van België al aan het doen is. Schetsen van de uitlaat van Ferrari én van die van Red Bull zijn te vinden op Formula 1. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws