Update | Plannen Circuit Rio de Janeiro op voormalig mijnenveld Formule 1

Update | Plannen Circuit Rio de Janeiro op voormalig mijnenveld

Door Christian Moerman 11 december 2019 | 13:12


Tijdens het raceweekend op Interlagos kwamen de geruchten boven water drijven over een mogelijke Grand Prix in Rio de Janeiro. Wat eerst geruchten bleken, is nu toch werkelijkheid geworden, een exit van het iconische circuit lijkt onvermijdelijk.

Jair Bolsonaro, de huidige president van Brazilië hoefde niet lang na te denken toen het verzoek onder zijn neus geschoven wordt. De president heeft eerder al aangegeven een verplaatsing naar Rio te zien zitten.

De burgemeester van Rio de Janeiro, Wilson Witzel, is procedures gestart om de transitie in gang te zetten. De 'Project Approval' commissie heeft het intiatief genaamd Formule 1 Rio de Janeiro 2021-2030 al goedgekeurd.

Gigantische overheidssteun GP Brazilië

Het sportevenement krijgt voor het organiseren een belastingvrijstelling van maar liefst 64,9 miljoen euro volgens Tercer Equipo. Het Braziliaanse medium Universo Online suggereert dat deze vrijstelling nodig is om met name in de opstartjaren het project levensvatbaarder te maken. Zo kan het evenement voldoen aan de strenge eisen die Liberty Media aan de circuits stelt.

De laatste keer dat de Grand Prix van Brazilië in de metropool gehouden werd was in 1989. Deze editie werd gewonnen door Ferrari-coureur Nigel Mansell, een coureur die Christian Horner toch aardig op Max Verstappen vindt lijken. Het werd een 1-2 voor de Italiaanse renstal, Alain Prost eindigde als tweede. (Foto: Red Bull Content pool/Getty Images)

Update (11-12) 13.15u | Plannen Circuit Rio de Janeiro op voormalig mijnenveld

De verhalen rondom een Grand Prix in Rio de Janeiro worden steeds sterker. Interlagos is volgens de president van Brazilië niet representatief meer voor de sport en er is maar liefst 64,9 miljoen euro weggelegd voor de aanleg van een nieuw circuit.

Volgens SoyMotor zijn de plannen voor het nieuwe circuit om gebouwd te worden op een stuk land dat vroeger een mijnenveld was. Eerder deze maand keurde de Braziliaanse regering de plannen om het circuit te bouwen al goed, de race zou van 2021 tot en met 2030 in de metropool plaatsvinden. Een foto van het nieuwe circuit vind je hier.

Mogelijke actieve mijnen rond Rio de Janeiro Circuit

Een onderzoeksbureau heeft documenten weten te achterhalen die doen vermoeden dat er nog actieve mijnen liggen op het stuk grond. De mijnen liggen op deze locatie omdat er vroeger van een militaire basis gebruik werd gemaakt. Toen de basis ontmanteld werden, hebben ze niet alle gebieden goed kunnen verkennen. Het zou dus kunnen dat er nog mijnen liggen.

In 2014 en 2015 heeft de overheid ongeveer 167.000 mijnen tot ontploffing gebracht, sommige gebieden konden vanwege overstromingen echter niet onderzocht worden. Het zal een hele klus zijn om voor 2021 het circuit te bouwen én het gebied veilig te maken.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws