Kvyat en Russische GP komen niet in gevaar door schorsing van WADA Formule 1

Kvyat en Russische GP komen niet in gevaar door schorsing van WADA

Door Ashna Beek 09 december 2019 | 16:05


Het mondiale antidopingbureau WADA heeft Rusland maandag voor vier jaar verbannen van alle mondiale sportwedstrijden. Even bestond daardoor de vrees dat ook de Grand Prix van Rusland en Daniil Kvyat daar last van zouden ondervinden, maar volgens de Russische autosport federatie hebben zij niets te vrezen. 

Door de schorsing van WADA mogen Russische sporters niet onder eigen vlag mee mogen doen aan de Olympische Spelen van 2020 (Tokio) en 2022 (Peking) en het WK voetbal van 2022 in Qatar. Dit omdat er bewijs was gevonden dat er door de Russen flink gesjoemeld is met de begin dit jaar aangeleverde data van het voormalige dopinglaboratorium in Moskou.

Toch maken ze zich in Rusland geen zorgen dat dit ook voor de Grand Prix gevolgen gaat hebben. 'De federatie van een sport bepaalt zelf of ze zich aan deze richtlijnen houdt. De situatie van de Olympische sporters is duidelijk, maar niet-Olympische sporters maken hun eigen besluit', zegt Svetlana Shakhova secretariaat van de Russische Automobiel Federatie tegenover Marca. 'Autosport is geen Olympische sport en enkel de FIA kan besluiten een straf uit te delen. Ik ga er niet vanuit dat dit besluit van invloed zal zijn.'

FIA heeft nog geen uitspraak gedaan

Toch kan de FIA wel een sanctie uitdelen aan Rusland en Kvyat volgens de Spaanse krant en hebben zij hierover nog geen uitspraken gedaan. Een mogelijkheid is dat Kvyat met een neutrale vlag moet rijden. Zoals overige Russische atleten in het verleden al hebben moeten doen. 

'Toen de sancties begonnen in 2014 stond de eerste Russische Grand Prix op het spel. Op dat moment gaf de FIA te kennen dat sport en politiek los van elkaar staan. Zeker gezien het feit dat er geen grote schandalen op dopingschandalen zijn binnen de Russische automobielfederatie. De autosport is bij ons hetzelfde als in ieder ander land.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws