Update | Pirelli: 'Teams vinden tot wel anderhalve seconde, we nemen maatregelen' Formule 1

Update | Pirelli: 'Teams vinden tot wel anderhalve seconde, we nemen maatregelen'

Door Christian Moerman 11 december 2019 | 12:13


De FIA en Pirelli komen met onverwacht nieuws. Na de bandentests in Abu Dhabi zijn de renstallen in gesprek gegaan met het motorsportorgaan en de bandenleverancier. De keuze lag tussen de 2019 en de 2020-banden. 

Op de officiële website van de FIA is het volgende persbericht geplaatst: 'Na het testen en analyseren van de nieuwe 2020-banden, is er een stemmingsronde geweest volgens Artikel 12.6.1 van de technische regulatie.'

'De stemmingsronde heeft geresulteerd in een unanieme beslissing van alle Formule 1-teams om de 2019-banden te gebruiken in het seizoen van 2020. De Fia wil Pirelli en de teams bedanken voor al het werk en de samenwerking', zo wordt het verhaal vervolgd.

Pirelli verwachtte gebruik 2019-banden niet

'De les die hier geleerd is zal van onschatbare waarde zijn met betrekking tot het verbeteren van de banden in de toekomst', zo sluit de FIA af. 

Het besluit komt als een verrassing en moet voor Pirelli teleurstellend zijn. Mario Isola, hoofd van de F1 en Racing bij Pirelli, heeft aangegeven dat de Italiaanse bandenfabrikant het onwaarschijnlijk achtte dat er in 2020 met de oude banden gereden zou worden. (Foto: F1Maximaal)

Update (11-12) 09.40u | Brawn: 'Formule 1 had lekker met de 2020-banden moeten rijden'

Ross Brawn schiet in de verdediging. Tegenover Racefans legt hij uit waarom hij het een verkeerde beslissing vindt van de teams om toch met de 2019-compounds te gaan rijden in 2020. De teams geven Pirelli de schuld van eigen tekortkomingen.

'We weten dat de auto's lastig te besturen zijn. Ik denk dat Pirelli de schuld heeft gekregen van problemen die al ontstaan zijn in het ontwerp van de huidige bolides. Als de auto's elkaar beter kunnen volgen, dan zullen de banden ook minder snel oververhit raken', zo opent de Brit, die het wereldkampioenschap won met Brawn GP in 2009.

Pirelli verdient meer waardering voor het werk dat ze leveren: 'Ze leveren uitstekend werd in een situatie waar ze de enige leveranciers zijn. Als het loopt hoor je niets, als het fout gaat sta je in de schijnwerpers. De banden zijn betrouwbaar. Niemand krijgt ooit een setje slechte Pirell's mee, in andere raceklassen is dit niet zo.'

Pirelli past 2020-banden aan ten kosten van 2019-bolides

Pirelli ging voor een andere aanpak. De levensduur van de banden stond niet meer voorop, maar ze moesten makkelijker op temperatuur te krijgen zijn: 'De band is hierdoor anders ontworpen. Dit ontwerp heeft de aerodynamica van de auto's aangepast, waardoor sommige bolides gingen steigeren.'

'Ik denk dat dit een ongeplande consequentie was van het nieuwe design. Ik had daarom liever gezien dat ze in 2020 de nieuwe banden gebruikten, omdat het een stap in de goede richting was. De Formule 1 had lekker met de 2020-banden moeten rijden. Het is een unanieme beslissing en het is nu eenmaal zo', zo sluit de voormalig technisch manager van Ferrari en Benetton af.

Update II (11-12) 12.15u | Pirelli: 'Teams vinden één tot anderhalve seconden, daarom moeten we maatregelen nemen'

Pirelli heeft aangegeven dat ze een andere aanpak moeten gaan hanteren na de keuze om met de 2019-banden aan de slag te gaan volgend jaar. De Italiaanse bandenfabrikant wil de minimumdruk van de banden verhogen.

Mario Isola, hoofd van F1 en Racing voor Pirelli, heeft aangegeven dat de 2019-banden volgend jaar anders benaderd moeten worden: 'We verwachten dat de teams tussen één en anderhalve seconden zullen vinden deze winterstop. De 2020-bolides zullen meer downforce hebben.'

'Meer downforce betekent dat de bande het ook zwaarder te verduren krijgen. Daarom moeten we maatregelen nemen', concludeert de Italiaan. Om te compenseren voor de hogere last op de banden, moet Pirelli de minimumdruk van de banden verhogen volgens PlanetF1. (Foto: F1Maximaal)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

nelism
16 Dec 2019 om 22:26

wat een lul verhaal slaat nergens op pirelli is teleur gesteld dat het afgeketst is

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws