Update | Knal mee aan boord van Hamilton én Rossi Formule 1

Update | Knal mee aan boord van Hamilton én Rossi

Door Joshua Jacobs 20 december 2019 | 18:18


Lewis Hamilton besloot na het behalen van zijn zesde wereldtitel om te kijken of hij ook op een motor snelheid weet te halen. De Brit sloot een deal met negenvoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi. De Italiaan leende de Mercedes van Hamilton, Hamilton mocht in Valencia de Yamaha van Rossi uittesten. Al snel ging het mis, Toto Wolff zal hier vast niet blij mee zijn.

Hamilton stapte vol enthousiasme op de Yamaha M1 van de motorsport-legende. Het is uiteraard een andere discipline dan die hij gewend is dus het was inkomen voor de Mercedes-coureur. Het duurde niet lang voordat Hamilton de grenzen van het circuit opzocht en hij moest dit bekopen met een smak tegen het asfalt.

Er is geen beeldmateriaal van het incident en Rossi en Hamilton hebben beiden niets gemeld. Corriere dello Sport meent echter meer te weten: 'Hij houdt er niets serieus aan over en ook geen trauma. De zesvoudig wereldkampioen mocht eindelijk een poging wagen in de motorsport, nadat hij een jaar geleden het contact legde met de eigenaar van de Yamaha R1.'

Hamilton heeft moeite met de Yamaha

'Het is zeker een grotere uitdaging voor Hamilton, die moeite leek te hebben met de krachtige motor. Hij kreeg wel hulp van Franco Morbidelli tijdens het evenement. Hij gaat minstens zo snel als zijn W10, maar op de motor balanceer je op twee wielen', vervolgt het Italiaanse medium.

Rossi rijdt Mercedes W8 uit 2017

Voor Rossi verliep het testen soepeler: 'Rossi was allesbehalve een beginner in de Formule 1-bolide, hij heeft in het verleden al eens een Ferrari-auto uitgeprobeerd en heeft in 2006 zelfs een overstap overwogen. Nu nam hij plaats in de W8 waar Hamilton in 2017 wereldkampioen mee werd, het gebruik van een nieuwer model staat de F1-regulering niet toe.'

Rossi en Hamilton delen een sponsor, namelijk Monster Energy. Vermoedelijk heeft de leverancier van energiedrankjes het evenement met beide wereldkampioenen mede mogelijk gemaakt. Of dit voor herhaling vatbaar is, is nog maar de vraag. Wolff zal vast voorzichtigheid verlangen van zijn stercoureur. (Foto: Mercedes AMG F1)

Update (12-12) 16.00u | Hamilton grijnzend: 'Ik heb de motor wel heelhuids thuisgebracht'

Lewis Hamilton is na afloop van het uitwisselingsproject met Valentino Rossi voor de camera's van Sky Sports Italia verschenen. Hij heeft niet toegegeven dat er iets gebeurd is, maar hintte wel op een mogelijke lichte beschadiging van de Yamaha van Rossi. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen voor de Mercedes-coureur.

Tegenover de Italiaanse nieuwsploeg gaf hij na afloop aan dat hij het een waanzinnige dag vond. Hij volgt de MotoGP al tijden en dit was een droom die uit kwam voor de zesvoudig wereldkampioen. Hij vertelde grijnzend dat hij tevreden was over de staat van de Yamaha: 'Ik heb veel geleerd vandaag en heb de motor wel heelhuids thuisgebracht, dit kon niet beter.'

Volgens Speedweek heeft de Brit ook teruggeblikt op zijn snelheid. De motor ligt hem wel, maar hij haalt het niveau van negenvoudig wereldkampioen Rossi bij lange na niet: 'Ik ben niet ongelooflijk snel, maar ik ben ook niet echt slecht. Ik moet waarschijnlijk gewoon blijven trainen.'

Hamilton vroeger al fan van MotoGP en Rossi

'Ik volg de MotoGP veel, ik onderbreek wel eens sessies met de technici zodat ik de kwalificatie kan kijken, bijvoorbeeld. Ik bewonder deze rijders enorm, het is ongelooflijk wat ze op die machines doen', vervolgt Hamilton.

Hamilton's vader Anthony is tegen de sport en verbood het zijn zoontje van jongs af aan al: 'Toen ik vijf jaar oud was  wilde ik Formule 1-coureur worden, maar ik wilde ook een motor hebben. Mijn vader zei toen: 'te gevaarlijk, onmogelijk!', in plaats van een motor kocht hij een kart voor me. De droom is echter altijd blijven bestaan.'

Update II (17-12) 13.15u | Verstappen reageert op val Hamilton: 'Mag zo'n motor dus niet uitproberen'

Max Verstappen werd samen met Helmut Marko geïnterviewd. Vooral de progressie van Red Bull, de samenwerking met Honda en hoe groot de heren de titelkans van Red Bull achten, kwamen aan bod. Maar Verstappen kon het niet laten even uit te halen naar Hamilton.

Het nieuws dat Hamilton uitgegleden is met de motor van MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi heeft ook de Red Bull-fabriek bereikt. Verstappen heeft al wel vaker aangegeven dit een mooie uitdaging te vinden, maar Red Bull staat het niet toe. 

Red Bull verbiedt Verstappen motor te rijden

Er werd de Nederlander gevraagd of hij het zich voor kon stellen, een paar ronden rijden op de motor. Grijnzend antwoordde hij op de vraag die hem gesteld werd in de studio in Salzburg: 'Ik mag zo'n motor dus helaas niet uitproberen.'

Vijfvoudig MotoGP-wereldkampioen Jorge Lorenzo was ook aanwezig bij het persmoment van de Red Bull-adviseur en zijn coureur. Verstappen kon een glimlach naar de motorrijder niet onderdrukken volgens Speedweek.

Update III (20-12) 17.00u | Zo zag een rondje eruit bij Hamilton op de motor

Het avontuur van Lewis Hamilton in Valencia is veel besproken de afgelopen dagen. De Brit maakte een smak tijdens een rondje op de motor en Verstappen heeft aangegeven dat dat de reden is dat hij dit niet mag van Red Bull.

Nu is er op YouTube ook beeldmateriaal verschenen van de dag samen met Valentino Rossi. De sensatiezoekers worden teleurgesteld, dit is niet het rondje waarin Hamilton viel. Het filmpje is er echter niet minder gaaf om.

Hamilton droomde al van kinds af aan van de snelle motoren en hij vond het uitwisselingsproject werkelijk waanzinnig. De scherpe bochten die gemaakt worden en de kleine afstand tussen het asfalt en de rijder zorgen voor een begrijpelijk adrenaline kick. (Foto: Mercedes AMG F1)

Update III (20-12) 18.15u | Vlieg mee aan boord van Hamilton én Rossi

Niet alleen Hamilton trok de aandacht met de motorruil, uiteraard waren horden fans bijzonder nieuwsgierig hoe MotoGP-grootvader en levende legende Valentino Rossi het ervan af zou brengen in de Mercedes W08, met veel meer downforce dan hij ooit gewend was. 

De onboards van de 40-jarige Italiaan zijn op YouTube te bewonderen dankzij organisator Monster Energy. Het is bewonderigenswaardig hoe snel Rossi zich aanpast en het lef toont om de bolide de bochten in te knikkeren. Zijn eerste F1-test is alweer vijftien jaar geleden voor Ferrari, maar alsnog erg mooi om te zien. Volume omhoog en gaan!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws