Plooij: 'Zonder de overwinningen van Verstappen had Honda de F1 verlaten' Formule 1

Plooij: 'Zonder de overwinningen van Verstappen had Honda de F1 verlaten'

Door Ashna Beek 16 december 2019 | 12:36


Jack Plooij denkt dat Honda zonder de overwinningen van Max Verstappen in 2019 de Formule 1 had verlaten. Volgens de verslaggever waren de overwinningen van de Red Bull Racing-coureur cruciaal voor de toekomst van de motorfabrikant in de sport. 

Onlangs maakte Helmut Marko bekend dat Honda ook in 2020 bij het team van Red Bull Racing blijft als motorleverancier. Hierbij heeft de Japanse motorfabrikant voor één jaar bijgetekend en lijkt het erop dat het tweetal ook over de verdere toekomst in gesprek is. Toch gaf de motorfabrikant pas eind november uitsluitsel over hun toekomst in de F1 en dat is volgens Plooij niet zonder reden. 

In de podcast F1 aan Tafel krijgt Plooij de stelling: 'Zonder de zeges van Verstappen had Honda na volgend jaar de handdoek in de ring gegooid'. Daarop antwoordt Plooij zonder twijfel: 'Ja, ik denk dat dat al besloten was. Dat Honda dat zouden gaan doen, maar ik denk dat alle zeilen zijn bijgezet, door één iemand in het bestuur. En die heeft gezegd: 'Al het geld moet in die motoren, want daar zit onze omzet'. Na heel veel vergaderingen hebben ze dan uiteindelijk toch maar besloten om door te gaan. Deze stelling zou met volmondig ja beantwoord moeten worden, want ik denkt dat Max dat heeft gered.'

'Zou zo'n beslissing niet mogen beïnvloeden'

Ook F1-commentator Olav Mol wordt de stelling voorgelegd en die is het niet eens met zijn collega. 'Als het goed is zou de stelling juist met nee beantwoordt moeten worden. Als je in de F1 actief bent en je hebt hiervoor gekozen dan is dat een knetterharde business case. Dan moet je veel geld vrijmaken, want het is écht een heel duur project. Eén overwinning helpt mee voor het moraal, maar het zou zo'n hele grote beslissing niet mogen beïnvloeden. Aan de andere kant weet je ook als je ergens heel veel geld instopt en je wint nooit dat het dan toch gaat meespelen. Het wordt dan heel gemakkelijk voor de negatieve mensen om te zeggen: ja maar we winnen nooit.'

Verstappen wist in 2019 dankzij de combinatie Honda-Red Bull driemaal te winnen. Daarbij werd hij uiteindelijk derde in het kampioenschap en bleek dit voldoende voor de Japanse motorfabrikant om de samenwerking met het F1-team te verlengen.(Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws