Honda liet Red Bull op een haar na in de steek: 'Verstappen heeft Red Bull gered' Formule 1

Honda liet Red Bull op een haar na in de steek: 'Verstappen heeft Red Bull gered'

Door Christian Moerman 18 december 2019 | 12:29


Bij F1 aan tafel bespreken Olav Mol, Jack Plooij, presentator René Hoogterp en Frederik Middelhoff geregeld alle prominente onderwerpen binnen de Formule 1. In een van de laatste edities van het jaar blikt het viertal terug op 2019, het seizoen van Mercedes, het seizoen van Max Verstappen en de samenwerking tussen Honda en Red Bull.

Er wordt geopend met een feitje, ongeveer 75 procent van de punten is gepakt door de topteams (Red Bull, Mercedes en Ferrari, red.), volgens Mol is dit deels vanwege de klasse van de topteams, maar ook deels vanwege een gebrek aan creativiteit.

'Die andere teams hebben allemaal hetzelfde reglementenboekje als een Mercedes of een Red Bull. Als we het puur over de verbrandingsmotor hebben bijvoorbeeld, die is voor iedereen hetzelfde en heeft dezelfde software. Dus probeer nou eens wat anders', zo opent de Ziggo Sport-commentator.

Mercedes heeft het kampioenschap cadeau gekregen

De tweede stelling die de heren tackelden ging over dat Mercedes de titel cadeau kreeg van de competitie: 'Red Bull kwam de laatste races pas weer opzetten en de allereerste overwinning van Ferrari kwam pas in België. Mercedes won er voor Oostenrijk gewoon zes, terwijl Red Bull traag op gang kwam. Pas toen ze die voorvleugel-update meenamen in Oostenrijk begon het te lopen.'

'Maar Verstappen begon in Australië wel gewoon met een podium, dat moeten we niet vergeten. We zeggen wel steeds dat Red Bull er vanaf het begin af aan bij moet zitten maar hoeveel beter wil je het hebben? Verstappen moet nu in Australië pole position en de overwinning pakken, meteen', vervolgen de Formule 1-analisten.

Was Honda ermee gestopt?

Ten slotte blikken de heren terug op het seizoen van Red Bull en dat cruciale eerste jaar met Honda. Verstappen wist maar liefst drie keer te winnen, was Honda uit het Formule 1-project gestapt als Verstappen niet had kunnen winnen? 'Ik denk dat ze dat al besloten hadden voordat hij won. Die stelling zou met een volmondige 'ja' beantwoord moeten worden, Verstappen heeft Red Bull gered.'

Mol denkt er echter anders over: 'Ik denk dat dat een 'nee' zou moeten zijn. Als je voor de Formule 1 kiest is dat een 'knetterharde business case'. Het is een duur project, een overwinning zou die grote beslissing eigenlijk nooit mogen beïnvloeden. Gevoelsmatig lijkt het echter logischer om het daar natuurlijk wel van af te laten hangen.'

Verstappen heeft Japanners in de zak

Verstappen heeft het uitstekend gedaan volgens de analisten. Na zijn overwinning op de Red Bull Ring legt hij de nadruk niet op zichzelf, niet op de Oostenrijkse renstal, maar op Honda. Door een vingertje op het logo te leggen tijdens de podiumceremonie versterkt hij onbewust symbolisch de band tussen de Oostenrijkers en de Japanners: 'Dat kwam uit hemzelf en vond ik zo ontzettend gaaf, bovendien was dat ook heel slim.' (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws