Update | Saward: 'Nu al suggereren dat Australië afgelast wordt heel creatief' Formule 1

Update | Saward: 'Nu al suggereren dat Australië afgelast wordt heel creatief'

Door Joshua Jacobs 08 januari 2020 | 13:34


Met de aanhoudende, allesverwoestende bosbranden in het zuiden van Australië houdt Liberty Media een vinger zéér strak aan de pols, met het oog op de Grand Prix in Melbourne die over twee maanden op de planning staat. De natuurramp dreigt letterlijk roet in het eten te gooien, waardoor er mogelijk gevolgen zijn voor de race.

Op dit moment beleeft Australië een aanhoudende nachtmerrie, waarbij het nog niet eens het seizoen is waar normaal gesproken de meeste bosbranden in voorkomen. Op dit moment heeft de massale vuurzee al een gebied van 4,9 miljoen hectare, te vergelijken met het land Denemarken, in de as gelegd, aldus de BBC.

De meest actuele kaart, mogelijk gemaakt door My Firewatch, laat zien dat de branden veelal plaatsvinden aan de Australische oostkust. Oudere gerapporteerde branden worden snel opgevolgd door nieuwe uitbraken, die steeds meer in zuidelijke richting gaan. Melbourne, ook gesitueerd in het zuiden van het land, ligt daarmee in de vuurlinie.

Met de brand komen grote hoeveelheden rook met koolstofdioxide vrij, wat giftig is voor mensen. De luchtkwaliteit in Sydney en de racestad heeft nu al flink te lijden gehad van het drama. Daarmee zouden de gezondheidsrisico's logischerwijs niet acceptabel zijn om in te racen, en de wedstrijd te volgen vanaf de tribunes. Er is continu communicatie over dit groeiende probleem tussen Liberty Media en Melbourne. Later meer.

F1-gemeenschap in actie voor slachtoffers

Zowel de teams als individuele coureurs, zoals Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo, trekken als één groep samen om de slachtoffers van de natuurramp te gaan ondersteunen. Op dit moment werkt men nog aan de details, al ligt een financiële donatie voor de hulporganisaties in de lijn der verwachting.

De hulp is hard nodig. Op zijn minst 25 mensen en miljoenen dieren zijn omgekomen door de vuurzee, terwijl de aanhoudende branden ook meer dan 2000 huizen verwoestten. Ieder beetje steun helpt deze organisaties direct met hun werk. Help jij ook mee? Dat doen wij ook. Dit kan o.a. hier, hier of hier. Bedankt!

Update 08/01 (13.30u) | Saward: 'Suggereren dat GP Australië afgelast kan worden is heel vindingrijk'

Joe Saward licht in zijn blog toe dat hij niet verwacht dat de Grand Prix van Australië mogelijk niet door zou gaan vanwege de heftige bosbranden die het land teisteren. Hij refereert naar vergelijkbare gebeurtenissen in het verleden.

Melbourne wordt momenteel geteisterd door extreem vuile lucht. De wind blaast de rook van de lopende vuren naar de stad toe, alhoewel het vuur te ver weg is om een serieus gevaar te vormen voor de Australische stad.

Saward vindt de bosbranden verschrikkelijk, maar acht de kans klein dat de race hier gevolgen van gaat ervaren: 'Het weer voorspellen twee maanden van nu is lastig maar het zal waarschijnlijk droog blijven. Er is dus altijd een risico dat er nieuwe branden ontstaan.'

GP China elk jaar smog hindert niet

'Dit in gedachte houdend, hebben we recentelijk in Singapore en Maleisië races gezien waar rook ook een probleem leek. Sterker nog, elk jaar wordt er in China smog verwacht op en rondom het circuit, dus om nu al te suggereren dat de Australische Grand Prix afgelast kan worden vanwege rook, is vrij creatief.'


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws