Jackie Stewart stuurt studentenleger naar F1: 'We moeten dementie fixen' Formule 1

Jackie Stewart stuurt studentenleger naar F1: 'We moeten dementie fixen'

Door Joshua Jacobs 13 januari 2020 | 14:39


Sir Jackie Stewart is een ambitieus man. Niet alleen won hij drie wereldtitels, ook in zijn latere carrière was hij een vechter voor veiligheid en tegenwoordig ook gezondheid, met zijn twee jaar oude organisatie Race Against Dementia. De Schot heeft zijn zinnen gezet op een middel tegen dementie waar zijn vrouw al jaren aan lijdt, en heeft daar de hulp van Formule 1 bij nodig.

'Onze onderzoeksstudenten gaan naar Red Bull en McLaren om te zien hoe dingen sneller gedaan kunnen worden. We zijn al dertig jaar en vele miljarden euro's verder om te proberen een oplossing voor dementie te vinden, en dat is mislukt. Niet alleen om te voorkomen, maar ook om het te veranderen', aldus een teleurgestelde Stewart tegenover BBC Schotland.

Helen Stewart lijdt al sinds 2016 aan de slopende ziekte, die een dramatische impact heeft op het vermogen van een persoon om te denken en handelen. Ze heeft continu zorg nodig van zeven zusters. 'Zij was mijn tijdswaarneemster, mijn rondeschrijfster en daarnaast de moeder van twee heel succesvolle zonen. We zijn erg close als gezin, dus het doet enorm pijn om iemand zo geraakt te zien worden door dementie.'

Kijk vanaf 0:55 voor een hartverwarmend en hartverscheurend gebaar van Sir Jackie Stewart naar zijn vrouw

De Schot vindt het onacceptabel dat een oplossing niet voorhanden is in een tijd als deze. Daarom wil hij het op een andere manier aanpakken. 'Het werkt anders in Formule 1. De motivatie om sneller te zijn, om niet verslagen te willen worden, is absoluut waanzinnig. Ik denk dat we in dat opzicht de goede kant op gaan. In de medische wereld is er niets van dat alles wat we wel zien in de F1.'

Stewart heeft voor een deel gelijk, hoewel F1 natuurlijk niet te vergelijken is met het menselijk lichaam. Waar straatautofabrikanten al decennialang rond de dertig procent efficiëntie bij brandstofverbranding bleven hangen, lukte het Formule 1-ingenieurs om in vijf jaar dat getal naar vijftig procent op te krikken. Stewart noemt de sport zelfs sneller dan de ruimtevaart, waar het tempo ook enorm hoog ligt.

Lees meer: Mercedes maakt grote stap met krachtbron: '109 pk meer met dezelfde hoeveelheid brandstof'

'Als we een nieuwe generatie en cultuur zover kunnen krijgen om het sneller te laten lukken, hebben we meer kans om nieuwe manieren van aanpak te vinden.' Of een oplossing voor het inmiddels bijna 58 jaar getrouwde stel nog op tijd zal komen, is onduidelijk, maar bewondering voor de veerkracht van de Schot dwingt zijn optreden zeker af. (Foto: FOM)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws