Beschouwing: kan Hamilton nog wel beter worden? Formule 1

Beschouwing: kan Hamilton nog wel beter worden?

Door Joshua Jacobs 21 januari 2020 | 19:42


In de aanloop naar 2020 vragen een hoop mensen zich af wat er gaat gebeuren op de baan. De hoop is dat Max Verstappen en Charles Leclerc de tools krijgen om de troon te bestijgen, met tegelijk de vrees dat wereldkampioen Lewis Hamilton opnieuw naar een eenvoudige winst zal rijden. Kan de ervaren Brit zijn zwakke punten sneller verbeteren, dan de jonge garde terrein kan winnen?

Feit is dat de jonge honden in twee jaar tijd zijn gegroeid als kool. Met de nodige rake acties en clashes op de baan leerden zij waar de grens echt lag, en dat leverde prachtige televisie op. Ondertussen reed Hamilton tussen alle problemen door richting zijn vijfde en zesde wereldtitel, zonder al te veel bedreiging van teamgenoot Bottas.

De jongen uit Stevenage uitgegroeid tot volwassen vent van 35, op Kimi Raikkonen na zelfs de oudste man op de baan. Zou jij het gezegd hebben? Het is de vraag waar de grens ligt voor de Mercedes-coureur. Zelfs het koninkrijk van Michael Schumacher begon op zijn 34e barstjes te vertonen, wat uitmondde in een forse duikel van de troon. Dat punt lijkt nog niet in zicht voor de Brit, mede omdat Hamilton heel anders in het leven staat dan de Duitser.

Schumacher en Hamilton: twee compleet verschillende mensen

Er is een fundamenteel verschil tussen de twee extreem getalenteerde rijders. Schumacher was een echte monnik die alles in zijn leven ten dienste stelde van de overwinning en met niets anders bezig was dan racen en optimaliseren. Nee, Hamilton de ultieme partyboy noemen, dat zou zijn inzet enorm tekort doen. Meerdere bronnen zeggen dat ze nog nooit iemand zo hard hebben zien werken. Wel staat vast dat door middel van afwisseling met muziek en sporten zoals de MotoGP, het lampje voor Lewis Hamilton érg fel blijft branden.

Lees meer: Knal mee aan boord van Hamilton én Rossi

Bij monde van autojournalist Jason Barlow in GQ Magazine: 'Hamilton is een gaming fan en een drone-eigenaar. Lewis houdt van tech en reist over de hele wereld heen met zijn vertrouwde PlayStation en een monitor in zijn koffer.' Dit geeft iets aan over zijn mentaliteit: hard werken maar erna ook echt kunnen ontspannen.

Hamilton kopieert niet wat voor anderen wel werkt

Hamilton heeft inmiddels geleerd dat het ook té kan. Zoals Schumacher zelfs een mobiel fitnesscentrum meesleepte naar alle circuits, heeft Hamilton dat laten liggen. 'Dat heb ik geprobeerd, maar ik merkte dat ik in het weekend gewoon liever niet train. Dan wil ik gewoon constant 100 procent energie hebben.' Het gaat om de balans, weet Hamilton inmiddels. 'Je kan jezelf mentaal heel snel overbelasten, en dat is de sleutel.'

'We worden opgevoed met het idee dat we melk moeten drinken en vlees moeten eten voor proteïnen. Ik leerde erover, wat het met dieren maar ook met jezelf doet. Het heeft een flinke impact op het lichaam. Als de rest er niet aan wil beginnen, pech voor hun dan.' Hamilton maakt zijn keuzes om alles te optimaliseren op een leefbare manier, van zijn wagen tot zichzelf.

Alles meer in balans voor Lewis Hamilton

'Ik moet Kimi Raikkonen gaan betalen om te blijven, zodat ik niet de oudste ben. Gelukkig blijft hij nog wel even doorgaan. Ik voel me totaal niet oud, zo jong als altijd. Ik voel me fit, fitter dan ooit', verklaart Hamilton. 'Alles werkt beter nu met alle ervaring die ik heb. Nu denk ik zelfs niet dat het lastiger is om in vorm te blijven, hoewel dat op een gegeven moment wel zal gebeuren.' Wel beseft Hamilton dat hij met de opkomende nieuwe garde letterlijk twee keer zo hard moet werken.

'Ik houd echt van wat ik doe. Met de Formule 1 word je continu uitgedaagd, de techniek gaat constant vooruit. Toen ik het kampioenschap binnenhaalde, zat ik al met mijn raceingenieur Bono om een lijstje van verbeterpunten te maken. Er waren gebieden die dit jaar niet op en top waren, vooral de kwalificatie. De banden beter begrijpen, meer uit de techniek halen. Er is altijd wel iets wat beter kan. Als het perfect was, zou je elke race winnen. Je zou ze oprollen, waarschijnlijk.' Of dat gaat gebeuren, moeten we nog zien. De concurrentie is in ieder geval gewaarschuwd. (Foto: Mercedes F1)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws