Update V | Teams wijzen alternatieve data voor GP China af Formule 1

Update V | Teams wijzen alternatieve data voor GP China af

Door Maurits Kappetijn 06 februari 2020 | 18:20


De Chinese overheid heeft besloten als reactie op het coronavirus alle sportevenementen in het land tot april te annuleren. Het virus is ontstaan in de Chinese stad Wuhan en heeft al voor zeventien doden gezorgd. De Grand Prix van China, die op 19 april verreden zal worden, zou in gevaar kunnen komen als ze de verspreiding van het virus niet onder controle krijgen.

De Automobile en Motorcycling Federation kondigde volgens Marca vandaag aan dat de Changbai Rally, die van 12 tot 14 februari plaats zou vinden, afgelast is. Als de situatie niet verbetert zal deze maatregel aangehouden worden, wat dus ook slecht nieuws zou kunnen betekenen voor de Grand Prix van China.

'In samenwerking met het ministerie van sport en in het teken van de controlerende maatregelen die getroffen zijn ten gevolge van het coronavirus, is besloten om alle sportevenementen tot april te annuleren. De organisatie van de Changbai-rally heeft dus ook besloten om dit evenement te annuleren', zo luidde de aankondiging van de AMF.

Coronavirus verspreidt zich nog steeds

De grote 'als' in het verhaal van de Spaanse sportkrant houdt in dan de Grand Prix van China alleen niet door kan gaan wanneer de Chinese overheid het virus niet onder controle krijgt. Voorlopig is er nog geen vaccinatie beschikbaar en AD meldt dat het virus nu ook in andere steden gesignaleerd is.

In de stad Huanggang, die 40 kilometer van Wuhan ligt, zouden ook voorzorgsmaatregelen getroffen zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen: 'Ook de Chinese stad Huanggang is door de autoriteiten geïsoleerd vanwege het coronavirus.'

Coronavirus internationaal gesignaleerd

'Na de uitbraak in Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld op andere plekken in China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS. In China zijn zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar tot dusver aan het virus bezweken en zijn meer dan 540 besmettingen vastgesteld', vervolgt de Nederlandse website.

De Wereldgezondheidsorganisatie (beter bekend als WHO, red.) zal vandaag bekend maken of het  over een globale noodsituatie gaat. Mocht dit het geval zijn, dan zal de kans dat ook de Grand Prix van China afgelast wordt, alleen nog maar groter worden.

Update 19:50u (23/01) | Verwarring door foutieve verklaring van Chinese autosportfederatie

De Chinese auto- en motorsportfederatie CAMF heeft aangegeven dat alle sport-evenementen tot april afgelast zouden worden. Het eerstvolgende grote autosport-evenement in China is de Formule E, dat op 21 maart zou moeten plaatsvinden. Ondanks het bericht van de CAMF, gaan de voorbereiding voor de Formule E wel gewoon door.

Motorsport.com heeft een verklaring van een Formule E-woordvoerder over deze verwarring: ‘Zoals het nu lijkt kan de race op 21 maart in Sanya gewoon doorgaan. De onzekerheid rond de evenementen komt door een foutieve verklaring die verzonden is in China. Deze bevat misleidende informatie en is reeds verwijderd. Ondanks dat houden wij de situatie, gezien de gezondheidsproblemen, nauwlettend in de gaten.’ 

Over de Formule 1 Grand Prix van China is nog geen besluit genomen, omdat de lange termijn effecten van het coronavirus niet duidelijk zijn. Het circuit van Shanghai ligt 800 kilometer van het afgesloten Wuhan. 

Update II 14.00u (29/01) | FIA: 'Monitoren situatie rondom coronavirus'

De FIA heeft aangegeven de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten te houden. Het virus heeft al 132 doden geëist en de Grand Prix van China zou op losse schroeven kunnen staan als de overheid het virus niet onder controle krijgt.

Bijna zesduizend besmettingen zijn bekend, waarvan de meerderheid in China. De WHO (World Health Organisation, red.) neemt de situatie zeer serieus en wil dat organisaties nodige maatregelen trekken volgens Motorsportweek.

De FIA speelt hier op in. Het besluitorgaan heeft bevestigd dat ze de situatie in de gaten houden samen met Formula 1 en ASN, een lokale motorsportorganisatie. Over enkele weken, als er meer duidelijk is over het virus, zouden ze een keuze kunnen maken over een mogelijke afgelasting van de GP.

Bokswedstrijden, basketbalwedstrijden, tennistoernooien en zwemwedstrijden zijn al afgelast ten gevolge van het virus en ook de Formule 1-race zou geannuleerd kunnen worden als reactie op het virus.

Update III 19:00 (30/1) | 'Verplaatsing GP China een reëele optie'

Het kan zomaar zijn dat de Grand Prix van China verplaatst zal worden. Het evenement staat gepland voor 19 april, maar door de verspreiding en de risico's van het coronavirus zou de FIA overwegen om haar kalender aan te passen.

Racer meldt dat het verplaatsen van de Chinese Grote Prijs een reëele mogelijkheid is, waarmee het steeds onwaarschijnlijker lijkt dat de derde race van het seizoen een reguliere doorgang zal vinden. 

Naar verluidt zou de FIA, in overleg met medische experts en de Chinese autoriteiten, haar kalender op korte termijn willen 'heroverwegen', om zo de virusuitbraak in Zuid-Oost Azië te vermijden. 'Als het nodig is verplaatsen we de Grand Prix', zegt een woordvoerder van de FIA tegenover het bovengenoemde medium. 

Update IV 09:15u (06/2) | Brawn: Chinese Grand Prix verplaatsen naar december is reële optie

Sportief directeur Ross Brawn ziet verplaatsing van de Chinese Grand Prix vanwege een heersend coronavirus naar het eind van het jaar als optie. Het rijden van een andere Grand Prix op die datum, om vervolgens de race in China naar een ander weekend te verplaatsen, ziet de Brit niet zitten.

‘Als het waarschijnlijk is dat de race niet in april plaats kan vinden, gaan we de Grand Prix verschuiven’, zegt Brawn tegen onder meer Motorsport-Total. ‘We willen de optie om de race later in het jaar te rijden openlaten.’

Binnen afzienbare tijd moet de afweging worden gemaakt of de race in Shanghai door kan gaan. Dat gaat volgens Brawn in de komende twee weken gebeuren.

Update V 18:20u (06/2) | Teams wijzen alternatieve data voor Chinese Grand Prix af

De teams hebben gesproken over het uitstellen van de Grand Prix van China naar een latere datum. De race op 19 april lijkt niet door te gaan als gevolg van het coronavirus. Waar sportief directeur Ross Brawn eerder verklaarde dat er een optie is om de race te verplaatsen, is dat nu door de teams afgewezen. 

Volgens het doorgaans goed ingelichte AMS is door de teams gesproken over de mogelijkheid om de race te verplaatsen naar 9 augustus, na de GP van Hongarije. Het gevolg daarvan zou zijn dat de zomerstop een week korter zou zijn, wat door de meerderheid van de teams is afgewezen.

Een andere optie is om aan het eind van het seizoen tussen de GP van Brazilië en de GP van Abu Dhabi naar China af te reizen. Maar een 'triple-header', waarin drie races in drie weken worden verreden, is volgens de teams niet haalbaar over drie continenten zo laat in het seizoen. (Foto: Mercedes AMG F1)

 
Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Japiootje
31 Jan 2020 om 10:03

Dat zou wat zijn als de Zandvoort dan ook verplaatst zou worden, bv naar 19 april .... Oei .. dan moet ik mijn kaarten verkopen wan dan zit ik op Curacao

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws