De opmerkelijke F1-carrière van Nissany sr. Formule 1

De opmerkelijke F1-carrière van Nissany sr.

Door Rutger Hoekstra 24 januari 2020 | 13:55


Onlangs trok Williams de Israëlische Formule 2-coureur Roy Nissany aan als testrijder voor het 2020-seizoen. Zijn vader, Chanoch Nissany, debuteerde op zijn 42ste in een Formule 1-weekend als testrijder voor Minardi in het seizoen 2005. Voor Roy is het te hopen dat zijn F1-carrière langer duurt dan die van zijn vader, die er na één officiële test en een crash opzat.

Tijdens de Hongaarse Grand Prix van 2005 kwam de droom van Chanoch (Nissany, red.) uit. Vier jaar eerder was hij nog toeschouwer tijdens dezelfde race toen hij zijn plan bedacht. Zijn vrienden geloofden hem niet, maar de toenmalig makelaar maakte werk van zijn droom. Op zijn 38ste begon zijn racecarrière. In 2002 werd hij tweede in het Hongaarse Formule 2-kampioenschap om in 2003 de titel te grijpen.

In 2004 maakte hij zijn debuut in een Formule 1-auto van Jordan op Silverstone. In juli 2005 werd zijn droom werkelijkheid toen Minardi-baas Paul Stoddart aankondigde dat hij de officiële testcoureur van het team werd. De superlicentieregels maakten het Nissany eenvoudig een licentie te bemachtigen: genoeg kilometers tijdens een test maken.

Schumacher reageerde verbaasd

Israëlische journalisten trokken en masse naar Hongarije toen duidelijk werd dat hij daar zijn officiële debuut zou beleven. Michael Schumacher werd ook gevraagd naar Nissany’s test, maar de Duitser reageerde hoogst verbaasd: ‘Ik moet me excuseren, ik weet het niet.’

Tijdens de test was hij veruit de langzaamste van het veld, maar met nog zeventien minuten te gaan ging het fout voor de Israëlische coureur. In bocht vier spon hij van de baan en belandde hij in het grind. Aan het eind van de dag was hij met zijn tijd dertien seconden langzamer dan de snelste rijder die sessie, Alexander Würz in de McLaren. Zijn teamgenoot bij Minardi, Christijan Albers, was zeven seconden rapper.

Na zijn korte carrière in de F1 bleef hij met succes racen in Hongarije. Recentelijk is zijn aandacht logischerwijs verschoven naar de carrière van zijn zoon Roy die in de Formule 2 zijn kilometers maakt. Daarover zegt hij: ‘Ik ben blij met wat ik gepresteerd heb, maar ik denk dat Roy veel meer kan, omdat ik dat talent niet had.’ (Foto: Red Bull Racing Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws