'Dit is niet alleen een Red Bull geschilderd in een andere kleurstelling' Formule 1

'Dit is niet alleen een Red Bull geschilderd in een andere kleurstelling'

Door Rick Pasker 15 februari 2020 | 09:50


AlphaTauri heeft inmiddels haar bolide gepresenteerd, wat betekent dat verschillende technici hun mening kunnen geven over deze wagen. Zo'n technicus is Gary Anderson, oud-engineer van Jordan Grand Prix-team. De Noord-Ier ziet dan ook de nauwe samenwerking terugkomen tussen Red Bull en AlphaTauri, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Anderson is dan ook lovend over het zusterteam. 'Dit is niet alleen een Red Bull geschilderd in een heel andere kleurstelling', trapt de engineer af. 'Toen James Key als technisch directeur bij Toro Rosso zat (nu actief bij McLaren), drong hij erop aan dat het team zo onafhankelijk mogelijk moest opereren voor het geval de stekker door Red Bull eruit zou worden getrokken.'

'Afhankelijk van Red Bull'

Daardoor heeft de samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri alleen maar grotere vormen aan kunnen nemen. 'Nu Key naar McLaren is gegaan heeft AlphaTauri de tegenovergestelde richting gekozen en heeft daarmee zijn afhankelijkheid van Red Bull verder vergroot', stelt Anderson in zijn analyse op The Race.

Veel dingen zullen wel hetzelfde zijn als bij Red Bull. 'Het team gebruikt hetzelfde Honda-motorpakket, dus zou je in principe kunnen spreken over een Red Bull in AlphaTauri-kleding. Ze gebruiken dezelfde versnellingsbak, achterwielophanging, voorwielophanging, waarschijnlijk stuurhuis, pedaalassemblage en dat zoveel mogelijk binnen de voorschriften', vertelt Anderson.

Verschil AlphaTauri en Red Bull

Toch is er wel degelijk een verschil op te noemen op bijvoorbeeld aerodynamisch gebied. 'De aerodynamische oppervlakken moeten worden bedacht, onderzocht en ontwikkeld door het team zelf, met behulp van de windtunnel en aerogroep opgezet in het Verenigd Koninkrijk', legt Anderson uit. 'Je ziet dan ook dat het team een eigen, afzonderlijk aeroconcept heeft.'

De engineer kan in ieder geval één conclusie trekken. 'Het team zal waarschijnlijk niet zoveel risico nemen met de koeling. Ze zijn tenslotte niet zo snel als Red Bull, dus het is belangrijk voor AlphaTauri om een beetje conservatiever te zijn.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

erikhobijn
15 Feb 2020 om 12:38

Goed ontwerp, letterlijk 'Cool' dat wit en blauw, ijzig
beter dan Redbull bolide
hun promo films zijn ook gestileerd , zit mooi in elkaar , dat water , als ware het lucht over de body , je maakt flow dynamiek zo visueel zichtbaar
Maar de Red Bull banden wisseling in 0 gravitatie, blijft ongeslagen , een zwevende race wagen en dan de banden wisselen , dat is een pracht film.

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws