Bleekemolen looft DAS-systeem Mercedes: 'Dat is natuurlijk een groot voordeel' Formule 1

Bleekemolen looft DAS-systeem Mercedes: 'Dat is natuurlijk een groot voordeel'

Door Rick Pasker 22 februari 2020 | 16:41


Michael Bleekemolen blikt tegenover F1 Maximaal terug op de afgelopen testweek in Barcelona. Op het Circuit de Catalunya was het drie dagen lang testen geblazen voor de Formule 1-teams. Daarin vielen een aantal zaken op, bijvoorbeeld het DAS-systeem van Mercedes. Er heerst nogal verbazing in de paddock over dit systeem.

'Dat is natuurlijk een groot voordeel', begint Bleekemolen over het DAS-systeem. 'Het is overigens niet helemaal nieuw', gaat de oud-Formule 1-coureur verder. Bleekemolen had vroeger namelijk een soortgelijk systeem ontworpen in zijn Formule Ford tijd, waardoor zijn stuurhuis omhoog en omlaag kon. Hierdoor werden de spoorstangetjes korter, wat Bleekemolen ook een voordeel opleverde.

'Daar zijn de FOM en de FIA bang voor'

In 2021 wordt het DAS-systeem verbannen uit de Formule 1. Een logische keuze, zo vindt Bleekemolen. 'Het is een ding waarbij je je moet afvragen: 'Is het legaal?'. Waar de FOM en de FIA bang voor zijn, is dat iemand daar zoveel voordeel uit haalt, dat iedereen weer als een razende gek aan de gang moet om het ook erop te bouwen', stelt Bleekemolen.

Kritiek op het systeem is onterecht volgens Bleekemolen. 'Dan moeten de anderen dat ook doen. Als je iets bedenkt om sneller te kunnen gaan, moet dat wel mogelijk zijn. Straks komt er bijvoorbeeld een ander team met een nieuwe aanpassing aan de auto wat iedereen verbaast. Dat is uiteindelijk ook hoe de sport werkt.'

'Ook al zal de DAS morgen verbannen worden'

Toch denkt Bleekemolen dat het rijden met het DAS-systeem niet veel zal uitmaken voor Mercedes. 'Buiten dit dingetje ben ik toch bang dat ze nog steeds dominant blijven. Ook al zal de DAS morgen verboden worden. Ik denk toch dat ze weer heel erg goed zijn', sluit Bleekemolen af. (Foto: Mercedes AMG F1)

Rick Pasker | rick@f1maximaal.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws