Racing Point noemt Haas/Ferrari-partnerschap 'hypocriet' Formule 1

Racing Point noemt Haas/Ferrari-partnerschap 'hypocriet'

Door Marnik Kok 25 februari 2020 | 08:58


In de eerste testweek was van het middenveld vooral Racing Point in opspraak met de RP20, die bijna letterlijk een kopie lijkt van de Mercedes-bolide van vorig jaar. Haas bleef met hun Ferrari-partnerschap uit het nieuws: hoe veel hebben zij overgenomen van de Scuderia?

Sinds haar debuut heeft Haas belangrijke technische partnerschappen met Ferrari. Zo is de krachtbron waar zij mee rijden ook gekocht vanuit Italië. Hier houdt het echter niet op, want net als bij Racing Point heeft het team van Guenther Steiner duidelijke overeenkomsten met de 2019-bolide van de Italiaanse renstal, zo is te zien in een vergelijking van Formulapassion.

Neus van Haas ingekocht vanuit Ferrari

Bij de voorvleugels is aardig wat verschil te zien. Ferrari hanteerde een strakker design, waar Haas juist meer vormen en buigingen heeft. Wie echter naar de neus kijkt ziet duidelijke overeenkomsten. De vorm is zeer vergelijkbaar, maar lijkt bij Haas toch enigszins smaller.

De verschillen in vorm en breedte bedragen slechts enkele millimeters. De Amerikaanse VF20 van Haas heeft aan de voorkant wel een aantal aanpassingen doorgevoerd, met een soort rek in de top van de neus, die de luchtstromen beter moet geleiden.

Ferrari-motor strak ingebouwd in VF-20

Gelet op het midden en de achterkant zijn de verschillen nihil. Het gedeelte waar de snelle Ferrari-krachtbron ingebouwd zit, lijkt vrijwel identiek. Zelfs de zichtbare delen van de vloer lijken een kopie van de SF90, waar Ferrari vorig jaar als tweede mee geëindigd is.

Achteraan lijkt de VF20 iets breder dan de 2019-bolide van Ferrari. Zelfs de gaten voor het koelen van de motor lijken vrijwel identiek. Opvallend genoeg lukt het Haas goed uit handen te blijven van de fans en heeft vrijwel niemand de VF20 bekritiseerd.

Racing Point-baas noemt Haas hypocriet

In een interview van The Race noemt Otmar Szafnauer, teambaas van Racing Point, de mannen van Haas 'hypocriet'. Haas protesteerde in 2018 tegen het Racing Point-team omdat ze geen echt constructeursteam zouden zijn. Szafnauer zegt juist dat het team van Steiner kopieert.

'Wij zien wat teams doen, we maken foto's en daarna testen we zelf iets in de windtunnel. We maken het zelf, ik vind dat iets heel anders', verklaart Szafnauer. 'We zitten bijna op 500 medewerkers die volledig zijn gefocust op design, ontwikkeling en de productie. Ons eigen concept.'

Green: 'Racing Point is anders dan Mercedes'

Technisch directeur Andrew Green benadrukt: 'De aerodynamica is anders, vertrouw me'. Green zegt dat het probleem ergens anders ligt: 'Wat ons van streek maakt is dat teams de regels proberen te omzeilen. Er wordt veel informatie uitgewisseld tussen partnerteams, wat niet mag. We weten allemaal dat dit gebeurt.' (Foto: Haas F1 Team)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws