Update III | Horner over strandroute Zandvoort: 'Hebben nog geen idee hoe we gaan' Formule 1

Update III | Horner over strandroute Zandvoort: 'Hebben nog geen idee hoe we gaan'

Door Rick Pasker 28 februari 2020 | 19:47


Dinsdagavond heeft ook de gemeenteraad van Zandvoort akkoord gegeven aan Formule 1-teams om de drie kilometer lange Noordvoort-strook te gebruiken waar zeehonden en trekvogels verblijven om te rusten en broeden. Eerder kwam de beslissing in Noordwijk op tafel, waarna met grote meerderheid voor het plan werd gestemd. De beslissing is omstreden, gezien het feit dat de strook normaalgesproken gesloten is voor publiek.

Een actie van Extinction Rebellion, waarbij deelnemers voor dood gingen liggen in de raadszaal, mocht geen effect hebben: de route is beschikbaar. Zandvoort stelt wel een aantal eisen aan het pad. Zo mogen de teams alleen twee typen auto's inzetten, waarbij ze alleen mogen rijden in de elektrische stand om de dieren geen schrik aan te jagen. Het gaat om de Porsche Cayenne 4x4 Plug-in Hybride en de volledig elektrische Audi E-Tron 4x4, waarbij de eerste een vrij beperkte actieradius heeft op mul zand voor dit gebruiksdoeleinde. Daarbij zou de route telkens gecontroleerd moeten worden voor gebruik, waarbij de teams maximaal twee keer per dag in colonnevorm het gebied mogen doorkruisen.

Red Bull en AlphaTauri steken Noordvoort over in pijnlijke periode

De terugweg is pas beschikbaar 's avonds na 18.00 uur, op voorwaarde dat het strand leeg is. Zandvoort vindt hierbij dat het strandpad alleen een terugvaloptie is: als de weg of de aanvliegroute niet geblokkeerd is, dan zijn de teams verplicht de normale weg van 23 kilometer richting het circuit te nemen. Het is lastig te zeggen of het gebruik van elektrische voertuigen echt iets uit gaat halen, maar onder de streep is er nog altijd sprake van verstoring van het natuurgebied. De eisen lijken scherper dan die van de gemeente Noordwijk, waarbij vooral de impact op het natuurgebied beperkt dient te blijven.

Trekvogels komen er vanuit het noorden om te rusten in het speciaal vrijgemaakte gebied, terwijl de meimaand de broedperiode is voor zeehonden. In deze tijd zijn de dieren en hun jongen zwak, nerveus en snel gestresst. Het laatste woord is nog niet gezegd over de kwestie, zeker nu op sociale media ophef ontstaat over het meten met twee maten, en daarnaast dat het gebeurt op een kritisch moment in de levens van de dieren. Een petitie is in hoog tempo bijna 30.000 keer ondertekend, en verschillende partijen krabben zich openlijk achter de oren over de kwestie. Later meer. (Foto: Red Bull Content Pool)

Update 16.35u | Lokale inwoners plannen om Noordvoort-strand zelf te blokkeren

Lokale inwoners rondom het Noordvoort-strand hebben aangegeven om eigenhandig het strand te blokkeren als de Formule 1-teams niet van gedachten veranderen.

Half februari begonnen omwonenden Daniël Siepman en Koen Zonneveld een petitie die inmiddels al 30.000 keer ondertekend is, meldt de Telegraaf. De reden dat de heren dit ondernomen hebben is duidelijk.

'Eigenlijk is het de bedoeling dat niemand op dit strandje komt, met mijn hardloopclub omzeilen we dit bewust. Vorig jaar werd Noordvoort nog met veel vertoon geopend als reservaat en dan horen we nu de wethouders plotseling zeggen dat het geen reservaat is. Wat een onzin', merkt Zonneveld op.

Toegang Formule 1-teams geblokkeerd?

Als er geen actie ondernomen wordt, zullen de lokale bewoners zelf een blokkade opstellen: 'En dat gaat zeker lukken. Ik heb al zoveel boze reacties gehoord op dit besluit.'

'Het wordt verder een geweldloze actie', concludeert Zonneveld. Hoe men van plan is om de teams te dwarsbomen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat ze dit dus beslist vreedzaam willen laten verlopen.

Update II 17.30u (26/02) | Niet drie, maar twee Formule 1-teams over strand Noordwijk

Niet drie, maar twee teams zullen tijdens de Grand Prix van Nederland gebruik gaan maken van de 'strandroute' tussen Noordwijk en Zandvoort. In eerste instantie zou het om drie teams gaan, maar de Gemeente Zandvoort heeft officieel bevestigd dat alleen Red Bull Racing en AlphaTauri een ontheffing krijgen om over het strand te rijden.

Eerder berichtten meldden dat ook Mercedes bij de teams hoort die een ontheffing zouden hebben gekregen, maar dat klopt niet. Navraag van GPFans bij de Gemeente Zandvoort leert dat alleen de twee teams van Red Bull een ontheffing hebben aangevraagd. Volgens de gemeente kunnen er dan ook geen andere teams gebruikmaken van de route langs het strand.

Update III 19.50u (28/02) | Horner over strandroute Zandvoort: 'Hebben nog geen idee hoe we gaan'

De heisa rondom de beduchte strandroute van Noordwijk naar Zandvoort neemt steeds grotere vormen aan. Verschillende groeperingen zetten zich in om deze strandroute te verbieden. Christian Horner kan het dan ook niet laten om tegenover de aanwezige pers in Barcelona op dit plan in te gaan.

'Op het moment hebben we nog geen idee hoe we naar het circuit willen komen', steekt Horner van wal. 'We weten dat de race veel bekijks zal trekken en dat het in de omgeving druk zal zijn. Ons plan is dan ook om maatregelen te nemen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat alle medewerkers op een veilige manier naar het circuit kunnen komen.'

Poll

Mogen F1-teams een uitzondering zijn om coureurs door een beschermd natuurgebied te loodsen?


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws