F1 en coronavirus | Medewerkers bij Pirelli en Renault besmet Formule 1

F1 en coronavirus | Medewerkers bij Pirelli en Renault besmet

Door Rick Pasker 16 maart 2020 | 16:39


Het coronavirus vormt een steeds grotere bedreiging voor de Formule 1-kalender. Door de snelle opkomst van COVID-19 is de Grand Prix van China afgelast, en betwijfelt men de doorgang van de races in Bahrein en Vietnam. In F1 en coronavirus houdt F1Maximaal je op de hoogte van de meest recente berichtgeving rondom de epidemie en de invloed die de ziekte heeft op de sport.

Medewerkers bij Pirelli en Renault besmet

Volgens de Britse F1-journalist Andrew Benson en het Franse L'Equipe zijn er enkele nieuwe besmettingsgevallen in de paddock opgedoken bij een Pirelli-staflid en het team van Renault. Volgens Pirelli zouden haar medewerkers alle gezondheidsadviezen in Australië opvolgen. Een niet nader genoemd aantal Renault-teamleden die in Australië geweest zijn, maar nu weer voet op Europese bodem hebben gezet, zijn apart gezet in quarantaine. Later meer.

Baku zet rem op visa: GP in gevaar

Meerdere fans hebben op Twitter laten weten vanochtend e-mail te hebben gehad van Azerbeidzjan met de mededeling dat hun aangevraagde visum was geannuleerd. Die zou op 4 juni starten, terwijl de race zou plaatsvinden op 25 juni. Met deze maatregelen lijkt het ook richting een stop op de hogesnelheidsrace in Baku te gaan.

GP Monaco op hakblok na maatregelen overheid

Het ziet er slecht uit voor de Grand Prix van Monaco. De lokale overheid heeft harde beslissingen genomen na een derde besmettingsgeval vrijdag met betrekking tot het publieke leven. 'Op bevel van de Prins, is besloten alle niet-noodzakelijke plaatsen voor het publiek te sluiten vanaf zaterdag 14 maart, middernacht.'

Voorlopig blijven kerken, supermarkten, markten, apotheken, tabaszaken, kiosken, benzinestations en banken open. Alle commerciële partijen zoals casino's zullen wel hun deuren moeten sluiten, schrijft de overheidswebsite.

Besmet McLaren-teamlid nu zonder symptomen

De naamloze McLaren-medewerker die in de aanloop naar de race in Australië in quarantaine moest nadat hij symptomen van het virus vertoonde, is goed aan het herstellen. Hij testte positief voor het virus, waarna hij op zijn hotelkamer verbleef. Ook veertien anderen gingen in quarantaine.

'Ik ben blij dat ik kan melden dat ons besmette teamlid goed herstellende is. Alle symptomen zijn weg. Ook onze mensen in quarantaine houden zich er goed onder', verklaart CEO Zak Brown The Race. Ook past McLaren zijn werkwijze aan, als reactie op COVID-19.

Steiner: 'Of we in 2020 nog gaan racen? Geen idee'

Zoals bekend legt het coronavirus het leven wereldwijd lam en in de Formule 1 is dat niet anders. Toch wordt er dit jaar in ieder geval nog gereden in de Formule 1, zo vertelt Guenther Steiner. De teambaas van Haas reageert bij Ziggo Sport op het uitstellen van in ieder geval de eerste vier races van 2020. 

'Of we dit jaar nog gaan racen? Geen idee. Dat kan ik niet zeggen. We weten één ding: hier racen we niet. Dat las eerder deze week nog anders. De komende dagen kijken we hoe dit jaar er verder uitziet. Ik verwacht dat we gaan racen. Hopelijk krijgt de wereld het virus onder de duim en kunnen we de draad weer oppakken.' 

Ferrari stopt productie tot eind maart, ook gevolgen voor F1

Ferrari heeft alle productie in Maranello en Modena, inclusief die voor de Formule 1, tot eind maart opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus, zo meldt Crash.net. Deze stap wordt genomen op de verhoogde verspreiding van het coronavirus in Italië, wat ertoe heeft geleid dat de Italiaanse regering het land heeft opgesloten.

De Italiaanse renstal treft ook 'een aantal rigoureuze preventieve maatregelen', om het welzijn van haar werknemers als belangrijkste prioriteit te garanderen. Uit een verklaring van de Scuderia blijkt dat alle niet-fabricage gerelateerde activiteiten af en toe worden voortgezet, maar dat Ferrari, in lijn met de productie, ook haar operationele activiteiten heeft opgeschort tot 27 maart.

'GP Abu Dhabi moet laatste race op F1-kalender blijven'

Mocht de FOM de afgelaste races willen inhalen verderop in het seizoen, moet dat voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Dieter Rencken, een gerenommeerd Formule 1-journalist, laat op Twitter weten dat men in Abu Dhabi namelijk een speciaal contract af heeft gesloten met de FOM. De Arabieren zouden een flinke extra geldsom aan de Formule 1 betalen om de laatste race te mogen zijn. Waarschijnlijk komt de FOM niet meer onder die contractuele afspraak uit en moeten alle races voor de GP van Abu Dhabi ingehaald worden.

Teambaas McLaren blijft achter in Melbourne

Ondanks dat het raceweekend in Australië is afgelast en het aanwezige persoeel van alle teams uit voorzorg in quarantaine gaat, blijft Andreas Seidl achter in Australië. De McLaren-teambaas zegt tegen AutoBild dit te doen uit solidariteit met zijn door het virus getroffen werknemer. Deze zit net als veertien andere personeelsleden van McLaren in quarantaine in een hotel in Melbourne. De fabriek in Woking zal volgens Seidl de komende twee weken gesloten blijven.

Formule 1-baas Carey heroverweegt race in Vietnam

Formule 1-baas Chase Carey gaat in overleg over de Grand Prix van Vietnam. Na een turbulente seizoensstart in Australië, waarbij drie werknemers van Formule 1-teams in quarantaine zitten, blijkt dat het coronavirus grotere problemen met zich mee brengt dan vooraf verwacht.

Auto Motor und Sport meldt dat de Amerikaan een noodplan uitgestippeld heeft en deze aan alle teams en werknemers van het circuit uitgedeeld heeft. Daarin wordt aangegeven dat mensen die op zijn minst milde symptomen van het coronavirus hebben, meteen een dokter op moeten zoeken.

Daarna moeten de getroffen personen naar het hotel, in isolatie. Ook als het maar op een onschuldige verkoudheid lijkt te gaan. Naast de McLaren- en Haas-werknemers die nu in isolement zitten, wordt gemeld dat ook AlphaTauri- en Ferrari-medewerkers met verkoudheid kampen.

Gaat de Grand Prix van Australië door?

De teambazen hebben gereageerd op de escalerende situatie in Melbourne: 'Zoiets (een coronatest, red.) duurt doorgaans vijf uur. Als ik teveel werknemers kwijt raak dan kunnen onze auto's niet rijden.'

'In twee dagen wordt duidelijk of onze werknemer ziek is', meldt Andreas Seidl over de McLaren-man die in quarantaine zit. De Britten hebben al een vervangende coureur geregeld. Inmiddels is gebleken dat de McLaren-werknemer het virus niet heeft.

De team manager van Alfa Romeo, Beat Zehnder, merkt op dat voor de Italiaanse renstal een afwezige werknemer een groot gemis zou zijn: 'Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een ingenieur mist, die kan je niet vervangen. En we kunnen ook niemand meer invliegen.' 

Evenementen rondom GP Australië aangepast vanwege corona

De dreiging van het coronavirus heeft nu ook concrete gevolgen voor de Grand Prix van Australië. Eerder werd op de woensdag bekend dat drie F1-medewerkers, waarvan één van McLaren en twee van Haas, in afzondering zijn gesteld omdat ze symptomen hebben van het virus. Om de verspreiding van corona tegen te gaan, heeft de organisatie besloten dat coureurs geen handtekeningen en selfies mogen maken met de fans. In plaats van dat vindt er een Q&A plaats.

Streep door ePrix Jakarta vanwege coronavirus

Weer heeft het coronavirus toegeslagen in de Formule E. In navolging van de races in het Chinese Sanya en in Rome is nu ook de ePrix van Jakarta afgelast. De race zou in eerste instantie gehouden worden op 6 juni, maar vanwege het snel groeiende aantal coronabesmettingen in Indonesië is een ePrix op die datum onmogelijk, zo stelt de organisatie van de Formule E in een statement. Het is nog wel mogelijk dat de race later in het jaar ingehaald wordt, maar een harde datum durft de organisatie nog niet te delen. 

'Advies voor groen licht GP Australië kan zomaar veranderen'

De regering van Australië laat weten dat het advies voor de GP van Melbourne nog steeds positief is. Dit kan echter nog veranderen, laat de premier van Victoria weten. Het advies zal echter alleen veranderen als het onacceptabel wordt zo veel mensen bij elkaar te brengen.

Brendan Murphy, hoofd medische dienst van Australië, licht toe: 'We geloven niet dat er op dit moment grote risico's zitten aan publieke evenementen in Australië, maar als je uit een land met een hoog risico komt, adviseren we niet naar evenementen te gaan.'

Hotel naast Albert Park sluit deuren vanwege coronavirus

Het Albert Park Hotel, die deze week hun grote heropening zou hebben, sluit haar deuren vanwege het coronavirus. Het hotel dat op een steenworp afstand van Circuit Albert Park ligt, meldt dat een gast die afgelopen zaterdag in het hotel verbleef positief is getest op het virus.

'Het hotel blijft gesloten en al het personeel dat afgelopen zaterdag heeft gewerkt, blijft twee weken in quarantaine', meldt het hotel op hun website. Of de besmetting invloed heeft op de Grand Prix van Australië is nog niet bekend.

FOM komt met officieel statement over coronavirus

De FOM (Formula One Management, red.) is dinsdag naar buiten gekomen met een officieel statement, aangaande het coronavirus. 'Het coronavirus blijft zich verspreiden en wij zijn daarom waakzaam', zegt de Formule 1-organisatie op haar eigen website. 'We zullen ten alle tijden een rationele en wetenschappelijke blik hanteren, waarbij we zullen worden bijgestaan door officiële medische instanties. We zullen ons dagelijks laten adviseren.' 

De FOM heeft vooralsnog geen verdere maatregelen genoemd en ook de Australische, Bahreinse en Vietnamese Grand Prix lijken vooralsnog door te kunnen gaan.

Marko maant tot kalmte: 'Coronadiscussie wordt opgeblazen'

Red Bull-adviseur Helmut Marko ziet weinig goeds komen uit de huidige berichtgeving over het coronavirus. 'We moeten positief denken. Het virus begint al te verminderen in China.' De Oostenrijker ziet geen gevaar voor zowel Melbourne als Bahrein, deze races gaan door. 'Met Vietnam moeten we het nog even afwachten en aankijken.' Bahrein had nooit veel bezoekers, meent hij. 'Ze stopten met tickets verkopen. Het evenement voor de camera is ook geen probleem', schrijft Speedweek.

'Vliegen is soms lastig, maar het werkt'

'Soms is het lastig om te vliegen. Zeker moeten er vluchten omgeboekt gaan worden. Er zijn problemen met bijvoorbeeld Dubai, dus moeten we via Hong Kong en Singapore reizen. Het is lastig, maar het werkt. Hetzelfde geldt voor toestemming om te reizen. Er zijn speciale vergunningen om te vliegen als het moet, en dat gaat best snel', meent de 77-jarige adviseur.

'De discussie is echt opgeblazen. Het is een griep. De meeste ouderen overlijden door een ziekte die ze ervoor al hadden. Onderzoek eens hoeveel mensen griep krijgen, vergeleken met Italië. Je moet tegen de angstzaaierij van sommige politici ingaan en ze niet steunen.' De Oostenrijker is voor positiviteit. 'In China neemt de verspreiding al af, en dan hebben we meer dan zes weken tot de Europese races. Als je niet geïnfecteerd bent en geen bepaalde symptomen hebt, denk positief! We nemen aan dat alle races vrij regelmatig zullen gaan verlopen.'

 

Vietnam vereist visa van extra Europese landen

In een extra poging om tegengas te geven aan het snelverspreidende COV19-virus, heeft de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc medegedeeld dat het land reizigers uit extra landen gaat vragen om visums. De aanvragen om snel het land in te komen om zaken te doen, of bijvoorbeeld een race te bezoeken, worden hiermee bemoeilijkt. Al enkele weken staat Nederland op deze lijst, maar ernaast moeten nu ook Denen, Noren, Finnen, Zweden, Britten, Fransen, Duitsers en Spanjaarden een aanvraag indienen.

De online overheidskrant VGP News schrijft dat Phuc de autoriteiten vraagt om alle passagiers van vlucht VN0054 te vinden en isoleren. Tot dit weekend waren volgens het land al 22 dagen geen nieuwe infecties meer opgedoken in het land, hoewel daar via een reizigster uit Groot-Brittannië het totaal is opgelopen naar 30 besmettingen. 

Melbourne CEO: 'Race gaat door, mét publiek'

Zelfs in dit late stadium vinden officials het nog nodig om het publiek gerust te stellen. Met nog slechts enkele dagen voor de boeg vóór de race in Australië, maakt Andrew Westacott eens te meer duidelijk dat alles volgens plan verloopt, en dat fans het evenement bij kunnen wonen. 'Nul procent kans', spreekt Westascott na vragen van Sports Entertainment Network.

'Als je kijkt naar de 86.000 mensen bij de MCG gisteravond, moeten we verstandig omgaan met dingen. Het leven gaat door, terwijl we de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.' Evenementen hoeft men niet te schrappen met de huidige, lage besmettingscijfers in het gebied. Het heeft erg weinig effect op de epidemie, en demotiveert mensen om deel te nemen in wat ze nodig hebben.'

Ferrari en AlphaTauri onderweg

'De Italiaanse vracht is interessant. De wagens van Ferrari en AlphaTauri zijn onderweg vanuit luchthaven Avalon, en het belangrijkste personeel zit op het vliegtuig. Het gaat echt goed. De enige twee mensen die niet vanuit Italië kwamen zijn Sebastian Vettel (Zwitserland) en Charles Leclerc (Monaco). Leclerc reist vanuit Nice. Alle anderen zijn onderweg, we verwachten ze in de volgende 12 tot 24 uur.'

Abiteboul: 'Ik maak me echt zorgen'

Renault-teambaas Cyril Abiteboul maakt zich zorgen over de risico's van het coronavirus en het startende Formule 1-seizoen. Tegenover Canal+ zegt hij bezorgd te zijn. 'Natuurlijk ben ik ongerust. Ik stuur nu mijn mensen op pad, maar wie weet raakt er iemand besmet. Het is een angst. Ik vind dat de Formule 1 er te lichtzinnig mee omgaat. We moeten allemaal zelf verantwoordelijk zijn en op onszelf letten, maar de sport kan ook zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Ook ik wil dat we weer gaan racen, maar ik wil geen enkel risico lopen.'

Ferrari reageert op ingrijpende maatregelen Italiaanse overheid

Dit weekend kondigde de regering van Italië ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het Coronavirus zo goed mogelijk in te dammen. Het plan is om een groot deel van het noorden van het land zoveel mogelijk op slot te doen; een plan wat ook Ferrari mogelijk zal beïnvloeden. In reactie op de speech van premier Conte afgelopen zaterdag, komt het Formule 1-team met het volgende bericht. 

'In navolging van de maatregelen van de Italiaanse overheid, monitoren we momenteel de situatie nauwlettend. We staan continue in contact met de relevante autoriteiten en organisaties', zegt Ferrari in een officieel statement. 'De veiligheid van onze medewerkers en hun families staan voorop en dus nemen we de informatie en beslissingen van de Italiaanse overheid erg serieus.'

Ferrari herhaalt dat het alle aanwijzingen van de regering en instanties op zal volgen. 'Elke beslissing van onze kant zal in lijn zijn met de genomen maatregelen en aanwijzingen van de Italiaanse overheid. Een deel van ons team is al aangekomen in Melbourne en ook de rest van het team zal naar Australië vertrekken, tenzij ons geadviseerd wordt om dat niet te doen.'

Medische afdeling FIA stelt crisisteam in

De FIA heeft in een persverklaring bekend gemaakt dat er een crisisteam is opgezet dat de wereldwijde situatie omtrent het coronavirus en COVID-19 in de gaten zal houden. Het ingestelde crisisteam zal om de dag de wereldwijde situatie rondom de verspreiding van het coronavirus bezien en houdt nauw contact met aangesloten autosportfederaties en raceorganisatoren.

De FIA zal niet enkel op de bevindingen van het eigen crisisteam afgaan, maar zal daarnaast de adviezen van nationale overheden en de WHO opvolgen. 'De FIA zal alle actie ondernemen die nodig is om de internationale autosportgemeenschap en het publiek te beschermen', zo luidt een deel van het statement. Annuleringen van races worden voor geen enkele klasse uitgesloten.

GP Bahrein stopt kaartverkoop

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft de kaartverkoop voor de race stilgezet door de dreiging van het coronavirus. Een woordvoerder van het circuit wil niet antwoorden op de vraag hoeveel kaarten er al zijn verkocht, maar meldt wel van plan te zijn om de kaartverkoop geleidelijk aan weer open te gooien.

Het evenement lijkt tot vooralsnog dus wel door te gaan: 'In verband met het COVID-19 Virus willen we de kaartverkoop in fases uitvoeren. Hiernaast zorgen we voor extra faciliteiten op het circuit om de volksgezondheid te waarborgen', laat het Bahrein International Circuit weten in een officieel statement.

Met deze extra faciliteiten wil het circuit de veiligheid van de bezoekers waarborgen. De organisatie voert screenings uit bij binnenkomst, zet informatiepunten neer voor de fans en volgt speciale medische protocollen. Het lijkt er op dat de tweede Grand Prix van 2020 gewoon door kan gaan.

Lammers geeft update over dreigingen Zandvoort

Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, wil volgens de Telegraaf niet op de zaken vooruit lopen. Op het moment is er nog geen directe dreiging voor de GP van Zandvoort. 'Wij moeten dit aan het RIVM overlaten', verklaart hij.

Ook reageert Lammers op de maatregelen van andere landen: 'Ik begreep dat de autosalon in Genève is afgelast, maar dat is indoor en ligt wat gevoeliger. Zandvoort is een openluchtevenement, dan is er iets meer speling.'

Bahrein eist reisgeschiedenis van Formule 1-teams

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft alle teams in de Formule 1 gevraagd om de reisgeschiedenis van hun medewerkers in kaart te brengen. Volgens GPToday moet iedereen die recentelijk in een land is geweest waar het coronavirus heerst, worden gemeld. De GP van Bahrein vindt eind deze maand plaats, maar er wordt steeds meer gepraat over een eventueel uitstel.

Om risico's in kaart te brengen vraagt de organisatie alvast deze informatie op bij de teams. Zij moeten onder meer doorgeven waar hun medewerkers recentelijk geweest zijn. Ook moeten de teams een namenlijst geven met iedereen die van plan naar Bahrein te reizen via de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is niet duidelijk wat de organisatie wil doen met deze informatie, maar de kans bestaat dat zij risicofactoren willen vermijden en bepaalde personen van de Formule 1 het land niet in laten. In dat geval is de kans dat de GP niet doorgaat, veel groter.

Brawn: 'Mist één team? Dan kunnen we niet racen'

Met de toenemende zorgen rondom het coronavirus, met name bij Ferrari in het flink getroffen Italië, volgen veel partijen angstvallig het nieuws. Brawn is duidelijk in zijn uitleg over de situatie. 'Als een land een bepaald team niet toelaat, dan hebben we geen race. In ieder geval geen echte F1-kampioenschapsrace, dat zou oneerlijk zijn.'

'Als een team zelf beslist niet te gaan racen, dan is dat hun keuze. Maar als een team wordt tegengehouden om naar een race te gaan, dankzij de beslissing van een land, dan wordt het moeilijk om een eerlijke competitie te hebben.'

'Racen op een verantwoorde manier'

De Formule 1 onderhandelt met de Vietnamese gezondheidsdepartementen voor gezondheid. 'Zij willen de race door laten gaan, maar moeten ook hun bevolking beschermen. Wij willen dat ook, op een verantwoorde manier. We beperken het aantal mensen in de paddock, en vragen de teams hetzelfde.'

'Er is veel gaande, en het verandert van dag tot dag. Het is lastig om nu uitsluitsel te geven, maar we gaan een oplossing vinden. We kijken dan wel naar wat voor iedereen een comfortabele regeling is', aldus Brawn tegenover persbureau Reuters.

Ferrari cancelt test met nieuwe Pirelli-banden

Pirelli laat weten dat Scuderia Ferrari een bandentest op hun eigen testcircuit annuleert. De Italiaanse renstal zou aankomende donderdag de nieuwe 18-inch Pirelli-banden testen, maar stelt dit uit wegens de dreiging van het coronavirus.

Italië heeft met meer dan 1.800 gevallen het hoogste aantal geïnfecteerden buiten Azië. Door het hoge aantal wil Vietnam, waar 5 april de GP van Hanoi plaatsvindt, iedereen uit Italië twee weken in quarantaine houden alvorens het land binnen te mogen. In hoeverre dit teams als Ferrari en Alphatauri raakt is nog niet bekend.

Williams: 'Moeten ontzettend verantwoordelijk en snel reageren'

Claire Williams heeft vertrouwen in hoe de directie van de Formule 1 alles rondom het coronavirus aanpakt: 'Het is een ontzettend serieuze situatie. We reizen de hele wereld rond met duizenden mensen. Er zit zoveel beweging in onze sport dat we ontzettend verantworodelijk moeten reageren', zegt de Williams-teambaas volgens ESPN.

Williams neemt zelf geen maatregelen, maar volgt de adviezen van de Formule 1 op: 'We willen uiteindelijk gewoon racen, maar we moeten dit wel doen op een manier wat veilig is voor onze mensen. We luisteren naar de ontwikkelingen en houden contact met zowel de Formule 1 als de lokale autoriteiten.'

Quarantaine-regel Vietnam van kracht, problemen voor F1-teams

Het Vietnamese centrum voor toerisme heeft volgens Pitpass een quarantaine-maatregel ingesteld: 'Alle reizigers die Vietnam binnenkomen vanuit China, Zuid-Korea, Italië en Iran moeten door een medische check en veertien dagen quarantaine, alvorens het land in te mogen.'

Dit geeft niet alleen problemen voor de Italiaanse teams Ferrari en AlphaTauri, maar ook voor Alfa Romeo en Haas: beide teams gebruiken een Ferrari-krachtbron. Ook het hoofdkantoor van bandenleverancier Pirelli zit in Italië.

Terwijl de Formule 1-wedstrijden tot vooralsnog door blijven gaan (met uitzondering van China, welke is uitgesteld) is de impact van het coronavirus in de motorsport steeds groter: de eerste twee Grand Prix's in de MotoGP, die plaats zouden vinden in Qatar en Thailand, zijn door het virus afgelast.

CEO Melbourne: 'Race gaat door'

De kogel is door de kerk: de race in het Australische Melbourne gaat honderd procent zeker door. De race was onderwerp van gesprek, en de geruchten en vraagtekens werden steeds wilder en groter. De FIA en het circuit doorbreken die periode van twijfels nu: 'Formule 1 heeft opnieuw officieel bevestigd dat de GP van Australië doorgaat. We kijken er naar uit om F1 te verwelkomen in Melbourne.'

CEO Andrew Westacott: 'De gezondheid en veiligheid van iedereen tijdens het raceweekend is enorm belangrijk. De raceorganisatie heeft stevige gezondheids-, veiligheids- en noodmaatregelen genomen voor elk deel van het weekend. We werken samen met gezondheids- en hulporganisaties en de betrokken overheidsinstanties om deze kwestie aan te pakken.'

'Op dit moment is er geen indicatie van verdere reisverboden, noch is er een teken dat Formule 1 en de teams niet aan zullen komen zoals gebruikelijk', schrijft de CEO op de officiële racewebsite.

Binotto wil zekerheid: 'Moeten garanties hebben voordat we naar Australië vertrekken'

Binnenkort moeten de Formule 1-teams afreizen naar Melbourne voor de seizoensopener, maar door het Coronavirus kunnen voor medewerkers van teams uit Italië wellicht reisrestricties worden opgelegd. Mattia Binotto eist garantie. Naast Ferrari lopen ook Alpha Tauri en Pirelli het gevaar dat ze niet naar Australië kunnen reizen. Deze bedrijven zijn namelijk allemaal in het noorden van Italië gevestigd, een gebied met veel COIVD-19, oftewel Corona, besmettingen.

Tegenover Racingnews365 vertelt Binotto dat hij niet in het duister wil tasten: ‘Al tijdens het reizen naar de testdagen merkten we de gevolgen en hebben we sommige engineers in Italië moeten laten, omdat er anders het risico bestond dat ze dagen langer in Barcelona moesten verblijven. Daarom hebben we besloten om ze thuis te laten. Om diezelfde reden moeten we ook garanties hebben voordat we naar Australië vertrekken.’

De teambaas vervolgt: ‘Het is niet acceptabel als we pas onderweg daar naartoe zouden ontdekken wat de situatie is. We moeten het al vooraf weten als er medische tests zullen worden uitgevoerd. We willen exact weten wat er zal gebeuren en wat de consequenties zijn als er problemen optreden. We moeten namelijk onze werknemers in bescherming kunnen nemen en de mogelijke scenario's kennen voordat we vertrekken', aldus Binotto.

Coronapatiënten in Vietnam genezen, mogelijk goed nieuws voor Formule 1

Volgens de Vietnamese overheid zijn alle 16 patiënten van het coronavirus in dat land met succes behandeld. Het nieuws komt als een verrassing, omdat er eerder sprake was van een gevaarlijke besmetting in het buurland van het land van de corona-oorsprong, China. Het nieuws is mogelijk positief voor het doorgaan van de Vietnamese Grand Prix in april. Formule 1-CEO Chase Carey gaf afgelopen week aan de ontwikkelingen rondom het coronavirus en Vietnam in de gaten te houden en het recente nieuws zou dus kunnen betekenen dat het raceweekend in Hanoi vooralsnog doorgaat.

Sirotkin neemt plek over van in quarantaine vastzittende Formule 2-coureur

Sergey Sirotkin neemt tijdens de eerste testweek van de Formule 2 de plek van Christian Lundgaard over. Lundgaard zit op dit moment nog steeds vast in het hotel in Tenerife, dat naar aanleiding van het coronavirus in quarantaine gezet is. De Renault-junior was voor een trainingskamp op het eiland en komt de komende weken het hotel niet meer uit.

De Rus is al twee jaar niet actief in de Formule 1. In 2018 reed Sirotkin nog voor Felipe Massa, die toen was vertrokken bij het team van Williams. Het jaar erop was het alweer einde verhaal voor Sirotkin, toen Robert Kubica (inmiddels ook vertrokken) zijn stoeltje overnam. De oud-Formule 1-coureur zegt de koningsklasse te missen en mag nu dus weer (voor even) plaats nemen achter een Formule 2-stuur.

Jos Verstappen verwacht: 'Eerste race zal pas in Zandvoort zijn'

Jos Verstappen verwacht dat het coronavirus voor flink wat opschudding zou kunnen zorgen. Dat vertelt de Nederlanders tegenover het Zwitserse BLICK. 'De eerste race zal waarschijnlijk pas op 3 mei bij ons in Zandvoort zijn', wordt de vader van Max Verstappen geciteerd.

Als het aan Chase Carey ligt, gaan we gewoon kunnen racen in Australië. 'We gaan eerst naar Melbourne, dan naar Bahrein en gaan dan door naar Vietnam', liet de Formule 1-topman weten. Vooralsnog is alleen de Chinese Grand Prix uitgesteld. Wanneer deze zal worden ingehaald is nog niet bekend gemaakt.

Tost komt op voor Formule 1-personeel: 'Dat zou oneerlijk zijn'

Franz Tost baalt ervan dat er races zullen plaatsvinden waar Formule 1-personeel niet bij aanwezig zouden mogen zijn. In verschillende landen geldt vanwege het coronavirus een inreisverbod. Dat heeft ook effect op de Formule 1, waardoor medewerkers van AlphaTauri, Ferrari, de chassisbouwers van Haas en Pirelli, allemaal afkomstig uit Italië, niet naar de races af kunnen reizen.

De teambaas van AlphaTauri zegt aanwezig te zijn in Australië. 'Het is een leuk land. We willen een Grand Prix rijden. Tot nu toe verwacht ik niet dat er problemen zullen ontstaan.' Tost houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. 'Alles verandert elk uur en dit maakt het moeilijk', stelt Tost tegenover RaceFans.

'Als teams om welke reden dan ook niet kunnen werken, dan denk ik dat het oneerlijk zou zijn om het seizoen te beginnen, want dit is een groot nadeel voor iedereen', vindt Tost. 'In Bahrein hebben mensen uit Italië een medische keuring nodig. Als ze geen coronavirus hebben, kunnen ze daar natuurlijk werken. Ik verwacht iets vergelijkbaars met de Formule 1', sluit Tost af.

Formule 2-coureur zit vast in quarantaine en mist testweek

Formule 2-coureur Christian Lundgaard zit vast in het hotel in Tenerife dat naar aanleiding van het coronavirus in quarantaine gezet is. De Renault-junior was voor een trainingskamp op het eiland en komt de komende weken het hotel niet meer uit.

De Formule 1-tests vinden plaats in Bahrein van 1 tot en met 3 maart, dit is binnen de quarantaine-periode van het hotel. Daarom zal Lundgaard de testsessie missen. De Deen is zelf gelukkig niet besmet met het coronavirus, meldt RaceFans.

Brawn mist laatste testdag Barcelona door spoedvergadering coronavirus

Ross Brawn, de directeur van de Formule 1, heeft het circuit Barcelona-Catalunya vrijdag ingeruild voor een spoedvergadering over de dreiging van het coronavirus, meldt ESPN. Met steeds meer geïnfecteerden in de landen waar een Grand Prix op de kalender staat, wordt het virus een steeds grotere dreiging.

Tot vooralsnog heeft het management van de Formule 1 laten weten dat de races (op China na) gewoon door zullen gaan. De teams zijn er minder zeker over: 'De situatie verandert uur na uur', meldt Claire Williams. 'Er zijn veel vragentekens waar wij antwoorden op willen.'

De verandering in het seizoen door het virus is een hoofdpijndossier voor de teams. Naast de onzekerheid over of een Grand Prix wel doorgaat, kost het ook bakken met geld om al het personeel om te laten vliegen. Door vliegvelden die maatregelen nemen tegen het virus moet bijna elk team omvliegen naar Melbourne voor de eerste Grand Prix van het seizoen.

Teams vanavond bij elkaar in Barcelona voor overleg

Motorsport-magazin.com meld dat op donderdagavond de vertegenwoordigers van alle Formule 1-teams bij elkaar komen om te spreken over de gevolgen van het coronavirus voor de Formule 1 kalender. De ontwikkelingen in Italië zorgen mogelijk voor problemen om te reizen voor teamleden van de in Noord-Italië gevestigde teams Ferrari en AlphaTauri. Maar ook voor leveranciers zoals Magneti Marelli en Brembo kan dit gevolgen hebben. 

Teambaas Claire Williams heeft veel vragen, zegt ze tegen Reuters: 'Het is een situatie die bijna van uur tot uur veranderd en we reageren daar zo goed mogelijk op om onze medewerkers te beschermen. Er zijn veel vragen die misschien bediscussieerd en beantwoord moeten worden.'

Binotto maakt zich zorgen: 'Lastiger geworden om naar Australië te reizen'

Ferrari teambaas Mattia Binotto maakt zich zorgen over het Corona virus, zegt hij tegen Sky Sports: ‘Het is een grote zorg. We moeten al onze medewerkers beschermen. En niet alleen de medewerkers van de autosport afdeling van Ferrari. Het lijkt lastiger te worden voor Italianen om te reizen naar Australië en Bahrein. En over een week moeten we al vertrekken naar Melbourne. We zijn in gesprek met de FIA hierover.'

Verstappen: 'Hoop dat de juiste beslissingen worden genomen'

Verstappen heeft ook gereageerd op al het nieuws rondom het coronavirus. De Nederlander weet dat het team zich klaarmaakt voor elk mogelijke scenario: 'We zijn erop voorbereid.' Voorlopig valt het qua infecties in Groot-Brittannië nog mee, AlphaTauri heeft wel al last van de epidemie.

Wel wordt de doorgang van enkele races in twijfel getrokken. Verstappen verwacht dat de betreffende autoriteiten adequaat ingrijpen. 'Ik wacht gewoon af wat er verder gebeurt en hoop dat alle juiste beslissingen worden genomen voor iedereen', concludeert de Red Bull-coureur volgens Motorsport.

Tost: 'Werknemers uit geïnfecteerde regio's blijven thuis'

Franz Tost benadrukt dat ondanks dat de thuisbasis van AlphaTauri, Faenza, buiten de regio's in Noord-Italië ligt waar het coronavirus opgedoken is, het team erg voorzichtig is: 'Dit is een hele serieuze zaak en we hebben alle werknemers uitgelegd wat we van ze verwachten.'

'De werknemers die in de geïnfecteerde regio's wonen hebben we geïnstrueerd om thuis te blijven, we willen niet dat ze naar de fabriek toe komen', merkt de Oostenrijker op volgens Speedweek.

Leclerc over coronavirus: 'Vertrouw op oordeel FIA'

Charles Leclerc heeft tegenover Speedweek gereageerd op de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Hij laat weten dat de veiligheid altijd voorop staat in de autosport, zo ook bij de dreiging van een virus: 'Dat moet het allerbelangrijkste zijn.'

De Monegask wil verder geen conclusies trekken en laat het aan de FIA om uitspraken te doen over de veiligheid van een Grand Prix: 'Het is aan de FIA om te beoordelen of het veilig is om te racen..'

Carey: Logistieke problemen grootste uitdaging

Tegenover BBC is FOM-CEO Chase Carey stellig: 'We willen de Grands Prix in Vietnam en Bahrein gewoon door laten gaan.' De Formule 1 lijkt zich schrap te zetten voor alle gevolgen van het coronavirus, maar wil er alles aan doen om de evenementen door te laten gaan.

Met name de logistieke problemen zullen een uitdaging worden. 'Sommige landen, zoals Bahrein en Australië, blokkeren reizigers uit bepaalde landen. Dat is nu de grootste uitdaging, want dat brengt veel logistieke plannen in het geding. Ik ben er wel van overtuigd dat het opgelost gaat worden.'

'FOM, FIA en teams bespreken donderdag of doorgang eerste drie GPs plaatsvindt' 

Volgens het doorgaans goed ingevoerde AS en Soymotor plant de FOM later deze week een belangrijke vergadering met de FIA en de teams. Volgens de Spaanse media liggen er verschillende scenario's op tafel, zoals het verplaatsen van verschillende Grands Prix. Naar verluidt vindt de 'serieuze bespreking' donderdag plaats. 

De FOM zou met verschillende scenario's rekening houden en heeft daarom ook plannen achter de hand om de eerste drie of zelfs de eerste vijf races te verplaatsen. Afhangend van de ontwikkelingen in de komende dagen is dus ook de Nederlandse Grand Prix een licht twijfelgeval.

Vietnam gaat voorlopig nog 'gewoon door'

Hoewel de twijfels steeds groter worden zal de Grand Prix van Vietnam gewoon doorgaan: 'De Formule 1-race in Hanoi in 2020 zal gewoon doorgaan, zoals gepland.' Wel is het zo dat wanneer er een hevige uitbraak plaatsvindt rondom Hanoi dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de teams weigeren te gaan. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

 

 
Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Castor
29 Feb 2020 om 12:36
Quote van Lieke van Lexneus
Ik hoop dat Jos Verstappen de Ebola krijgt.

Wat ben jij een zielig iemand. Bah!

Lieke van Lexneus
29 Feb 2020 om 07:05

Ik hoop dat Jos Verstappen de Ebola krijgt.

B.Broers
27 Feb 2020 om 10:40

Zou CORONA geen oorlogs wapen zijn,die dus opzettelijk verspreid wordt.
Nog geen medecijn ontwikkeld en de mensen blijven zich maar steeds massaal bij elkaar plakken. Het zijn vakantie gangers en feestvierders,die
het virus verspreiden.Voorlopig maar lekker thuis blijven en afwachten.
De wereld kan wel is in zijn geheel plat komen te liggen F! fan

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws