Honda liet motor AlphaTauri bewust leeglopen Formule 1

Honda liet motor AlphaTauri bewust leeglopen

Door Marnik Kok 27 februari 2020 | 13:28


Max Verstappen viel gisteren aan het einde van de vierde testdag stil met zijn RB16. Opvallend genoeg viel er een andere Honda-gedreven bolide ook stil, namelijk de AlphaTauri van Daniil Kvyat. Dit was echter geplande fuel test run van de teams.

Met nog vijf minuten op de klok valt de Nederlander stil in bocht 10, terwijl Kvyat een bocht eerder zijn wagen op het circuit parkeert. Er is druk gespeculeerd over de oorzaak, maar het kon bijna geen toeval zijn. Nu is bevestigd dat het gaat om een fuel test run.

Bij een fuel test run rijdt een team met zo min mogelijk benzine in de tank, waarna ze een snelle ronde neerzetten. Vervolgens kijken ze hoe lang ze kunnen doorrijden voordat de benzine helemaal op is, en de wagen stilvalt.

AlphaTauri bevestigt vermoeden

Volgens GPToday heeft Tony Burrows bevestigd dat het inderdaad bij AlphaTauri om een fuel test run ging. Hij laat echter ook weten dat hij niet zeker weet of Red Bull dit ook deed. 'Ik was te laat voor de meeting, van Max weet ik het echt niet', vertelt hij met een glimlach op zijn gezicht.

Een dergelijke test hebben we eerder gezien bij de Red Bull-familie: Robert Doornbos viel in 2006 ook stil in zijn bolide, waarna later pas bekend werd dat het een geplande actie is. Het is dus niks nieuws voor de Oostenrijkse renstal om dit uit te voeren.

Red Bull test limiet kwalificatie

Een fuel test run is erg handig voor bijvoorbeeld kwalificatiesessies. Door in kaart te brengen hoeveel benzine er nodig is in de wagen voordat deze tot stilstand komt, kan gerekend worden voor een snelle ronde.

Zo weet het team precies wat zij in de tank moeten gooien voor een kwalificatie: hoe minder benzine, hoe minder het gewicht, hoe sneller de wagen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws