'Hoe wilde je als overheid hier ooit controle over houden?' Formule 1

'Hoe wilde je als overheid hier ooit controle over houden?'

Door Joshua Jacobs 10 maart 2020 | 18:16


Met het nieuws dat de Formule 1-teams definitief niet gebruik maken van het beschermde Noordvoort-strand, kunnen natuurliefhebbers opgelucht ademhalen. Niet alleen Pieterburen had felle kritiek op het besluit, maar ook aan de tafels in Noordwijk en Zandvoort waren er meer vragen dan antwoorden.

Louis Koppel, fractievoorzitter van GroenLinks in Noordwijk: ‘We hebben hard gewerkt om een prachtig project neer te zetten. Het ging niet alleen om de gemeentes van Noordwijk en Zandvoort, maar ook het Waternet, de Vogel- en Natuurvereniging, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap van Rijnland. En opeens zeiden twee lokale partijen dat we het anders gingen doen, zij dreven hun zin door. Dit was óver de lijn in het zand'.

Er zijn evenementen geweest op het strand, daar is GroenLinks ook niet op tegen. Van hypocrisie is dus geen sprake, aldus Koppel in gesprek met F1Maximaal. 'Het was heel jammer dat GroenLinks in de gemeenteraad weg werden gezet alsof we de emotie zochten. Dat bestreed ik: we wilden het juist bij de feiten houden.'

Gebrek aan officiële status geeft ruimte

Ontheffingen moeten mogelijk zijn, zoals voor de Strandvierdaagse. 'Dat begrijp ik ook, maar nu zou het in mei zijn. In deze periode moet je hier geen zaken willen. Die aanzet was nu wel gemaakt. De trekvogels rusten er, en we hopen dat de zeehonden daar nestelen en jongen voortbrengen.’ Dit wordt de eerste poging op het strand.

Het natuurgebied Noordvoort heeft officieel geen beschermde status. Daarmee was er ruimte voor politieke partijen om deze aanvraag in te dienen. Wel wil de VVD waken voor te vroege conclusies. 'Kijk, dit was een terugvaloptie. Die nuance miste een beetje in het verhaal. We richtten ons in eerste instantie op de weg. Daar lag onze prioriteit. Het was niet zo zwart-wit als de meeste mensen denken, dat het ons om het geld gaat en omdat het Red Bull is die het vraagt.'

Aanvraag van niet drie maar twee teams

De oorspronkelijke aanvraag kwam van evenementenbureau The Spot in Zandvoort. Onder hun formulier prijkten de namen van Red Bull en AlphaTauri. Dit bedrijf heeft al eerdere banden met Red Bull: het houdt onder meer kitesurf-evenementen.

In de wandelgangen gingen er geruchten dat het team van Mercedes ook betrokken zou zijn, maar dat klopte niet volgens Koppel. 'Er werd heel geheimzinnig over gedaan, maar Zandvoort is er wel heel transparant over geweest. In Noordwijk voelde het echter heel erg gehaast, om op de zaken vooruit te lopen.'

Niemand weet wie de knoop zou doorhakken

De gemeente Zandvoort vond het in eerste instantie goed om door het gebied te rijden, onder strenge voorwaarden. 'Ze zeiden: we vinden het goed, als het niet over de weg of door de lucht kan.' Dat leverde vragen op bij Koppel. 'Wie zou dit gaan bepalen, dat het over de weg niet gaat lukken of niet veilig genoeg is?'

Het interessante is dat de fractievoorzitter Martijn Hendriks van VVD Zandvoort, voorstander van het voorstel, diezelfde vraag ook heeft. 'Maar we gaan ervan uit dat ze heel goed hebben nagedacht over het veiligheidsplan.' Volgens het document konden de teams de route afleggen in twee tijdvakken, 's morgens en 's avonds. Een colonne van zes tot tien elektrische auto's (om geluidsoverlast te voorkomen) zou naar Noordwijk gaan over het strand en mensen ophalen, en in de avond andersom. Bij deze ritten zou telkens een routecontrole plaatsvinden. 

Uitvoering plan niet volledig helder voor partijen

'Het is natuurlijk niet zo dat de auto's tussen de zeehonden door moeten slalommen. Op dit moment liggen er praktisch geen dieren', verklaart Hendriks. Hoe zou het dan zitten met de controle en toezicht van de politie? Er rijden wel functionarissen rond in het gebied, maar die moeten er voor hun werk zijn, geeft Hendriks begrijpelijkerwijs aan.

Hoe zij echter hun werk zouden moeten uitvoeren in de vier dagen van de Grand Prix, was nog onduidelijk. Zo kon Hendriks niet toelichten hoe de controle voorafgaand aan de stoet zou verlopen en wat deze precies in zou houden. Belangrijke punten om uit te werken in de aanloop naar dergelijke beslissingen.

Kans op demonstraties was aanwezig

Wel hield men rekening met lokale demonstranten, die volgens de VVD-fractieleider deze gelegenheid aangrepen om hun ontevredenheid over F1 te uiten. 'Ze hadden bijvoorbeeld nog nooit een probleem gemaakt van de mountainbike-evenementen. We hebben nog geen boze brieven of demonstranten gehad over het gebruik van dit strand.' Hierbij gaat Hendriks voorbij aan de petities die afgerond maar liefst 50.000 keer getekend zijn.

Dat vindt Koppel wel logisch. 'Dit ging om de veiligheid van de coureurs, men kon dit niet garanderen over de weg. Over het strand wel dan? Mensen zouden via het fietspad de zeer kwetsbare zeerib in kunnen duiken. Ik hoef je niet te vertellen hoe mensen kunnen zijn om hun idolen te kunnen zien. Hoe wilde je hier als overheid ooit controle over houden?'

Mobiliteitsplan rekent niet op Verstappen-factor

Koppel was er merkbaar gefrustreerd over. De problemen kwamen volgens hem niet voort uit deze bepaling, maar uit het mobiliteitsplan. 'Dit vervoersplan is alleen geënt op Noord-Holland. Kijk even naar de Keukenhof, dat bestaat 90 jaar. Het trekt veel bezoekers uit Azië. Die drukte wil je niet weten. Dit had je niet kunnen weten, dit had je moéten weten.

'Kan je nagaan wat er zou gebeuren als je met Max Verstappen een coureur hebt die alleen in het buitenland al duizenden mensen trekt. Hier verwachten we meer dan 100.000 mensen, dus dan wordt het een beetje druk aan de kust. Dan vind ik het een beetje naïef om een cirkeltje van tien kilometer om Zandvoort te trekken en daar alles in te regelen.'

Alternatieven waren er, maar hier had de VVD geen invloed op naar eigen zeggen. 'Misschien was dit een optie C. Hoewel ik niet weet hoe het zat met de aanlegpunten, dan had een botenactie me inderdaad veel leuker geleken. Sinterklaas komt ook altijd aan in Zandvoort met de speedboot, dus dit had ook wel gekund.' Genoeg lessen voor de race in 2021, hoewel het hotel dan zo veel dichterbij zit dat dit verhaal in de geschiedenis maar één keer geschreven zal worden. (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Door Joshua Jacobs

 

Poll

Mogen F1-teams een uitzondering zijn om coureurs door een beschermd natuurgebied te loodsen?


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws