F1 en coronavirus | Seidl: 'Opmars McLaren door crisis nu afgeremd' Formule 1

F1 en coronavirus | Seidl: 'Opmars McLaren door crisis nu afgeremd'

Door Maurits Kappetijn 19 april 2020 | 10:29


Het coronavirus vormt een steeds grotere bedreiging voor de Formule 1-kalender. Door de snelle opkomst van COVID-19 zijn verschillende races uitgesteld. In F1 en coronavirus houdt F1Maximaal je op de hoogte van de meest recente berichten rondom de epidemie, en de invloed die de ziekte heeft op de sport.

Seidl: 'Opmars McLaren door crisis nu afgeremd'

Volgens Andreas Seidl, de teambaas van McLaren, gooit het coronavirus roet in het eten wat betreft een terugkeer naar de Formule 1-top. Het team van Lando Norris en Carlos Sainz kende vorig jaar een flinke opmars, maar ziet dat momentum nu deels in duigen vallen. Met name het stilleggen van de fabrieken speelt daarin een rol.

'Het is lastig om te bepalen hoeveel schade we precies lijden', zegt Seidl tegen Motorsport.com. 'We kunnen immers niets doen in de fabriek, naast de productie van apparaten voor Britse ziekenhuizen. Wel voorspel ik dat het terugkeren naar de top nu langer zal gaan duren. De huidige crisis heeft ons uit ons ritme gerukt.'

Ferrari gestart met coproductie van beschermende maskers

Ferrari is gestart met de productie van onderdelen voor beschermende maskers, ter ondersteuning van medewerkers in de gezondheidszorg die zich bezig houden met de behandeling van coronavirus-patiënten. De maskers worden geproduceerd met andere Italiaanse bedrijven. In een persbericht van het team leggen ze uit dat de afdeling waar normaliter prototypes worden geproduceerd, ze gestart zijn met de productie van de thermoplastische kleppen en fittingen. In de komende dagen zal Ferrari honderden van deze onderdelen maken. Deze zullen worden geleverd aan ziekenhuizen in de regio.

Ook andere Formule 1-teams zetten zich in om beademingsapparatuur te ontwikkelen en te produceren. Recent werd bekend dat de systemen die mede door Red Bull en Renault waren ontwikkelt, niet in gebruik genomen zal worden genomen omdat er teveel twijfel is of het geschikt zal zijn. Het prototype van Mercedes is wel door de keuring gekomen en is al in gebruik in Groot-Brittannië. (Foto: Ferrari F1 Media)

Kans op Italiaanse GP met publiek bijzonder klein

Het Italiaanse Sport Mediaset heeft naar eigen zeggen inzage gehad in Italiaanse overheidsdocumenten, waarin de regering schrijft dat publiek bij voetbalevenementen in de Serie A niet welkom is tot 2021. Voor zowel de voetbalwedstrijden als de F1-race op Monza in september, als hij al doorgaat, betekent dit met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het allemaal achter gesloten deuren gaat plaatsvinden.

Het land wordt op dit moment nog geplaagd door het virus, waarbij het openbare leven zo goed als stil ligt. Enkele voetbalclubs zouden op beperkte schaal weer willen gaan trainen in mei, maar daarmee is de weg naar herstel en een ziektevrije maatschappij nog lang en vol onzekerheden.

'Haas stuurt meerderheid personeel op verlof'

Het team van Haas heeft besloten om een meerderheid van het personeel verlof te geven tijdens de coronacrisis, dat bevestigde een woordvoerder aan Motorsport.com. Daarmee sluit Haas zich aan bij McLaren, Williams, Racing Point en Renault, die hetzelfde hebben gedaan.

Per ingang van 1 april zijn de personeelsleden ingelicht over de maatregel. De Formule 1 en de FIA werken nauw samen met alle teams om manieren te vinden om de kosten drastisch te verlagen. Dit om de financiële crisis dat veroorzaakt wordt door het coronavirus te beperken. Er is in de week van 13 april een nieuwe bijeenkomst gepland.

'Williams leent vijftig miljoen euro van vader Latifi'

Williams is één van de zwaarst getroffen teams tijdens deze coronacrisis. Het team heeft dan ook een gigantische lening afgesloten, vermoedelijk ter waarde van zo'n vijftig miljoen euro. De panden, grond én historische auto's dienen als onderpand. Pitpass.com meldt dat. 

De som geld wordt overigens geleend van een groep investeerders, met aan het hoofd Michaell Latifi. Zijn zoon Nicholas Latifi zou dit seizoen in de Formule 1 debuteren bij Williams. Overigens is de hoogte van de lening door Pitpass berekend aan de hand van de waarde van het onderpand. 

Ferrari lanceert 'Back on Track' programma

Om haar werknemers zo snel mogelijk op te lappen voor de productie in de fabrieken en de komende Formule 1-races, heeft Ferrari het zogenoemde 'Back on Track' programma gelanceerd. De Italianen laten weten dat ze met een speciaal hulppakket, met talloze gratis zorg- en monitorvoorzieningen, haar personeel snel weer op de been wil hebben.

Automobielclubs hoeven voorlopig niet te betalen aan de FIA

In een brief aan alle nationale automobielclubs heeft FIA-president Jean Todt geschreven dat er voorlopig geen contributie betaald hoeft te worden. De betaaldatum is opgeschoven naar eind september. Todt schrijft: 'We zijn ons er volledig van bewust van de problemen waar jullie nu tegen aan lopen en we zijn er om jullie te helpen.' 

Szafnauer: 'Misschien starten we pas in juli of augustus'

Er zijn veel uiteenlopende verhalen over wanneer het Formule 1-seizoen weer van start zou kunnen gaan. Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer denkt zelf dat het nog wel een paar maanden kan duren. In de podcast van Sky Sports doet hij zijn eigen voorspelling.

'Misschien beginnen we het 2020-seizoen in Frankrijk, of pas op Silverstone (Grand Prix van Groot-Brittannië, red.). Officieel is de race in Canada nog niet afgelast, maar als je reëel bent, denk ik dat je moet kijken naar juli of zelfs augustus. Al met al is het wel heel erg moeilijk om te voorspellen. We weten niet hoe de toekomst eruit ziet', waarmee de teambaas ook refereert aan de mogelijk hevige economische schade die de teams zullen ondervinden als gevolg van het coronavirus.

Familie van fragiele Schumacher neemt actie 

Naar verluid ondernemen de directe familieleden van Michael Schumacher actie vanwege COVID-19. De zevenvoudige wereldkampioen is nog altijd herstellende van een skiongeluk waarbij hij hersenletsel opliep, waardoor zijn eerst fenomenale gezondheid in elkaar is gestort.

Zijn vrouw Corinna en dochter Gina Maria rijden dagelijks op hun paarden de nodige afstanden, maar doen hier onmiddelijk afstand van. Daarnaast zou de familie ook per direct de hoeveelheid contact met de buitenwereld nog verder terugdringen, om te voorkomen dat Schumachers gezondheid verder kan worden aangetast, schrijft Express.

Laatste McLaren-medewerkers gezond richting huis

De resterende vijftien McLaren-medewerkers die in Australië verbleven in quarantaine, zijn opnieuw getest en negatief bevonden. Zij moesten achterblijven in Down Under, nadat één teamlid helaas besmet was geraakt met het coronavirus.

Deze periode waarin zij herstelden, of geïsoleerd waren, is nu afgelopen. Daardoor mogen zij naar huis, gezond en wel. Wel reizen zij via verschillende vluchten, gezien de problemen en sluitingen van verschillende vliegvelden. Dit schrijft PlanetF1. (Foto: McLaren F1 Media)

Hamilton doet emotionele oproep: 'Ze zijn enorm egoïstisch'

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton heeft via het team van Mercedes een statement gemaakt over wat hij ziet in zijn omgeving. Het afwezige effect van het coronavirus op de mensen stoort hem enorm. 

'Ik ben zo verdrietig om de hoeveelheid doden te vernemen overal ter wereld. (...) Er is niets wat we kunnen doen hoe dan ook, behalve proberen onszelf te isoleren en het virus niet te krijgen en verspreiden.'

Hamilton: 'Mensen in clubs zijn totaal onverantwoord bezig'

'Er zijn mensen die nog steeds naar clubs, barretjes en grote bijeenkomsten gaan. Dat vind ik persoonlijk totaal onverantwoord en zelfzuchtig. Ik bid voor de veiligheid van mijn familie iedere dag, en voor jou daar in de wereld. Ook voor de mensen die werken in de winkels, bezorgers, doktoren en verplegers die hun eigen gezondheid riskeren om anderen te helpen. Zij zijn de helden.' (Foto: Lewis Hamilton)

McLaren gaat mogelijk beademingsapparatuur maken

Het team van McLaren geeft op haar website aan te overwegen om de extra tijd die corona geeft, te besteden om zich te storten op beademingsapparatuur. Er is een groot tekort aan het ontstaan in de medische wereld, omdat coronapatiënten bij deze ziekte hulp nodig hebben bij de ademhaling.

De 'ventilators' zijn er om patiënten te helpen het zuurstofpercentage in hun bloed op peil te houden, maar door COVID-19 raken de longen en spieren overbelast. Dat maakt de kans op complicaties groter.

'We overwegen of McLaren kan helpen als aandeel in de hulpvraag van de overheid. Samen met andere organisaties in de VK, zijn we volledig gefocust op dit project, maar gezien de beperkte tijd en grootte van de uitdaging, zijn we niet in staat om te reageren op vragen over hoe te helpen of betrokken te worden.' (Foto: McLaren)

Hamilton geeft update over gezondheid na speculaties

Lewis Hamilton geeft via zijn social media een update over zijn gezondheid. De Brit is in de afgelopen tijd een aantal keer in aanraking gekomen met een corona-patiënt, maar zegt zelf nergens last van te hebben. 'Er doen wat verhalen de rondte over mijn gezondheid, nadat ik aanwezig was op een evenement waar mensen aanwezig waren die later positief werden getest', vertelt de Mercedes-coureur.

'Ik wil laten weten dat ik me goed en gezond voel, twee keer per dag sport en ik geen symptomen vertoon, zeventien dagen nadat ik Idris en Sophie ontmoette. Ik heb contact gehad met Idris en ik ben blij om te horen dat hij zich goed voelt', besluit Hamilton.

Hamilton nam zekere voor het onzekere

Toch nam Hamilton het zekere voor het onzekere en sprak met zijn dokter. 'Ik heb zelf met mijn dokter gesproken over de vraag of ik me moet laten testen, maar het aantal tests is beperkt', vertelt Hamilton. 'Omdat ik geen symptomen vertoon, zijn er mensen die die tests harder nodig hebben dan ik.'

'Ik heb mezelf daarom de voorbij week afgezonderd en afstand bewaard tot andere mensen. Het enige wat iedereen kan blijven doen, is positief blijven, zo goed en kwaad als het gaat afstand houden van elkaar en regelmatig de handen blijven wassen. Ik wil iedereen bedanken voor de lieve berichten. Ik stuur jullie positiviteit en liefde terug. Stay safe', sluit Hamilton af.

McLaren heeft goed nieuws over besmette teamlid

De medewerker van McLaren die vorige week vrijdag in Melbourne positief testte op het coronavirus heeft geen last meer van de symptomen die gepaard gaan met het virus. Wel blijven hij en de reeds in isolatie verblijvende teamleden nog een week in quarantaine, zo meldt het team in een statement op de eigen website. Zeven teamleden die in Melbourne zijn getest op het virus hebben allen een negatieve uitslag gekregen en zijn zodoende niet ziek.

Sainz krijgt testresultaten coronavirus terug

Carlos Sainz, die inmiddels in vrijwillige isolatie zit, besloot zich toch maar te laten testen nadat hij terugkwam uit Australië. Via Instagram laat de Spanjaard weten dat hij negatief testte en het virus dus niet draagt. Hij zal echter wel gewoon in quarantaine blijven de komende weken om het risico op infectie te minimaliseren.

W-Series schrapt wintertest Valencia

De wintertest in Valencia, voorafgaand aan het tweede seizoen van de W-Series, is geschrapt volgens de officiële website. 'We houden contact met de DTM en Formule 1 over de races (waar de vrouwelijke coureurs bij aansluiten in het programma), en wachten verdere aankondigingen af.'

Catherine Bond, W-Series-directrice: 'We bevinden ons in onbekend gebied, in een situatie niet in onze controle. De behoefte aan sociale afstand en beperkt reizen, is zwaar voor vele zaken, inclusief motorsport. We sturen steun en liefde uit naar onze rijders, medewerkers, partners, fans en media in deze moeilijke tijden.'

Alle motorsportactiviteiten VK geschrapt

Motorsport UK, de overkoepelende tak die de racekalender in het Verenigd Koninkrijk beheert, heeft bekend gemaakt dat alle activiteiten tot mei per direct zijn geschrapt. De organisatie heeft in nauw contact met de Britse overheid gestaan, maar moest uiteindelijk tot deze conclusie komen. Een harde klap voor de bakermat van de autosport.

Andere maatregelen zoals extra afstand scheppen tussen mensen, het ontmoedigen van reizen en bijeenkomsten, was niet genoeg: deze stap moest genomen worden om corona het hoofd te bieden. Voorzitter David Richards (voormalig teameigenaar van BAR) verklaart tegenover Motorsport.com: 'We leven in een uitdagende tijd, buitengewone maatregelen zijn hier echt voor nodig.'

'Deze tijdelijke beslissing was geen lichte, deze industrie biedt werk aan duizenden mensen.' Richards spreekt wel van een niet te negeren verantwoordelijkheid naar teamleden, vrienden en familie. De komende tijd gaat besteed worden aan ervoor zorgen dat de industrie deze klap kan overleven, door financiële steun te krijgen van de overheid.

Ferrari-pretpark Abu Dhabi sluit zijn deuren 

Ferrari World Abu Dhabi, het pretpark van de Italiaanse renstal, sluit volgens La Repubblica zijn deuren. De Arabische Emiraten treffen verschillende maatregelen om het aantal besmettingen de kop in te drukken.

De sluiting van het pretpark heeft ook gevolgen voor het tienjarig jubileum, welke dit jaar zou plaatsvinden. Ferrari-fans zullen dus nog even moeten wachten om het park te kunnen betreden: het is nog onduidelijk wanneer deze weer geopend wordt.

Mercedes en Red Bull houden Engelse fabrieken open

Bij terugkomst is het F1-personeel van Mercedes bezig met een isolatieperiode van veertien dagen uit te zitten, als voorzorgsmaatregel op corona. Er zijn nog geen besmettingen geconstateerd binnen het team. Tegelijk meldt Mercedes aan Crash.net dat haar fabrieken in het Verenigd Koninkrijk (Brackley en Brixworth) open blijven, terwijl concurrent Ferrari er juist voor heeft gekozen om de deuren tijdelijk te sluiten in het veel zwaarder getroffen Italië.

Marko spreekt namens Red Bull over een nog altijd productieve periode, volgens F1-Insider. 'We kunnen op dit moment doorgaan met werken in Engeland. Wij werken volgas, en neem aan dat alle teams in Engeland dat ook kunnen doen, met uitzondering van McLaren.'

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

B.Broers
23 Mar 2020 om 14:09

Laten we toch rustig en kalm blijven.Het virus is gekomen en zal ook weer verdwijnen.
Maar niemand weet wanneer,neem alle maatregelen in acht en luister naar mensen,die meer weten als wij.Wie niet luistert zal het voelen.Allemaal sterkte en volg de maatregelen op.

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws