Ferrari ontdook FIA en pakte vijftig pk met eigen software Formule 1

Ferrari ontdook FIA en pakte vijftig pk met eigen software

Door Joshua Jacobs 23 maart 2020 | 14:34


In de Formule 1 zoeken teams vaak in de donkerste hoekjes om prestatieverbeteringen te vinden. Ferrari heeft iets gevonden wat de FIA in eerste instantie niet kon controleren, maar de regelgevers hebben nu een nieuwe meter geadopteerd die eventueel vals spel een heel stuk moeilijker moet maken.

De tweede sensor is net als de eerste van het merk Sentronic, maar verbeterd. Alle teams moeten deze gebruiken vlak bij de motor, omdat deze doorvoermeter in de gaten houdt hoe precies de stroming richting de krachtbron is. Deze mag niet boven de 100 liter per uur bij 10,500 toeren per minuut uitkomen, op geen enkel moment.

De nieuwe meter is versleuteld. Alleen de onderzoekers van de FIA en Sentronic moeten deze kunnen uitlezen. Dat levert veel data op, want de FlowSonic-sensor werkt op 2200 Hertz, wat wil zeggen dat het 2200 keer per seconde meet. Pieken zouden dan automatisch gelogd worden.

Ferrari verkreeg 50 pk met eigen software

De Ferrari-ingenieurs zouden om de eerste versie heen hebben gewerkt met eigen software, waardoor ze op momentopnames (vlak na een herstart, voor een kwalificatieronde of tijdens een inhaalpoging) over zo'n vijftig pk extra zouden beschikken.

Eerder had Ferrari veel last van aliasing, zoals in 2014, waarbij de foutief afgestelde sensor het signaal verkeerd interpreteerde. Doordat de Italianen een andere brandstofpomp gebruikten dan andere fabrikanten, kwamen er fouten naar boven en kostte dat zo'n drie tot vier procent prestaties, schrijft Motorsport.com Italië.

FIA in achtervolging op teams met nieuwe sensor

Blijkbaar heeft het team het probleem omgetoverd in een oplossing, waardoor de FIA-meter voor de gek kon worden gehouden. Dit heeft de FIA gedwongen om een nóg slimmere sensor te laten introduceren, om zo de teams voor te blijven in de wapenwedloop van de ontwikkeling in F1. (Foto: Ferrari F1 Media)

 

 

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws