Top tien | De allergaafste helmen die we maar één keer zagen Formule 1

Top tien | De allergaafste helmen die we maar één keer zagen

Door Joshua Jacobs 31 maart 2020 | 16:19


In feite zijn racehelmen gewoon ordinaire hoofddeksels. Ook in de Formule 1 hebben ze maar één taak, en dat is het leven beschermen van de coureur die er onder zit. Bestickerd met sponsornamen en oersterk, het lijkt best wel saai. Maar dan nog kan je er wel iets unieks van maken. Daarom nemen we je vandaag mee naar de tien strakste designs die maar één keer op het circuit te zien zijn geweest.

10. Fernando Alonso, Abu Dhabi 2014

Als afscheid van het Ferrari-team waar hij vijf seizoenen spendeerde en twee keer op een haar na de wereldtitel miste, bracht Alonso een helm mee met aan de ene kant een pitstop met Italiaanse vlag, en de andere kant de handtekeningen van alle teamleden. 'Ik zei ze dat het morgen de laatste keer was dat ik in een Ferrari zou springen. Daarom wilde ik ze allemaal met me meenemen, omdat ze deel waren van deze fantastische ervaring.'

9. Sebastian Vettel, Monaco 2014

Een robotische helm zou het gat met de even donkergrijze Mercedessen niet dichten, maar het ontwerp viel wel enorm op in de normaal donkerblauw en gele Red Bull-Renault. Deze one-off was voorzien van een bijzonder dunne laag metalen verf, totaal iets anders dan zijn normale ontwerp dat jaar.

8. Marcus Ericsson, Monaco 2014

In datzelfde weekend kwam ook de Zweed Marcus Ericsson, toen actief voor het Caterham-team, met een bijzonder ontwerp. De helm was een eerbetoon aan zijn landgenoot Ronnie Peterson die precies 40 jaar ervoor de Monaco Grand Prix wist te winnen.

7. Sebastian Vettel, Monaco 2013

Vettel staat bekend om zijn voorliefde voor eenmalige helmontwerpen, en door zijn 'gedrag' kwam er uiteindelijk een regel voor die het aantal designs aan banden zou leggen. In Monaco reed Vettel koeltjes zijn rondes, terwijl de dame achterop de helm het er wel warm van kreeg. Deze helm was namelijk voorzien van een hittegevoelige verf, waardoor bij bepaalde temperaturen bepaalde kledingstukken verdwenen. Cheeky, Seb!

6. Lewis Hamilton, Interlagos 2016

Veel fans zagen in Lewis Hamilton de reïncarnatie van Ayrton Senna, met zijn aanvallende karakteristiek en agressieve rijstijl. Ook werd de gelijkenis versterkt door de gele helm die beiden droegen. Halverwege zijn carrière in 2013 begon Hamilton afstand te nemen van het ontwerp, maar eenmalig keerde de 'Senna-helm' terug naar de circuits in 2016 toen de Brit in een totaal verregende race in Brazilië wist te winnen.

5. Giedo van der Garde, Wintertest Barcelona 2013

Ook de Rhenenaar Giedo van der Garde mag er zijn, met zijn eenmalige helm die hij presenteerde tijdens de Spaanse wintertesten vóór het seizoen 2013 toen hij bij Caterham instapte. De helm week enorm af van zijn normale design, en was veel fletser. Op de helm is onder meer een verwijzing te zien naar de Vaillant-racestripboeken.

4. Sebastian Vettel, Bahrein 2013

Voor de Red Bull-megastunt waarbij Felix Baumgartner vanuit de onderste lagen van de ruimte naar de aarde sprong van een gigantische 39 kilometer hoogte, vond Sebastian Vettel het een goed idee om zijn eer te betonen aan de durfal aan de start van het seizoen. Deze helm leek door het verfgebruik veel op de drukhelm die Baumgartner tijdens zijn sprong gebruikte. En het werkte: Vettel won met een astronomische voorsprong.

3. Jenson Button, Silverstone 2014

Het jaar 2014 was een traumatisch jaar voor Jenson Button, die vóór de start van het seizoen totaal onverwachts zijn vader John Button verloor aan waarschijnlijk hoofdtrauma. In Silverstone zou Button rondrijden met een roze helm, waarop achterop 'Papa Smurf' stond geschreven. Hij zamelde in dit weekend donaties in voor de Henry Surtees Stichting.

2. Michael Schumacher, Spa 2011

Ter ere van zijn twintigjarig jubileum in Formule 1, als we de stop tussen 2006 en 2010 even negeren, was België 2011 het toneel voor een feestje van Michael Schumacher. De helm is voorzien van een laag bladgoud en extra bestickering, waar Schumacher normaal gesproken rondreed met een roodgekleurde helm. Een indrukwekkend optreden op zondag maakte het jubileum compleet.

1. Kimi Raikkonen, Monaco 2012

Als we kijken naar stijl, dan wint de Finse Kimi Raikkonen met afstand. Niet alleen de helm die hij droeg in het weekend van Monaco in 2012 sloot passend aan bij de 1976-kampioen en playboy James Hunt, ook qua karakter sloot de soms stevig drinkende Raikkonen prima aan bij het imago van de Brit. De donkere kleuren van de Lotus deden de rest. (Foto: Mercedes AMG F1)

 

Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws