Horner: 'Dit gaat ver voorbij aan kredietcrisis van 2008' Formule 1

Horner: 'Dit gaat ver voorbij aan kredietcrisis van 2008'

Door Joshua Jacobs 31 maart 2020 | 20:37


Christian Horner heeft een flinke kluif aan de coronacrisis: de pandemie heeft effect op heel veel aspecten van 'zijn' Red Bull Racing. In gesprek met BBC belicht de Brit waar hij op dit moment allemaal mee bezig is, namelijk het in goede banen begeleiden van Project Pitlane en zorgen dat het team èn F1 deze crisis overleven.

'Mensen zoals onze hoofdontwerper Rob Marshall zijn continu bezig. Hij heeft al een paar nachten doorgehaald om met oplossingen te komen voor problemen waar ze tegenaan liepen', aldus Horner. Hij verwijst naar de drie lijnen die nog actief zijn.

Bij deze productielijnen is men hard aan de slag om verschillende medische tools te maken voor de Britse overheid, waar een groot tekort aan is. 'Het vermogen van F1 om dit soort problemen op te lossen is ongeëvenaard, ons vermogen om snel prototypes eruit te stampen is dat ook. De inspanningen van R&D en de fabriek zijn uitstekend', citeert BBC de Brit.

Horner: 'Ik verwacht dat ontwikkelstop gaat uitlopen'

De FIA heeft besloten om de fabrieken, testbanken en apparatuur stil te leggen zodat er geen oneerlijke strijd zal ontstaan. Daarnaast is het een kwestie om zo veel mogelijk races nog te houden in 2020, met of zonder verlenging in 2021. Deze ontwikkelstop gaat gepaard met de vervroegde zomerstop: drie weken die vóór eind april opgenomen moeten zijn.

Red Bull stopt zijn werk in principe tot 20 april. 'We overleggen wekelijks over deze stop, maar ik verwacht dat hij uitgebreid gaat worden, verder dan begin mei.' Meer overleg gaat volgen in de komende dagen. 'Dit is de enige eerlijke manier, om het zo aan banden te leggen. Het is uiteindelijk een competitie. Het is logisch om iedereen aan dezelfde regels en stop te houden, met de FIA-omstandigheden daarbij, tot iedereen terug aan het werk kan.'

'F1 gaat coronavirus overleven'

Ondanks positieve geluiden is het lastig in te schatten welke impact het gebrek aan races precies hebben zonder cijfers, maar zeker is dat het problemen gaat opleveren. Inkomen komt namelijk voort uit het racen. De raceleges van de organisaties, uitzendrechten en sponsordeals krijgen sowieso een flinke douw. 'We weten niet hoe hard dit F1 gaat raken.' 

Horner ziet de enorme erfenis van de F1 als een pluspunt in deze lastige tijd. 'F1 is een erg sterke business, en gaat dit overleven. Of alle teams dit overleven, is iets anders. Het is de verantwoordelijkheid van alle teamleiders om alleen de belangen van zowel de sport als álle teams in gedachten te houden. We moeten ons best doen om alle teams uiteindelijk uit deze tunnel te laten komen.'

'Dit gaat ver voorbij aan kredietcrisis van 2008'

Als de Brit terugkijkt naar de financiële crisis in 2008, waarbij onder meer de banken en het financiële stelsel op het punt van bezwijken stonden, heeft hij het idee dat het nu heftiger is. 'Toen waren we nog altijd aan het racen, was er een kalender en waren er evenementen. Toen kon je de problemen duidelijker zien, hier varen we meer blind.' De Red Bull Racing-baas hoopt dat net als toen de huidige teamleiders opnieuw alleen zullen denken aan het belang van de sport.

Daarin is hij hoopvol over de aanpak van F1's financiële eigenaar Liberty Media. 'Het zit daar ingewikkeld in elkaar, maar hun eigenaar Live Nation krijgt ook een flinke tik. Maar ze hebben diepe zakken, en hebben altijd het langetermijndoel voor ogen. Ik denk dat ze alles wat nodig is zullen doen om te zorgen dat de sport door blijft gaan.' (Foto: Red Bull Content Pool)

Bestel nu het nieuwe T-Shirt of de heerlijk zachte fleecejas van Red Bull Racing!

 

Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws