Todt over rechtszaak tegen Ferrari: ‘De Formule 1 is daar niet bij gebaat’ Formule 1

Todt over rechtszaak tegen Ferrari: ‘De Formule 1 is daar niet bij gebaat’

Door Wouter Hollemans 09 april 2020 | 19:00


De FIA kreeg veel kritiek te verduren, op de wijze waarop de organisatie omging met de situatie omtrent het mogelijke valsspelen van Ferrari in 2019. Uiteindelijk lukte het de FIA niet om te bewijzen dat er regels geschonden waren bij de brandstoftoevoer. Daarom kwam het tot een akkoord met het Italiaanse team, maar met de belofte dat er geen informatie naar buiten mocht komen. Dit leidde tot woede van de andere F1-teams.

FIA-president Jean Todt verklaart tegen motorsport.com dat hij de druk hoog heeft opgevoerd op de FIA-medewerkers om tot bewijs te komen: ‘We hebben zeer, zeer complexe inspecties gedaan om het probleem te begrijpen.’ Maar tot eenduidig bewijs kwam het nooit. Ondanks dat de FIA de situatie altijd verdacht heeft gevonden, zag Todt niet genoeg grond om zonder bewijs een zaak aan te spannen: ‘We weten niet wat voor beslissing de rechtbank zou nemen, het zou jaren kunnen duren. En daar is de Formule 1 niet bij gebaat.’

Andere teams klaagden wel, maar een officieel protest kwam niet

In eerste instantie waren er zeven F1-teams die in een gezamenlijk statement fel kritiek hadden op de wijze waarop de FIA omging met de situatie. In de brief schreven alle teams zonder Ferrari-motoren, niet blij te zijn dat de zaak zonder transparantie was afgehandeld. Todt hekelt dat de suggestie die werd gewekt in de brief, dat de teams werden aangespoord om geen officieel protest aan te tekenen: ‘We hebben juist het tegengestelde geprobeerd. Als ze niet tevreden zijn, dan mogen ze een protest indienen. Maar niemand protesteerde.’ (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws