Beurswaarde Formule 1 zo'n vijftig procent gedaald door coronacrisis Formule 1

Beurswaarde Formule 1 zo'n vijftig procent gedaald door coronacrisis

Door Gino Haverkamp 15 april 2020 | 21:50


De Formule 1 wordt keihard geraakt door de coronacrisis. Niet alleen op sportief gebied, maar al helemaal op het financiële vlak. In twee maanden tijd is de beurswaarde van de FOM, de overkoepelende organisatie, namelijk zo'n vijftig procent gedaald, zo blijkt uit berichtgeving van Forbes.

Waar een aandeel in de Formule 1 op 19 februari nog 46,92 dollar waard was, is dat op 15 april nog maar 23,52 dollar. Dat komt neer op een precieze daling van 50,13 procent. Nu de start van het seizoen vanwege de uitbraak van het coronavirus steeds langer op zich laat wachten, zien de financiële vooruitzichten er niet goed uit. De sport loopt namelijk tientallen, zo niet honderden miljoenen euro's mis.

Toch denkt Forbes dat de Formule 1 in het meest slechte scenario, los van het complete kampioenschap cancellen, flink kan cashen. Een geldig Formule 1-kampioenschap moet namelijk minstens acht races tellen, een aantal dat nog gehaald kan worden. In die acht races kan de sport dan nog een omzet van 530 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 485 miljoen euro, behalen. Het grootste deel van dat bedrag, 277,4 miljoen dollar, wordt verdiend aan televisie-inkomsten.

Misgelopen inkomsten

De grootste financiële strop komt echter voort uit het mislopen van de inkomsten van de races ter plekke. Normaliter betalen organisators tientallen miljoenen per race aan de Formule 1 om zo het recht te hebben om een Grand Prix te organiseren. De kans is echter aannemelijk dat de resterende races achter gesloten deuren gehouden worden, waardoor er geen tickets verkocht kunnen worden. De organisators van de GP's missen daardoor inkomsten en hoeven dus ook minder tot geen geld over te maken naar de Formule 1. 

Enkel de organisators van de Grand Prix van Bahrein heeft al het geld overgemaakt en aangenomen wordt dat de organisatie achter de GP van Abu Dhabi dat ook doet. De FOM krijgt dus enkel geld van die twee GP's, wat neerkomt op een alsnog fors bedrag van 143 miljoen dollar. (foto: Red Bull Content Pool)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws