F1-teams akkoord over radicaal aangepast reglement en budgetplafond Formule 1

F1-teams akkoord over radicaal aangepast reglement en budgetplafond

Door Harry Verolme 23 mei 2020 | 00:06


In een poging de Formule 1 zo goed mogelijk te positioneren voor een gezonde toekomst, hebben de teams een overeenkomst bereikt om een aantal rigoureuze regelveranderingen door te voeren. Na weken van gesprekken is er vandaag een zogeheten 'New Deal' tot stand gekomen, zo schrijft de BBC.

Allereerst gaat het budgetplafond verder omlaag. Waar de bedoeling was dat met ingang van 2021 niet meer dan 175 miljoen dollar uitgegeven mocht worden, is dit teruggebracht naar 145 miljoen dollar. Dit zal in de jaren daarna in stappen van 5 miljoen dollar nog verder worden verlaagd tot en met 2025.

Hoewel het pakket nog moet worden goedgekeurd door het World Motor Sport Council van de FIA, is het een overwinning voor de kleinere teams dat de grote spelers bereid zijn zulke concessies te doen voor het behoud van de sport.

Aerodynamische ontwikkeling voor succesvolle F1-teams aan banden

Een ander aspect van het plan waarover de teams het eens zijn geworden, is het invoeren van een soort handicapsysteem dat het de best presterende teams lastiger zal maken om succesvol te zijn. Er zal een benchmark worden bepaald om te bepalen hoeveel tijd en middelen de snelste teams in hun ontwikkeling mogen steken.

De kampioen van het 2020 zal voor het seizoen van 2021 volgens het nieuwe reglement maar 90 procent van het bepaalde quotum mogen ontwikkelen, terwijl het team dat dit jaar als laatste finisht in het klassement liefst 112,5 procent krijgt toegewezen. Volgens de eindstand van het klassement volgen stappen van 2,5 procent per team.

Vanaf 2022 zal deze schaal nog verder worden aangepast naar 5 procent per team. In dit geval mag de winnaar slechts 70 procent van het quotum ontwikkelen voor het volgende seizoen, terwijl de drager van de rode lantaarn 115 procent mag ontwikkelen.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws