'Ferrari en Red Bull zijn tegen een verhoging van het minimumgewicht' Formule 1

'Ferrari en Red Bull zijn tegen een verhoging van het minimumgewicht'

Door Christian Moerman 27 mei 2020 | 15:05


De Formule 1 wil in 2021 het gewicht van de auto's verhogen tot 749 kilogram. Dit is drie kilogram meer dan in 2020. Red Bull Racing en Ferrari zagen een toename in gewicht bij de 2021-auto's niet zitten, de stemmingsronde eindigde volgens Motorsport in een patstelling.

De reden dat men een verhoogd minimumgewicht door wil voeren is omdat lichter materiaal doorgaans ook duurder is, waardoor de leveranciers op kosten gejaagd worden. Om deze kosten te drukken wil de Formule 1 vanaf 2021 het minimumgewicht omhoog hebben.

Maar er zit ook een andere zijde aan het verhaal. De reden dat Formule 1-teams altijd driftig op zoek zijn naar een lichtere auto is omdat elk team het totale gewicht van de auto onder het minimum wil hebben. Wanneer dit lukt moet er gebruik gemaakt worden van ballast, waarmee de balans van de bolide makkelijker aangepast kan worden.

Omdat het mes aan twee kanten snijdt, kan niet voorkomen worden dat de krachtbronleveranciers alsnog gebruik maken van het dure materiaal, waardoor teams die in eerste instantie niet onder dat minimumgewicht kwamen, dat nu wel doen. Zo zou de maatregel sommige teams een 'oneerlijk' voordeel kunnen bieden.

Ferrari en Red Bull met de hakken in het zand

Ferrari en Red Bull waren volgens Motorsport sterk tegen een verhoging van het minimumgewicht: 'Twee topteams, Red Bull en Ferrari, waren samen met klantenteams Haas, AlphaTauri en Williams tegen de maatregel.' De gesprekken zouden in een patstelling geëindigd zijn, wat de uitkomst hiervan is zal vermoedelijk duidelijk worden bij een definitieve goedkeuring van het reglementenpakket.

Dit impliceert dat deze teams vermoedelijk bang zijn dat de directe concurrenten momenteel niet onder dit gewicht zitten, terwijl ze dat zelf wel zitten. Hierdoor zou een verhoging van het minimumgewicht toestaan dat ook zij met ballast kunnen werken, waardoor ze dus een voordeel verliezen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws