Update XVI | Toestand Zanardi weer stabiel na nieuwe operatie Formule 1

Update XVI | Toestand Zanardi weer stabiel na nieuwe operatie

Door Harry Verolme 27 juli 2020 | 20:15


Voormalig Formule 1-coureur Alex Zanardi is ernstig gewond geraakt bij een handbike-ongeval in Italië. De Italiaanse paralympiër moest na een botsing op de openbare weg afgevoerd worden naar het ziekenhuis. 

Italiaanse media melden dat de meervoudig CART-kampioen tijdens een proef van het Obiettivo Tricolore-evenement nabij het Toscaanse Pienza de controle kwijtraakte over zijn handbike, op de verkeerde weghelft terechtkwam en vervolgens tegen een vrachtwagen botste. Naar verluidt kon het voertuig de aansnellende Zanardi niet ontwijken. De 53-jarige werd vervolgens met spoed naar een ziekenhuis vervoerd per traumahelikopter. 

Zanardi is een fervent paratleet sinds hij beide benen verloor bij een ongeval op de Lausitzring tijdens een CART-race in 2001. De Italiaan behaalde al vier gouden medailles op de Paralympische Spelen met zijn handbike, maar is daarnaast ook nog actief in de autosport. Hij deed vorig jaar bijvoorbeeld nog mee tijdens een DTM-raceweekend in een aangepaste BMW.

Update 21:05u (19/06) | Zanardi wordt geopereerd aan ernstige hoofdwond

Alex Zanardi wordt inmiddels geopereerd aan zijn hoofdwond in het ziekenhuis, nadat hij eerder vandaag betrokken was bij een fietsongeluk met een vrachtwagen.

In een officieel bericht van het ziekenhuis waar Alex Zanardi is opgenomen, het Santa Maria alle Scotte in Siena, wordt gemeld dat het personeel onmiddellijk aan de slag is gegaan met de 53-jarige Italiaan. Volgens het ziekenhuis verkeert Zanardi vanwege zijn ernstige hoofdwond in een 'zeer kritieke' toestand. Momenteel gaat een neurochirurg met grote voorzichtigheid te werk om de Italiaan te helpen.

Update II 22:00 (19/06) | Zanardi geopereerd en naar intensive care, toestand blijft kritiek

De operatie aan het hoofd van Alex Zanardi is na tweeënhalf uur voorbij. De Italiaanse coureur en paralympiër werd aan het eind van de middag met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een fietsongeluk met een vrachtwagen.

In een nieuw bericht laat het ziekenhuis waar Alex Zanardi is opgenomen weten dat de operatie aan het hoofd van de Italiaan is afgerond. De neurochirurg werkte van 19:00 tot ongeveer 21:30 aan de 53-jarige handbiker. De voormalig F1-coureur is inmiddels overgeplaatst naar de intensive care-afdeling, alwaar hij verder geholpen zal worden. De toestand van Zanardi blijft zeer kritiek.

Update III 16:20 (20/06) | Dokter over toestand Zanardi: 'Langzaam aan het stabiliseren'

De dokter van Alex Zanardi, Giuseppe Oliveri, heeft meer inzicht gegeven in de situatie waarin de Italiaan zich in verkeerd. Zijn toestand werd beschreven als 'ernstig maar stabiel'.

'De operatie verliep zoals het hoort, het was vooral de situatie waarin hij bij ons binnenkwam die niet goed was', stelt Oliveri. Meer kan de dokter dan ook niet kwijt over hoe het nu verder moet. 'Wat de prognose morgen of over een week of over 15 dagen zal zijn, weet ik niet.'

Het hoofd van de intensive care, Sabino Scolletta, zei dat er geen schade is ontstaan aan de borst of buikstreek en dat Zanardi regelmatig ademde, maar dat de neurologische situatie zeer ernstig was. 'De omstandigheden zijn geleidelijk gestabiliseerd', vertelt Scolletta.

Update IV 12:30 (22/06) | Zanardi stabiel maar neurologische situatie blijft ernstig

De doktoren aan het ziekbed van Alessandro Zanardi nemen de komende dagen de tijd om te kijken wat hun behandelplan voor de komende tijd gaat worden. De toestand van de Italiaan is stabiel maar ernstig. Zijn organen werken goed maar het is onduidelijk wat voor hersenletsel Zanardi heeft opgelopen door het ongeluk.

Ook meldt Sky Sports Italië dat Zanardi voorafgaand aan het ongeluk niet bezig was met een telefoon, en allebei zijn handen aan het stuur had. Zijn smartphone ging af na het ongeluk maar het voorwerp lag in het opbergvakje van de handbike.

Update V 14:30 (22/06) | Zanardi's hersenschors lijkt niet zwaar getroffen, team wacht met ontwaken

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport heeft gesproken met zowel neurochirurg Giuseppi Oliveri van het Le Scotte-ziekenhuis in Siena, als ook het hoofd neurochirurgie Maurizio Fornari bij Humanitas in Rozzano.

Voor zover de doktoren hebben kunnen bekijken, heeft Zanardi geen diffuse axonale schade opgelopen aan zijn hele hersenschors. In deze buitenste laag van de grote hersenen verwerkt dat orgaan informatie en bereidt het handelingen voor. Mensen die hier wel grote schade hebben opgelopen, maken maar bar weinig kans om geestelijk en lichamelijk weer goed te gaan functioneren.

Zanardi wakker maken is nog niet verstandig

De botsing was frontaal. Dokter Fornari denkt niet dat het uit zou maken van welke kant de klap kwam. 'Het maakt wel uit hoe veel schade er is binnen de schedel, aangezien de hersenen in feite ronddrijven in het hoofd.' Het scheelt dat hij een atleet is in topconditie. Oliver: 'Dat geeft optimisme. Bij dit soort letsel heb je alleen wel meerdere dagen nodig om te wachten. Soms wel een of enkele weken.'

'We hebben het hier over een kwetsbare patiënt die een flink hoofdtrauma heeft opgelopen, daarom moeten we extreem voorzichtig zijn.' Het is niet verstandig om Zanardi op dit moment wakker te maken, omdat enige schrik en paniek extra schade aan kan richten.

Team houdt Zanardi in de gaten door hersendruk

Als Zanardi klinisch goed reageert op het opheffen van de kunstmatige coma, dan is dat een goed begin. Meer is nog niet nodig. 'Het is al voldoende als de patiënt ook maar begint met wakker worden.' Als dat niet gebeurt, moet men andere instrumenten inzetten om te kijken hoe hij er neurologisch gezien aan toe is.

'We hebben een aantal van deze momenten die we langslopen tot we de indruk hebben dat de patiënt zelfstandig kan ademen en in contact kan komen met zijn omgeving.' Daar is het nu echter nog te vroeg voor. 'Het is lastig inschatten. We kiezen er voor om ons voorlopig te houden bij een instrumentale controle die de druk in zijn hersenpan in de gaten houdt.'

Update VI 16:15 (22/06) | Voorzichtige Zanardi maakte foto's maar niet tijdens het ongeluk

Hoewel Zanardi de vrachtwagen raakte bij een snelheid van vijftig kilometer per uur, staat vast dat hij niet bezig was met racen. Dat schrijft La Gazetta dello Sport. De Italiaan verkeerde in het gezelschap van vrienden, daarom was er voor de tocht geen vergunning aangevraagd. Zowel de zus van Zanardi's vrouw, Barbara Manni, als fietsveiligheidexpert Roberto Sgalla bevestigen dat Zanardi en zijn vrienden geen toestemming nodig hadden.

'Er zijn duizenden van deze ritten hier ieder jaar. De rijders moeten zich wel houden aan de Wegcode: blijf rechts rijden, nooit naast elkaar en nooit buiten het midden van de weg. De tijdnotatie hebben hier geen invloed op: dit hoort bij de organisatie en hierdoor is de bijeenkomst niet opeens een race', aldus Sgalla.

Zanardi maakte selfies maar niet rond tijd van het ongeluk

Op dit moment is het onderzoek naar het ongeval nog in volle gang. De overheid heeft Zanardi's telefoon, zijn fiets en de vrachtwagen in beslag genomen. Uit het onderzoek van de telefoon die nog in het opbergvakje lag, is gebleken dat Zanardi de smartphone heeft gebruikt om enkele foto's te maken, waaronder een selfie met de omgeving. Daarna heeft de Italiaan de telefoon weer opgeborgen.

In 2006 en 2018 was de Italiaan betrokken bij een veiligheidscampagne van 'Cover your Phone', waarin hij in enkele reclames het promootte om het telefoonscherm te bedekken tijdens het rijden. Hij was er toen al enthousiast over. 'Als ik in de auto stap, pak ik deze cover en bedek het scherm. Doe jij dat ook.'

Overheid controleert fiets en asfalt op mankementen

Daarbij gaat het de komende dagen kijken of er enige structurele breuken in het asfalt of het materiaal hebben gezeten, waardoor de handfiets op de linkerweghelft terecht kon komen. Dit zijn standaardprotocollen, er lijkt volgens de berichtgeving geen sprake van technische mankementen te zijn.

Update VII 13.30u (23/06) | 'Artsen willen zich deze week niet branden aan beoordeling Zanardi'

Volgens The Race willen de artsen die Alex Zanardi aan het behandelen zijn deze week een beoordeling van de situatie nog niet aangaan. Hiervoor moet de verdoving van Zanardi eerst verminderd worden, daar wil het ziekenhuis deze week in ieder geval nog niet aan.

Er wordt aangegeven dat er veel onduidelijkheid heerst rondom de toestand van de oud F1-coureur: 'Momenteel is er nog geen prognose gegeven. De artsen hebben gesuggereerd dat de eerste analyse van Zanardi's toestand deze week zouden kunnen worden gemaakt.'

'Een vermindering van de verdoving om te evalueren hoe heftig de toestand is, kan begin volgende week pas plaatsvinden', besluit Scott Mitchell, die schrijft voor het Britse medium. Zware hersenschade wordt gevreesd door de chirurgen die de Italiaan behandeld hebben. 

Update VIII 15.10u (23/06) | 'Zanardi wordt nog tien tot vijftien dagen in coma gehouden'

Er is meer duidelijk geworden over de huidige toestand van Alex Zanardi. Volgens de dienstdoende arts wordt de ex-Formule 1-coureur de komende anderhalf tot twee weken kunstmatig in coma gehouden.

'Het gaat lang duren. Hij zal de komende tien tot vijftien dagen in ieder geval nog kunstmatig in coma gehouden worden. Momenteel reageert hij goed op de behandeling', laat Giuseppe Oliveri weten via Sky Italia.

Er is verder over de mentale toestand van Zanardi nog weinig bekend, vervolgt Oliveri: 'Of de huidige coma waar hij in verkeert vanwege het incident is of omdat wij hem kunstmatig in coma houden, weten we niet.'

Update IX 12.00u (24/06) | 'Verwondingen Zanardi zijn minder erg dan Schumacher'

Volgens Giuseppe Oliveri, de chirurg die Alex Zanardi opereerde, is er hoop voor sporticoon Alex Zanardi. De voormalige Formule 1-coureur wordt sinds afgelopen vrijdag in een kunstmatige coma gehouden. Zanardi raakte gewond bij een botsing met een vrachtwagen.

Volgens Blick stelt Oliveri dat de verwondingen van Zanardi minder erg zijn dan die van Schumacher. De Duitser raakte eind 2013 ernstig verwond bij een ski-ongeluk, waarvan hij nooit is hersteld.

Oliveri stelt dat de axonale schade bij Zanardi afgewend lijkt te zijn. Deze schade zou de gehele hersenschors aantasten, waardoor men nauwelijks terug kan keren naar normale cognitieve en motorische functies. 

Hoe erg de schade bij Zanardi daadwerkelijk is, valt moeilijk in te schatten door de kunstmatige coma waarin hij gehouden wordt. Het kan nog een week of twee duren voordat hij hieruit wordt gehaald. 

Update X 22.50u (26/06) | 'Zanardi nog altijd in kritische toestand'

Alex Zanardi verkeert nog altijd in kritische toestand, zo weet autocoureur Tom Coronel te melden in het F1 Café. De toestand van de voormalig Formule 1-coureur is na zijn botsing met een vrachtwagen een week geleden nog weinig verbeterd.

Zanardi, die vorige week tijdens een handbike-race de controle over zijn fiets verloor en in aanraking kwam met een vrachtwagen, kan volgens Coronel nog niet wakker worden gemaakt. 'Van mijn teambaas, die goed bevriend is met Alex, heb ik vernomen dat ze veel weten over zijn toestand, maar ze moeten hem nog in coma houden.'

'Binnenkort gaan ze kijken of ze Zanardi wakker kunnen maken', vervolgt de WTCR-coureur. 'Zijn vrouw, zoon en moeder zijn non-stop aan zijn zijde.' Het ongeval is voor de familie van de Italiaanse sportman een tragedie. Zanardi, die in 2001 beide benen verloor bij een ongeluk tijdens een CART-race, raakte eerder al zijn vader en jongere zus kwijt.

Update XI 19:50 (29/06) | Zanardi opnieuw geopereerd, nog steeds in coma

Alex Zanardi is maandag opnieuw geopereerd. De Italiaanse autocoureur en Olympisch medaillist onderging zijn tweede neurologische operatie sinds hij op 19 juni met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, nadat hij was aangereden door een vrachtwagen tijdens een wielerwedstrijd.

In een nieuw bericht van het ziekenhuis waar Zanardi wordt behandeld staat dat de CART-kampioen vandaag wederom is geopereerd aan zijn hoofd. De Italiaan kwam na een operatie van tweeënhalf uur weer terecht op de intensive care-afdeling, alwaar hij nog altijd in coma wordt gehouden.

Het ziekenhuis weet ook te melden dat er over de toestand van Zanardi op dinsdag weer een nieuwe update naar buiten gebracht zal worden. 

Update XII 17:45 (06/07) | Zanardi na derde operatie terug op intensive care

Alex Zanardi is voor de derde maal geopereerd aan verwondingen die hij halverwege juni opliep bij met een vrachtwagen. De Italiaanse autocoureur kwam tijdens een wegwedstrijd op zijn handfiets terecht op de verkeerde weghelft en botste tegen een truck.

De 53-jarige Zanardi ging vandaag opnieuw onder het mes in het Santa Maria alle Scotte ziekenhuis in Siena. De tweevoudig CART-kampioen werd vijf uur lang geopereerd. Hiervoor maakten de chirurgen gebruik van speciale, digitale computertechnieken om de 'complexe' schedelfracturen van Zanardi te behandelen.

Zanardi verkeert na zijn derde operatie nog altijd in een ongewijzigde toestand. Neurologisch is de meervoudig gouden medaille winnaar op de Paralympische Spelen er nog ernstig aan toe. Zanardi wordt in coma gehouden op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis.

Update XIII 9:45 (07/07) | Zanardi ondergaat vijf uur durende operatie

Nog altijd ligt Zanardi op de intensive care. Nu is aangekondigd dat hij een vijf uur durende operatie ondergaat, dit maal voor reparaties in zijn gezicht. Via verschillende technologieën is in kaart gebracht waar ingegrepen moet worden om zijn gezicht zo goed mogelijk te herstellen. Zanardi wordt nog altijd in kunstmatige coma gehouden. Volgens het ziekenhuis is zijn conditie op metabolisch niveau stabiel, maar neurologisch gezien nog altijd zeer ernstig. 

Update XIV 18:40 (16/07) | Zanardi ontwaakt uit kunstmatige coma

Hoop in de sage rond Alex Zanardi. De Italiaanse sportman, met een flink autosportverleden, ontwaakt na zijn operatie inmiddels langzaam uit zijn kunstmatige coma. Ook wordt er voorzichtig nagedacht over zijn revalidatie. 

Zanardi verkeert nog steeds in een penibele situatie, maar er lijken positieve geluiden te ontstaan. Nu wordt het proces gestart om de Italiaan uit zijn kunstmatige coma te halen. Volgens het ziekenhuis is zijn conditie nog steeds stabiel, maar op neurologisch gebied zijn er vandaag de dag nog steeds zorgen. Wat betreft de prognose houden de ziekenhuismedewerkers zich nog steeds op de vlakte. 

Update XV 13.30u (21/07) | Zanardi overgebracht naar revalidatiecentrum

Alex Zanardi is uit het ziekenhuis ontslagen. De sportman lag hier vanaf het heftige ongeluk op 19 juni, waarbij hij ernstig gewond raakte. Hij kan echter nog niet naar huis: Zanardi betreedt een neurologisch revalidatiecentrum, waar hij moet herstellen.

Het is wederom relatief goed nieuws: eerder werd al bekend dat de atleet uit een kunstmatige coma is gehaald. Zanardi onderging drie heftige chirurgische ingrepen waardoor hij het ongeluk overleefde. Hoe lang zijn neurologisch herstel moet gaan duren, is niet duidelijk.

Update XVI 20:15 (27/07) | Toestand Zanardi weer stabiel na nieuwe operatie

De toestand van voormalig Formule 1-coureur Alex Zanardi is weer stabiel na een nieuwe neurologische operatie. De Italiaanse sportman ging maandag opnieuw onder het mes aan verwonderingen aan zijn hoofd die hij opliep bij een ernstig ongeluk met zijn handfiets tijdens een wegwedstrijd.

De 53-jarige Zanardi werd geopereerd in het San Raffaele ziekenhuis in Milaan, waarnaar hij vorige week werd overgebracht nadat zijn situatie in een revalidatiecentrum in Lombardije verslechterde. Na een zorgvuldige operatie maakt de gouden medaillewinnaar op de Paralympische Spelen het beter.

Hoewel uit verschillende tests blijkt dat de operatie succesvol is geweest, wordt Zanardi vooralsnog op de intensive care-afdeling gehouden.

Heb jij de Instagram-pagina van F1Maximaal al gecheckt?

 

Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws