'Honda omzeilt regels motorbevriezing via maas in de wet' Formule 1

'Honda omzeilt regels motorbevriezing via maas in de wet'

Door Joshua Jacobs 29 juni 2020 | 15:49


Zowel Red Bull Racing als nu ook AlphaTauri krijgen in Oostenrijk de beschikking over een nieuwere motor die meer vermogen levert en betrouwbaarder is. Door een uitzondering in de regels heeft Honda door kunnen werken in de tijd dat het werk bij andere motorbouwers stil lag, waardoor de verbeterde specificatie klaar is om ingezet te worden.

Sommige fabrikanten mochten hun sluitingsperiode uitstellen tot later in het jaar door een maas in de regelgeving. Honda viel in deze uitzonderingscategorie dankzij artikel 21.10 in de Sporting Regulations, aangezien de Japanse fabrikant zich bevindt in een land waar de overheid en/of bonden andere sluitingsperiodes aanhouden.

Daardoor mogen deze fabrieken een aantal dagen uit de sluitingsperiode vervangen door lokale sluitingsdagen in het thuisland. Wel moeten de fabrikanten beloven om niet personeel naar dat land te sturen om door te werken tijdens de sluitingsperiode. Honda gaat er voor kiezen om in de zomer haar deuren te sluiten, schrijft de officiële Formule 1-website.

Voordeel voor Honda met aanstaande motorbevriezing

De officiële website heeft aanwijzingen dat het gaat om een mix van prestatieverbeteringen en ook betrouwbaarheid, waarmee Honda opnieuw een stap voorwaarts wil doen. Door de nieuwe motor nu te introduceren, behaalt Honda een cruciaal voordeel nu de krachtbronnen grotendeels bevroren gaan worden voor de rest van het jaar.

In principe moeten de motoren hetzelfde blijven, al mogen fabrikanten nog één prestatieverbeterende aanpassing doen aan de MGU-K, de energieopslag en de elektronicabeheersing. Het staat fabrikanten daarnaast vrij om goedgekeurde aanpassingen te doen om de betrouwbaarheid te verbeteren. Het lijkt er op dat Honda op de testbank extra vermogen heeft weten te vinden, al is onduidelijk wat rivalen Ferrari, Mercedes en Renault nog uit hun krachtbronnen hebben weten te persen. (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Heb jij de Instagram-pagina van F1Maximaal al gecheckt?

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Peter
29 Jun 2020 om 20:04

1
Misschien wat minder spectaculair nieuws willen brengen, het is toch al interessant genoeg.

wg
29 Jun 2020 om 16:55

Beste redactie,
De titel is mijns inziens misleidend, omdat dit gewoon in de regelgeving vastgelegd is, en er dus geen regels omzeild worden. Om letterlijk te citeren van F1.com:

*****
“An exception will be made for factories based in countries where law and/or unions impose different closing periods,” reads Article 21.10 of the Sporting Regulations. “In this case, these factories may replace some days out of the shutdown period by the locally imposed periods.
“PU manufacturers affected by this must make a declaration to the FIA that their staff will not be permitted to transfer to work in the country that isn’t shutdown during these periods.”
*****
Dat is geen maas in de wet, maar gewoon toegestaan, mits een andere, gelijkwaardige sluitingsperiode in acht wordt genomen. Dat doen ze in Japan door in de zomer te sluiten.

Heeft Red Bull er voordeel bij? Ja, nu even wel, maar dat betekent ook dat de Europese motorleveranciers gedurende de zomer gewoon kunnen doorwerken terwijl Honda dat dan niet kan. M.a.w., het voordeel zal van korte duur zijn.

Met vriendelijke groet, Wim

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws