Update II | Marko: 'Overwegen DAS-systeem te kopiëren' Formule 1

Update II | Marko: 'Overwegen DAS-systeem te kopiëren'

Door Harry Verolme 04 juli 2020 | 10:52


Red Bull Racing heeft de daad bij het woord gevoegd en officieel protest aangetekend tegen het omstreden DAS-systeem van Mercedes. Na de eerste twee vrije trainingen van de Grand Prix van Oostenrijk volgt de bevestiging van de actie vanuit de organisatie van de Formule 1.

Red Bull hintte er eerder al op dat het overwoog actie te ondernemen tegen het DAS-systeem van Mercedes, maar inmiddels is het daadwerkelijk zover. Red Bull stelt dat beide auto's van Mercedes de regels van het technisch reglement hebben gebroken. Red Bull wijst in het specifiek op Artikelen 3.8 en 10.2.3. Red Bull en Mercedes moeten zich om 19:10 uur lokale tijd melden bij de stewards.

In de betreffende artikelen staat onder andere dat er geen aanpassingen aan de ophanging van een Formule 1-auto gemaakt mogen worden wanneer deze rijdt. En dit is iets dat met het innovatieve DAS-systeem wel gebeurt. Door het stuur naar voren te duwen of naar achteren te trekken, verandert de stand van de voorwielen.

Red Bull tekent officieel protest aan tegen DAS-systeem Mercedes

Update 00:40 (04/07) | FIA verwerpt protest Red Bull tegen DAS-systeem

De FIA heeft bepaald dat het omstreden DAS-systeem van Mercedes inderdaad legaal is. Red Bull besloot na de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Oostenrijk protest aan te tekenen tegen het systeem, maar de stewards hebben inmiddels bepaald dat er niets mis is met de innovatie van Mercedes.

In een verklaring van de FIA wordt uitgelegd dat het DAS-systeem legaal is, omdat het niet in overtreding is met het technisch reglement van de Formule 1. Volgens Red Bull zou Mercedes onder andere Artikels 3.8 en 10.2.3 hebben overtreden, maar daar is de FIA het niet mee eens.

De FIA stelt dat het DAS-systeem zonder meer een stuursysteem is, waarbij de ophanging niet wordt aangepast tijdens het rijden – iets dat illegaal is. De FIA heeft na onderzoek bepaald dat het systeem legaal is omdat het niet elektrisch is en verder geen enkele regel breekt. Mercedes mag het daarom blijven gebruiken.

Update II 10:50 (04/07) | Marko: 'Overwegen DAS-systeem te kopiëren'

Helmut Marko overweegt het DAS-systeem van Mercedes ook te gaan gebruiken. De adviseur van Red Bull Racing is blij met de verduidelijking van de FIA en gaat nu onderzoeken of zij ook gebruik kunnen gaan maken van het nieuwe systeem.

'We wilden verduidelijking van de FIA en die verduidelijking is gemaakt', verklaart Marko volgens Motorsport Magazine. Nu het duidelijk is dat het systeem legaal is bevonden, denkt Red Bull aan een kopie van het systeem.

De Red Bull-adviseur wil eerst even de kat uit de boom kijken dit weekend: 'Nu overwegen we om het systeem te kopiëren, hoewel het maar voor een paar races bruikbaar is. We zullen eerst zien of het systeem vandaag of morgen werkt'


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws